Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: PROBLEM Z LAMPĄ FL 36 ( nie włącza się)

  1. #1

    Dołączył
    Jun 2012
    Mieszka w
    Niepołomice
    Posty
    5
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

    PROBLEM Z LAMPĄ FL 36 ( nie włącza się)

    Mam problem z tą lampą. Lampa FL 36 (podłaczam ją do E 420)
    Lampa się nie włącza.

    Mam parę pytań z tym związanych :
    Czy lampa powinna sie uruchomic na 2 paluszkach nawet jeśli nie jest podpięta do aparatu ?
    Czy po podpięciu lampy na stopkę i zakręceniu jej coś jeszcze powinieniem włączyć w aparacie ?
    Byc może paluszki są za słabe ponieważ wziąłem je z pilota TV na próbę.

    Proszę chętnych o jakieś rady.

    Pozdrawiam.

  2. #2
    | OlyJedi Awatar Paawwko
    Dołączył
    Apr 2008
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Posty
    186
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

    Odp: PROBLEM Z LAMPĄ FL 36 ( nie włącza się)

    Cześć,

    Załóż porządne nowe baterie, lub w pełni naładowane akumulatorki.
    Po włączeniu lampa ciągnie duży prąd z baterii i dlatego muszą być dobrej jakości.


    Pozdrawiam.

  3. #3
    darkelf
    Gość

    Odp: PROBLEM Z LAMPĄ FL 36 ( nie włącza się)

    Lampa błyskowa powinna działać nawet bez aparatu, ja używam lampek albo na wyzwalaczach albo na fotoceli, nigdy nie podpinam ich do body. Kup nowe paluszki, jak zadziałają to kup akumulatorki bo inaczej szybko wypstrykasz cały prąd.

  4. #4

    Dołączył
    Jun 2012
    Mieszka w
    Niepołomice
    Posty
    5
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

    Odp: PROBLEM Z LAMPĄ FL 36 ( nie włącza się)

    Dziekuję za pomoc. Po włożeniu akumlatorków z mojego starego fuji lampa się włączyła. Teraz mam pytanie. Czy po podłączeniu jej na gorącą stopkę podczas robienia zdjęcia w ciemności lampa zewnętrzna błyśnie z automatu (ustawiłem tryb auto na lampie) ? Czy muszę coś ustawić w body ? Ponieważ lampa nie błyska.

  5. #5
    | OlyJedi Awatar marek7001
    Dołączył
    Sep 2009
    Mieszka w
    Ostrołęka
    Posty
    903
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

    Odp: PROBLEM Z LAMPĄ FL 36 ( nie włącza się)

    Cytat Zamieszczone przez janusz81 Zobacz posta
    Dziekuję za pomoc. Po włożeniu akumlatorków z mojego starego fuji lampa się włączyła. Teraz mam pytanie. Czy po podłączeniu jej na gorącą stopkę podczas robienia zdjęcia w ciemności lampa zewnętrzna błyśnie z automatu (ustawiłem tryb auto na lampie) ? Czy muszę coś ustawić w body ? Ponieważ lampa nie błyska.
    Na lampie ustaw np. TTL Auto i w aparacie Auto.
    Były: 3 Canony PS, 2 Lumixy FZ, 2 Olympusy E-System /14-54II, 40-150/, Nikon D5000 /18-105/, E-PL2, E-PL3, E-PL5 /14-42, 14-150,12-50, 40-150, 14/2.5, 20/1.7, 45/1.8, Nokia LUMIA 920, 930 GOLD, LG G4, G5,G6, G7 jest Huawei P30 Pro
    Galeria Olympusclub: http://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=21795




  6. #6

    Dołączył
    Feb 2014
    Mieszka w
    augustów
    Posty
    12
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

    Odp: PROBLEM Z LAMPĄ FL 36 ( nie włącza się)

    witam wszystkich.jestem nowy i mam taki problem olympus pen e-pl 1 lampa olympus fl-36.problem polega na tym że pierwszy raz podłączyłem to ze sobą i nic lampa ustawiona w trybie ttl auto wybrana opcja 4/3(four thirds)i nic nie wiem czy trzeba coś ustawić jeszcze w aparacie,lampa reaguje na przycisk test(błyska)i w chwili kiedy krece obiektywem zmieniają się wartości na lampie.pomóżcie bo już nie mam pomysłu.pozdrawiam wszystkich

    ---------- Post dodany o 19:56 ---------- Poprzedni post był o 19:54 ----------

    ale w aparacie gdzie na auto?tutaj gdzie lampa czy gdzieś głębiej w menu?

  7. #7
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Dołączył
    Jun 2006
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Posty
    8.630
    Siła reputacji
    324
    Moja galeria

    Odp: PROBLEM Z LAMPĄ FL 36 ( nie włącza się)

    A w aparacie masz włączoną funkcję " lampo błyskaj " ?
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

    LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

  8. #8

    Dołączył
    Feb 2014
    Mieszka w
    augustów
    Posty
    12
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

    Odp: PROBLEM Z LAMPĄ FL 36 ( nie włącza się)

    no właśnie i nic się nie dzieje

    ---------- Post dodany o 19:58 ---------- Poprzedni post był o 19:57 ----------

    ale w aparacie to znaczy gdzie?

  9. #9
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Dołączył
    Jun 2006
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Posty
    8.630
    Siła reputacji
    324
    Moja galeria

    Odp: PROBLEM Z LAMPĄ FL 36 ( nie włącza się)

    Cytat Zamieszczone przez aparat Zobacz posta
    no właśnie i nic się nie dzieje

    ---------- Post dodany o 19:58 ---------- Poprzedni post był o 19:57 ----------

    ale w aparacie to znaczy gdzie?

    Poszukaj takiej funkcji z piorunem. Będzie : full, dopełniający, OFF i kilka innych.
    I przeczyść styki lampy i styki w aparacie. Sprawdź czy w lampie nie blokują się.
    Powinny ruszać się bez oporów.
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

    LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

  10. #10

    Dołączył
    Feb 2014
    Mieszka w
    augustów
    Posty
    12
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

    Odp: PROBLEM Z LAMPĄ FL 36 ( nie włącza się)

    właśnie ustawiłem tak i nic sie nie dzieje dalej.może być że za słaby prąd na bateriach alkaicznych?

    ---------- Post dodany o 20:15 ---------- Poprzedni post był o 20:13 ----------

    jest w aparacie opcja x-sync i z piorunem i tam są różne wartości 1/łamane na np 60 80 160 może to coś?

Podobne wątki

  1. FL-36 problem z lampą
    By speedybike in forum Oświetlenie 4/3
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 31.10.11, 10:10
  2. E-510 problem z lampą
    By maks888 in forum E-System
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 28.11.08, 00:16
  3. Problem z lampą
    By ORZECHOPCJA in forum Zdjęcia początkujących
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 23.08.08, 20:07
  4. Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 17.04.07, 18:01
  5. Problem z lampą w C 310.
    By General in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 29.06.05, 16:14

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.