Ale ten cień pojawia się tylko przy najmniejszej ogniskowe, jeżeli damy na jakieś 50 mm, to sprawa jest już nieaktualna![]()
Pozdrawiam
Ale ten cień pojawia się tylko przy najmniejszej ogniskowe, jeżeli damy na jakieś 50 mm, to sprawa jest już nieaktualna![]()
Pozdrawiam
c750 + osprzęt
btw nie wiem jak wy ale na nakream tuleje jak chce cos na nia załozyc np polary lub UV, a wtedy lampa nie jest mi potrzebna. Problem jest przy robieniu fotek z obiektywem szerokokontnym, tu pomoze tylko wysoka lampa z duzo liczba przewodnia.Zamieszczone przez Versus
Olympsy C-750|tuleja 52mm|Hoya UV g-series 52mm|Hoya Polar-Standard 52mm|Fish-Eye 0.42x|Xd Olympus 128|pilot|
Witam.
U mnie też oczywiście był cień. Próbowałem z dość tanią lampą błyskową Sunpack z prefleshem (kupiłem na Allegro za 150 zł) umieszczoną na szynie-próbowałem ją kierować pod różnymi kątami-nic nie pomagało. Kupiłem później okazyjnie FL40 i problem całkowicie zniknął.Tak więc albo silna lampa zewnętrzna,wysoko umieszczona, albo po prostu odkręcać tulejkę przy fotografowaniu w ciemniejszych pomieszczeniach.
Zdzisław
Pytanie mam troche poza tematem, ale i tak je zadam. Czy doswietlenie AF lampy FL40 pomaga w slabych warunkach oswietleniowych? Chodzi mi o to, czy jezeli w slabych warunkach aparat mial problemy z AF, to po zalozeniu lampy ostrzenie sie poprawilo.Zamieszczone przez zdzlip
Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888
Witam.
Jedno co trzeba przyznać tej lampie, to to, że wysyła b. silną wiązkę czerwonego promieniowania i nawet w całkowicie ciemnym pomieszczeniu doskonale ostrzy. W sumie świetnie się sprawuje w opcji TTL. Dostępny jest jeszcze tryb manual(ale trzeba uważać).Nie jest dostepny tryb auto(jest na to rada-ale po co?)
Zdzisław