bierz systemowąZamieszczone przez Woytec60
![]()
bierz systemowąZamieszczone przez Woytec60
![]()
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
Wybrałem FL-36, czekam na kuriera.
Ale nie o tym chcialbym napisać, napiszę o problemie z Metzem 44 AF-4, może komuś się przyda.
Otóż będąc właśnie na urlopie we Włoszech, w tamtejszym sklepie "nie dla rozumnych inaczej" który nazywał się Media World wypatrzyłem tę lampę za jedyne 189 euro.
Włożyłem to ustrojstwo w sanki, w sklepie, żeby potestować.
Wszystko było w porządku, działała TTL, synchro na drugą lamelkę i współpraca przy krótkich czasach ekspozycji. Juz nawet miałem ochotę ją kupić, mocniejsza od FLki, co prawda nieobracana głowica ale pomyślałem, że tylko na jakiś czas a potem kupię FL-50.
I kupiłbym pewnie, gdyby nie pokusilo mnie wleźć w kąt i przetestować wspomaganie autofokusa. Jakież było moje zdziwienie gdy okazalo się, że nie działa prawidłowo!
Kółko z czerowonymi paskami nie jest zsynchronizowane z kołem w którym mieszczą się w E-510 trzy pola autofokusa. Paski wyświetlane przez lampę znajduję powyżej punktów AF w aparacie (im bliżej obiekt tym bardziej oddalone) i wspomaganie na czystej powierzchni po prostu nie dziala :O
Myślałem, że może to jakiś problem z wykonaniem tego egzemplarza i poprosilem o inny. Było tak samo. Przekazałem problem pani, która patronowała stoisku z aparatami i akcesoriami do nich i ona stwierdziła, ze problem jest jej znany i wynika ze zbyt malej ilości pól AF w lustrzankach Olympusa (sic!). Otóż ten sam model lampy z dedykacją do Canona czy Nikona współpracuje z nimi poprawnie, ponieważ te aparaty mają także punkty AF ułożone w pionie i pokrywają się wtedy z wyświetlanym przez lampę wzorkiem.
Czyli wina aparatu!
Ładne jaja, prawda?
Jeszcze używając analogowych Dynaxów (500si super, 505si super) pamiętam, że pole wyświetlania wzoru przez dedykowaną lampę Minolty było idealnie wycentrowane i takich cudów nie było.
Na ale Metz to przecież "niemiecka precyzja" :/![]()
Też się zastanawiam nad tym Metzem ze względu na zasilanie. Ładuje się do niego cztery paluszki dzięki czemu czas ładowania lampy jest znacznie krótszy niż FL36. Muszę przyznać, że Twoja informacja na temat nie działania wspomagania AF trochę ostudziła moje zapędy. Czy takie zachowanie lampy tyczy się wszystkich modeli Olympusa czy tylko E510?
Z fl-36 jest też taka sprawa, że nie zawsze pola wyświetlane przez lampę pokrywają się z polami AF, np: w e-1 i 14-54 na ogniskowej 14mm wszystkie trzy pola wyświetlane przez wspomagacz pokrywają się z punktami AF z odległości ok. 1-1,5m i jest ok. Przy bliższej odległości koła są wyświetlane nad polami AF. Przy ogniskowej 54mm z racji mniejszego kąta widzenia nijak nie mogę doprowadzić do sytuacji, aby wszystkie pola pokrywały się z punktami AF - wszystkie 3 punkty AF mieszczą się w obrębie środkowego pola wyświetlanego przez wspomagacz. A ponieważ środkowe pole składa się z linii pionowych, skrajne punkty AF kiepsko się spisują w takim połączeniu (pozostaje środkowy).
.
Problem miałem właśnie z obiektywem 14-54, z innymi już nie miałem okazji sprawdzić.
Dzisiaj miala dojść zamówiona FL-36 i chcialem porównać.
Niestety, nie doszła...
FL-36 doszła dzisiaj.
Sprawdzałem wspomaganie autofokusa z obiektywami 14-54 i 35 macro.
Pola pokrywają się bez zarzutu. ostrzy na gładkiej ścianie błyskawicznie i nie ma żadnego porównania do fuszerki z Metza![]()
U mnie sytuacja wygląda tak samo.
metz podpięty do e-500. Praktycznie w całym zakresie ogniskowych 14-45 siatka rzucana jest powyżej okręgu z punktami AF. Mimo to, o dziwo, AF bez problemu łapie ostrość na białej ścianie - to chyba jakaś wada aparatu![]()
może i wina aparatu ale z tą wadą to ładnie pojechałeśZamieszczone przez Kuba77
![]()
JEDNO ŻYCIE JEDEN CEL, JEŹDZIĆ HONDA CBR
No to jak to jest w końcu z tym Metzem? Wspomaga AF czy raczej nie ma na co liczyć i w ciemnym pomieszczeniu nie da się automatycznie ustawić ostrości?Zamieszczone przez Kuba77
Właśnie sprawdzałem w bardzo ciemnym pomieszczeniu i potwierdzam, że w moim przypadku AF przy wspomaganiu lampy metza daje radę, chociaż nie działa to błyskawicznie (może ok. 1,5 sekundy).Zamieszczone przez jozeko
Muszę też trochę zweryfikować poprzednią wypowiedź (coś mnie pamięć zawiodła) - pole wyświetlane przez wspomagacz wychodzi poza koło jedynie przy fotografowaniu bliskich obiektów z największą ogniskową. Ale i tak zawsze jest to troszeczkę powyżej środkowego pola AF.
Pozdrawiam.