Odświeżę nieco temat. Chcę kupić lampę fl-36 tylko pytanko takie: Na czym polega wspomaganie AF? Czy jest to coś jak w przypadku wbudowanej lampy tj. błyski czy może jakieś inne światło?
Odświeżę nieco temat. Chcę kupić lampę fl-36 tylko pytanko takie: Na czym polega wspomaganie AF? Czy jest to coś jak w przypadku wbudowanej lampy tj. błyski czy może jakieś inne światło?
mente et malleo
Lampa swieci dodatkowa czerwonym swiatlem, by pomoc AF. Wspomaganie nie idzie z palnika, tylko z drugiej czesci lampy, nieruchomej.Zamieszczone przez marecki
Wspomaganie autofokusa przez lampę błyskową odbywa się za pomocą wbudowanej w nią lampki, rzutującej na gładki czy ciemny obiekt, czerwony, kontrastowy wzór, najczęściej pionowe linie.
Wzór trafia w środek kadru i na nim środkowe pole autofokusa aparatu ustawia ostrość.
Aparaty "z górnej pólki" na ogół wyposażone są w tę lampkę w korpusie.
Olki, niestety nie :/
Dziadek jestZamieszczone przez Woytec60
![]()
Pozdrawiam,
Piotr.
Kompakty też![]()
Na ile to jest skuteczne? Bo samo body z lampą wbudowaną pomimo tzw spawania tj. wspomgania af nie radzi sobie w ciemnych pomieszczeniach. Czy wspomaganie w fl-36 znacznie poprawia ustawianie af?
mente et malleo
Poprawia bardzo wyraznie prace AF. Robilem taki test, ze stanalem w ciemnym korytarzu, bylo tam prawie ciemno, przed soba mialem szafe z raczka i z lampa probowalem wyostrzyc. Udalo sie prawie bezproblemowo. Troche zastanegos wiatla bylo, ale bardzo malo.Zamieszczone przez marecki
OK dzięki wielkie. To mi wystarczy. Myślę że po 1szym wezmę.
Pozdrawiam
mente et malleo
To jest bardzo skuteczne.
Z blyskaniem wbudowana lampa nie ma co porównywać.
Praktycznie z pomieszczeniach nie zdarzyło mi się, zeby af się pomylił.
Nie pamiętam, jaki według instrukcji jest maksymalny zasięg a nie jestem w domu.
Wiele zależy też od obiektywu, jeśli jest bardzo ciemny to i wspomaganie nie pomoże.
Ja używałem z Zuiko 14-54 f/2.8-3.5 i 35 f/3.5.
Ja narazie mam KITowe szkiełka ale może kiedyś. Narazie nr 1 w kolejności jest lampa.
mente et malleo