Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: aparat do plenerów i zdjęć nocnych

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Odp: aparat do plenerów i zdjęć nocnych

Cytat Zamieszczone przez ciukacz Zobacz posta
    no bo jakby to porownac do twojego fuji f10 ktory ma zakres "zooma" 36-108mm (po przeliczeniu) to mozna powiedziec ze w przyblizeniu:
    - 20/1.7 daje porownywalne pole widzenia do tego jakie Ty widzisz jak najbardziej oddalisz w swoim f10
    - 45/1.8 - analogicznie tylko jak najbardziej przyblizysz

ktorej "pozycji zooma" czesciej uzywasz? min czy max?
    Dzięki za wyjaśnienie – generalnie zooma używam tylko wtedy kiedy muszę, więc proporcje są mniej więcej 80% do 20%.

W zaproponowanym przez adambieg Panasonicu jest jednak 14/2,5 czyli z tego co zrozumiałem byłoby szersze pole widzenia od mojego F10 ale bardziej oddalone?

Myślę, że chyba najlepszym dla mnie rozwiązaniem jest zakup kitowego zooma 14/42, pobawienie się nim i następnie zakup 45/1,8 lub 20/1,7 lub ewentualnie 17/2,8

Ewidentnie widzę, że 20/1,7 znakomicie sprawdziłoby się do zdjęć nocnych.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    A mały fudżik z nową matrycą jak się sprawuje w nocy?
    Bardzo dobrze, ale tylko przy zdjęciach statycznych. Do ruchu się nie nadaje.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    I tu prośba o pomoc w wyborze odpowiedniego sprzęu. Do dyspozycji mam około 2500 zł i trzech faworytów:

- PEN E-Pl1 + 14-42mm (1100 zł)
    - PEN E-Pl3 + 14-42mm (1850 zł)
    - NEX 5N + 18-55mm (2450zł)
    Witaj na forum "pers"
    Wczoraj w Toruniu w MediaMarkt wiedziałem Pena Epl1 z kitem 14-42 za niecałe 800zł.
    Spoko polecam chociaż był kremowy. Gdyby był czarny to pewnie by go już nie było, bo dla niektórych jest ważniejszy kolor niż uzyskane możliwości sprzętowe...
    pozdrawiam
    XZ-2|D800E|moje 500px

| OlyJedi Awatar ciukacz
    Mieszka w
    bydzia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

moge jeszcze podpowiedziec ze jezeli chcesz w nocy sfotografowac kilka osob ktore nie sa tylko tlem, ale sa glownym tematem (w miare blisko) a np zycie miasta jest tlem i chcesz zeby te osoby wszystkie byly w miare ostre to lepszy bedzie tutaj szerszy obiektyw ze wzgledu na wieksza glebie ostrosci.
    45 moim zdaniem w takim specyficznym zastosowaniu moze sie slabo spisac, 20 tak sobie a 14 najlepiej (bedzie mial najwieksza glebie ostrosci).

jezeli cena jest waznym kryterium to moim zdaniem warto rozwazyc zestawy panasonica typu gf2 + zoom + 14/2.5 za rozsadne pieniadze.
    brak stabilizacji ale cena nizsza niz np epl1 + zoom + 20/1.7.

a jesli zaczynasz sie zastanawiac czy aparat z wymienną optyką to czasem nie jest za duzo zachodu to idz zobacz xz-1.
    szybkie szklo (bardzo wazne ze rowniez po przyblizeniu, na tzw dlugim koncu) i stabilizacja tworza bardzo fajne polaczenie.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

mając szkło 14-42 - ogarniesz cosbie co może dać Ci ogniskowa 14mm co 20mm -a co 42mm

między 42 a 45 różnica już jest nie wielka w 45mm będzie ciutek bliżej i ciutek mniejszy kąt widzenia ale tylko ciutek.
    Więc jesli nie wiesz jaka ogniskowa bardziej Cię zadowoli - to kit pozwoli Ci odpowiedzieć na to pytanie

45tka przez to, że ma dłuższą ogniskową da Ci możliwośc uzyskania płytszej głębii ostrości - co może zachęcać bo ludzie to lubią
    Na takie zdjęcia jast "moda" i cieszą się powodzeniem u klientów i właścicieli zdjęć

Płytka głębia czyli ostry pierwszy plan przy rozmemłanym tle - coś jak tu :

Przy obiektywie o ogniskowej 20mm będzie trudniej uzyskać taki efekt za to będzies z miał szerszy kąt widzenia.
    przy 14 mm głębię będziesz miał jeszcze większą czyli mniej rozmemłane tło ale za to więcej na tym zdjęciu Ci się rzeczy pomieści

Więcej - ale mniejsze

Generalnie kupując obiektyw dobrze jest wiedzieć czego potrzebujesz co oczywiście przychodzi z doświadczeniem i obyciem

Na razie wiesz, że chcesz jasny obiektyw - dobór ogniskowej musi być Twoją indywidualną decyzją bo zależy od tego co będziesz fotografował a to wiesz tylko Ty

Dzastina
    Gość

Słuchajcie, a czy takie zwykłe, tanie aparaty cyfrowe też sobie poradzą ze zrobieniem zdjęć nocą? Słyszałam, że trzeba ustawić odpowiednio iso, włączyć tryb nocny zastosować przysłonę i podobno można uzyskać całkiem niezłe efekty. Tylko, że nie wiem czy mój sprzęt sobie poradzi. Boję się , że jest na to za mało zaawansowany. Jak sądzicie poradzi sobie z wykonaniem dobre zdjęcia nocą? Może wiecie jak wszystko poustawiać na swoim aparacie żeby obraz był ok?

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Na tanim aparacie efekt będzie mocno "taki sobie", ponieważ wysoka wartość ISO spowoduje spore szumy na zdjęciu.
    Ustawiasz ISO na auto, albo na najwyższą dostępną wartość (coś koło 1600), do tego albo program tematyczny "nocne zdjęcia" albo tryb S i czas 1/100 (żeby nie poruszyć).
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar ciukacz
    Mieszka w
    bydzia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

moim zdaniem niektore potrafia sobie poradzic.
    te zupelnie podstawowe modele nie sa zbyt rozbudowane pod katem recznego ustawienia tego typu parametrow, ale to jeszcze nie przesadza o wszystkim.

jezeli dopuscimy mozliwosc uzycia lampy to czasem automatyka (algorytm) w tych podstawowych modelach potrafi dobrze dobrac parametry ekspozycji.
    np w penach przy podniesieniu lampy i ustawionym auto-iso aparat trzyma iso na 200 i nie chce dac nic wyzej.
    a widzialem malpki ktore moim zdaniem podejmuja lepsza decyzje: pelna dziura, iso 1600, czas okolo 1/15 (wystarczy na pozowane zdjecie na miescie) i slabszy blysk. efekt: ladnie zbalansowana lampa i swiatlo otoczenia, postaci nie sa az tak poruszone, tlo ujdzie. uzytkownik zadowolony

takze upatrzony model najlepiej sprawdzic w jakims sklepie wlasnorecznie i zobaczyc jakie ma tryby tematyczne albo jakie mozliwosci recznej kontroli ekspozycji posiada.

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Dziękuję wszystkim za porady i sugestie. Bardzo mi się rozjaśniła zwłaszcza kwestia z obiektywami i już wiem, że gdybym się zdecydował na aparat z wymiennymi obiektywami to moim podstawowym obiektywem byłoby coś jasnego w granicach 20mm. Fajnym i uniwersalnym obiektywem mógłby byc dla mnie M.ZUIKO DIGITAL ED 12mm 1:2.0 ale niestety cena jest powalająca.

Jeżeli chodzi o kompakty to polecacie również mojego faworyta czyli XZ-1– ale tu zastanawiam się jeszcze nad w sumie podobnym Samsungiem EX1, którego cena jest bardziej „kompaktowa” aniżeli XZ-1 a jakość zdjęć chyba podobna.

Cóż będę musiał się jeszcze trochę zastanowić zanim podejmę ostateczną decyzję. Na razie jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.

Dzastina
    Gość

Ja również dziękuję zaodpowiedzi