Strona 6 z 16 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 151

Wątek: W czym nosicie swoje OM-D E-M5 ?

| OlyJedi Awatar daszek
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Odp: W czym nosicie swoje OM-D E-M5 ?

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Wygląda mi na Evolution 6 model 5786
    To ten model, przy czym to luźna propozycja, bo Jasand chciał torbę.
    Ale Tamrac pomieści wszystko i jest świetny (b.dobra jakość i funkcjonalność) i na miasto i w plener.

Na chwilę obecną z przedstawionych propozycji wybrałbym na miasto Lowepro Event Messenger 100 ewentualnie 150, zaś w plenerek Tamrca 5786 ew. większy Evolution 8 model 5788.
    zdroofko
    Daszek ______________________________________________OM-D E-M5 7,5 12 12-50 45 60 40-150__Instagram

Jd
    Gość

Chcę coś niedużego , zwartego a pakownego w rodzaju Crumpler Cupcake 5500 lub Lowepro Event Messenger (100 , 150?).

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Przymierzam się do Mekko Tech T-10, np. tutaj do obejrzenia:
    http://www.hpfoto.pl/pl/p/Torba-Mekko-TECH-T-10/680
    Spodobała mi się m. in. ze względu na zewnętrzne kieszonki. Od 5 lat mam coś bardzo podobnego w wyglądzie, tyle że jest to torba nie foto, do której dorobiłem wkład i przegródki z innych toreb. Obecnie jest już dość sfatygowana, więc pewnie ta Mekko ją zastąpi
    Ma mało fotograficzny wygląd, do środka wejdzie swobodnie OM-D i dwa szkła, a i trzecie piętrowo po dołożeniu dodatkowej przegródki.
    Ostatnio edytowane przez ajt ; 13.08.12 o 22:38

Jd
    Gość

Nawet by uszła, ale jakie ma wymiary bo nie moge się doczytać. Jeżeli ta lustrzanka z zoomem jest proporcjonalna to torba jest wielka.

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Wymiary są tam na dole.
    Na zewnątrz ma 24,0 x 28,0 x 13,5cm. Rzeczywiście, nie jest może najmniejsza, ale nie nazwał bym jej wielką. W każdym razie mniejsza, niż wymienione przez Ciebie Crumpler Cupcake 5500 i LEM 150
    Ostatnio edytowane przez ajt ; 13.08.12 o 23:17

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Jasand, jest jeszcze coś takiego:
    http://www.hpfoto.pl/pl/p/Torba-Mekko-TAGUS-TA-339/660
    Mało fotograficzny wygląd, wymiary zewnętrzne 24,0 x 30,0 x 14,0cm.
    Wada dla mnie, to brak kieszonek, z wyjątkiem jednej dużej od przodu.

Edit: Żona z córką zgodnie stwierdziły, że to torba raczej dla nich
    Ostatnio edytowane przez ajt ; 16.08.12 o 12:35

Jd
    Gość

Dzisiaj przymierzałem w sklepie OM-D z 12-50 do torby Hama Canberra 140 -mozliwośc aranżacji trzech komór . Aparat idealnie wchodzi do środkowej komory swoją szerokością na głębokość torby . Wymiary torby (wewnętrzne) szerokość 22 cm , wysokość 17,5 cm i głębokość 11 cm. Jest tylko jedno ale - nie podoba mi się. Z wierzchu jeszcze by uszła, ale w srodku wygląda jak jasno niebieski Pampers. Bardzo brzydkie i zdeformowanee ścianki działowe z bardzo wąskimi rzepami. Czyli jedno wiem , jeżeli torba bedzie miała głebokośc 11 cm (wewnątrz) to juz jest OK.
    Preferuje trójpodział , a np Cupcake 5500 ma możliwość zaaranżowania tylko dwóch komór - trzy komory tylko w modelu 7500. LEM 100 ma głębokość tylko 9 cm a 150 za wielka.
    Ostatnio edytowane przez Jd ; 17.08.12 o 12:51

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Ja wreszcie wybrałem.
    Tzn. nadal rozglądam się za jakąś małą torbą na miasto i tutaj wciąż wygrywa moja stara, niefotograficzna "śniadaniówka", o zewnętrznych wymiarach 26x19x12, z pięcioma kieszonkami na suwaki i własnoręcznie wykonanym wkładem, gdzie ostatnio zwykle siedzi OM-D z 14-150 i jakieś drugie szkło, a na upartego wejdą jeszcze trzy. Może kupię Lowepro Event Messenger 100, może Mekko T-10 (choć trochę duża), a może kolejną śniadaniówkę

Tymczasem jednak, na większe wypady, nabyłem Lowepro Passport Sling. Trochę się bałem, że ma nieco torebkopodobny wygląd, ale tym razem moje kobiety zgodnie stwierdziły, że o ile nie wezmę niebieskiej, to bez problemu będę się mógł pokazać publicznie
    No i dzisiaj przyszła. Przegródkę ustawiłem w ten sposób, że dzieli komorę na dwie cześci o proporcjach 1:2. W tę większą wsadziłem po przekątnej przegródkę "pożyczoną" z innej torby. Da się tam bez problemu włożyć dwa obiektywy, a nad nimi, w razie potrzeby, można dać jeszcze jakieś poziome przegródki i piętrowo dołożyć kolejne dwa. W mniejszej komorze (bliżej środka torby) na spodzie można położyć w poprzek np. 12-50, czymś go przykryć, a na to jeszcze się zmieści body z zapiętym 14-150. Czyli wejdzie body i 6 szkieł (o ile nie są to naleśniki, bo wtedy wiadomo, że więcej, tylko trzeba z oddzielaniem kombinować). Tylu i tak naraz nie mam zamiaru nosić, docelowo będzie pewnie max 4 szkła, więc spoko. Ważną cechą tej torby dla mnie jest to, że da się do niej jeszcze wsadzić statyw Sirui T-005. Wybierając się na fotograficzną wycieczkę za miasto, czy na jakiś wypad z rodziną, zawsze miałem problem ze statywem, który rzadko się przydawał, ale za to jak już go wziąłem, to ciągle pałętał się jako dodatkowy tobołek na ramieniu, albo gdzieś przytroczony. Teraz mogę go wreszcie wrzucić do niedużej torby, w dodatku całość waży mniej, niż D200 i trzy szkła, które kiedyś zwykle nosiłem
    Miałem nadzieję, że ten statyw da się wsadzić do torby od zewnątrz, tzn. do komory pod suwakiem służącym do powiększania przestrzeni wewnętrznej, ale niestety, miejsca jest zbyt mało. Wchodzi jednak swobodnie do środka i to nawet bez potrzeby odsuwania owego suwaka (jak ktoś zerknie gdzieś na prezentację torby, będzie wiedział o czym piszę). Oczywiście po odsunięciu wejdzie tam jeszcze sporo innych rzeczy, jakaś bluza na przykład. Trochę mnie niepokoi możliwość zapiaszczenia wnętrza torby, ale najwyżej będę statywowi wycierał nogi, albo będzie siedział w pokrowcu.

A tak swoją drogą: natknąłem się niedawno na torbę Manfrotto, posiadającą w dolnej części osobną, otwieraną od przodu komorę na statyw. Znacie może podobne rozwiązania?

Jd
    Gość

A ja coraz bardziej skłaniam sie w kierunku Manfrotto Stile Bella V lub VI. http://www.fotorimex.pl/product.php/...ciemny_bez.htm

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Mi się nie podoba. Taki trochę kuferek na typową lustrzankę, nawet w mniejszej wersji V ma niepotrzebnie dużą głębokość, jak dla OM-D (chyba że chcesz go tam z pełnym gripem wkładać, albo obiektywy parami obok siebie, wtedy ok). Poza tym brak kieszonek na drobnicę, bo do tej jednej mało co wejdzie, trzeba będzie do głównej komory ładować.