Strona 12 z 16 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 151

Wątek: W czym nosicie swoje OM-D E-M5 ?

| OlyJedi Awatar skrzynka97
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Odp: W czym nosicie swoje OM-D E-M5 ?

Czy pokrowiec E0412178 zmieści OM-D z gripem?
    E-M5 | 12-40 | 75

Jd
    Gość

Cytat Zamieszczone przez LuiN Zobacz posta
    Póki co w tym noszę.
    Na trzy szkiełka szkiełka i E-M5 styka.
    Jak dojdą kolejne, będzie trzeba poszukać czegoś innego, szczególnie, że znajomi twierdzą iż chodzę z kosmetyczką...
    A mógłbyś zapodać fotkę z włożonym OM-D z przypiętym 12-50 z widokiem wnętrza ?
    Mnie interesuje torba na OM-D z przypiętym 12-50, dodatkowo na drugi wielkości 12-50 . Do tego jeszcze 40-150, 20 mm oraz ładowarka.

Mam Lowepro Event Messenger 100 ale na taki zestaw za mała. Wchodzi OM-D z 14-42 PZ X a w boczne kieszenie 20 mm , lampka i ewentualnie 45 mm oraz filtry , redukcje itd.
    12-50 i 40-150 mam w innej torbie od Sony (CS U20). Zaznaczam , że moje zoomy mają osłony p.słoneczne
    Ostatnio edytowane przez Jd ; 29.11.12 o 13:11

| OlyJedi Awatar LuiN
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Właśnie powoli zabierałem się do obfocenia tej L-ki i nowego, mniej hipsterskiego nabytku, czyli OM-D Shoulder Bag L. Ten ostatni okazał się niestety niewiele większy, ale ma więcej kieszonek. Fotki niebawem.

---------- Post dodany o 14:49 ---------- Poprzedni post był o 13:21 ----------

Niestety mam w pracy duży młyn i najwcześniej wieczorem podeślę obiecane fotki.
    E-M5 | E-M5 Mark II | EM-1 Mark II
    7-14 F2.8 | 25 F1.2 | 45 F1.2 | 45 F1.8 | 60 F2.8

| OlyJedi Awatar LuiN
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Najpierw widok z góry i z dołu. Różnice w długości są minimalne, natomiast OM-D Shoulder Bag L jest odczuwalnie szersza.

W najgorszym wypadku do przeniesienia mam tyle:

Ładowarka przy podpiętym gripie jest trochę w sumie na siłę, a gdy chodzi o moje przyzwyczajenia, to i tak 12-50 zwykle ze sobą nie noszę - używam jej niemal wyłącznie studyjnie do filmów. Zgodnie jednak z prośbą ten kaliber podpinam.

Jak widać niżej, grip jest niemal poza zasięgiem hipsterksiej L-ki. Pod OMD siedzą jeszcze w odczepianych kieszonkach 12 i 45 mm. Dopiąć się da, wygląda to jednak koszmarnie. Ładowarka nie wejdzie, czwarte szkiełko też. Bez gripa jest natomiast luz.

W OM-D Shoulder Bag L nie ma przegródek na szkła, zamiast nich są 4 kieszonki. 2 na obiektywy i 2 na mniejsze akcesoria np. lampę z zestawu OMD.

Przy długim obiektywie i podpiętym gripie, chcąc wziąć ze sobą dodatkowe obiektywy trzeba położyć OMD na pleckach. Podpinając 12-stkę czy 45-tkę z powodzeniem aparat stać może sobie na podstawie. Nawet jeśli do woreczka trafi 12-50.

Zapakowana szczelnie główna komora wciąż pozostawia miejsce na inne akcesoria w 2 bocznych kieszeniach.

Jak łatwo policzyć, do obu toreb da się w miarę swobodnie zapakować góra trzy obiektywy i jedno body. W praktyce wyciągane z OM-D Shoulder Bag L są strasznie niepraktyczne, bo trzeba majtać nimi za każdym razem gdy chcemy się dostać do aparatu. Eksperymentując trochę umieściłem aparat na sakwie włożonej do środka z jednej strony, z drugiej montując przegródkę z hipsterskiej L-ki (w niej 12-50) i dorzucając do sakwy trzeci obiektyw. To dalej trzy "tylko" obiektywy, ale da się szybciej wygrzebać aparat.

Podsumowanie
    - Hipsterska L-ka bez pełnego Gripa daję radę w układzie body + 3 szkła. Brakuje miejca na ładowarkę i lampę.
    - OM-D Shoulder Bag L to konieczność przy pełnym gripie. Jest miejsce na dodatkowe akcesoria, małą lampę i łącznie z podpiętym do body 3 szkła. Sakwy są niewygodne.

Obie torby nadają się raczej na potrzeby kilku stałek niż słoików dużego kalibru.
    Ostatnio edytowane przez LuiN ; 1.12.12 o 02:45
    E-M5 | E-M5 Mark II | EM-1 Mark II
    7-14 F2.8 | 25 F1.2 | 45 F1.2 | 45 F1.8 | 60 F2.8

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

ja z kolei kupiłem niedawno oryginalną kaburę Olympusa, o której jest trochę na pierwszych stronach wątku, w cenie 19 zł w EuroRtvAgd:

http://www.euro.com.pl/torby/olympus...701.bhtml#opis

Jest z prawdziwej skóry, dobrze wykonana. Mieści np OM-D z obiektywem kitowym lub OM-D z 45mm i z wrzuconą na dno lampą z zestawu. Jest miejsce na parę kart pamięci. Nie jest idealnie dopasowana (jest dedykowana dla E-400) ale daje radę, można nosić w niej aparat wykorzystując jego pasek. Poza tym można przypiąć ją do paska u spodni i ew. przymocować do paska aparatu.
    Wg mnie dobrze nadaje się jako uzupełniający pokrowiec, np do tego, by tak zapakowany aparat można było bezpiecznie wrzucić do niefotograficznego plecaka.
    Na pewno też są dostępne praktyczniejsze etui, ale kosztują co najmniej kilka razy więcej.

Jeśli ktoś byłby zainteresowany to polecam najpierw zadzwonić na infolinię i się dowiedzieć o stan magazynowy w danym sklepie, bo przy jednej sztuce mają czasami problem z odnalezieniem...

z.

| OlyJedi Awatar Johny_85
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Nsi ktoś OM-D z HLD-6 w Crumpler Jimmy Bo? Jestem na kupnie tej torby tylko zastanawiam się nad rozmiarem (300vs.400)...

Awatar Malikus
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Lowepro Event Messenger 100 idzie na sprzedaz, gdyz nie dala rady z olek i gripem. Zamowilem teraz Mekko R3X, dam znac jak przyjdzie jak sie tam wszystko miesci.
    OMD-EM5|HLD-6|7.5|12|12-50|25|45|75

Awatar Velo
    Mieszka w
    Central PL
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Malikus Zobacz posta
    Lowepro Event Messenger 100 idzie na sprzedaz, gdyz nie dala rady z olek i gripem. Zamowilem teraz Mekko R3X, dam znac jak przyjdzie jak sie tam wszystko miesci.
    A co w niej nie tak? Domyślam się, że zbyt mała. A jak się mieści OM-D bez gripa ? I do tego 2-3 szkła...
    C5MkII, C350D + masa szkieł, Fuji X10, Olympus OM-D

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

mam parenaście różnych toreb i często stwierdzam, że za mało - nie ma rozwiązania uniwersalnego, po prostu w zależności od sytuacji pakuję się w różne
    wielosystemowy

Awatar Malikus
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Velo Zobacz posta
    A co w niej nie tak? Domyślam się, że zbyt mała. A jak się mieści OM-D bez gripa ? I do tego 2-3 szkła...
    Torba jak najbardziej jest ok. Jednak em5 z gripem i z 75/1.8 nie ma szans sie tam zmiescic. Ale za to z 12, 45 i samy 7.5 bez problemu.
    OMD-EM5|HLD-6|7.5|12|12-50|25|45|75