Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Zamiana 50d na e3/e30

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Zamiana 50d na e3/e30

witam zastanawiam sie nad przejsciem z canona 50d z tamronem 17-50 na olka e3 lub e30 z obiektywami 14-54 i 50-200. Fotografuje głownie ul ciotki na imieninach ale najwieksza frajde sprawiają mi panningi samochodów i samolotów. Do canona miałem sigme 100-300/4 której sie pozbyłem niedawno. Ogolnie chęć przejscia motywuje mozliwościa włączniea stabilizacji tylko w poziomie z poziomu korpusu. Wieksze szumy nie beda raczej problemem, szumofobem nei jestem a ipowyzej iso 800 zazwyczaj nie wychodze. stąd pytanie do Was co otym mylicie , uprzedzam ze nigdy z lustrzanki Olympusa nie korzystałem zaś 50d jest wg mnie bdb korpusem

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Odp: Zamiana 50d na e3/e30

Dlaczego chcesz się pozbyć Canona?
    Co w nim nie pasuje do Twoich oczekiwań?

Chodzi tylko o tą stabilizację w body?

Do fotografii u cioci, poleciłbym system bezlusterkowy mikro 4/3 i Olympus OM-D (masz uszczelniany korpus, szybki AF), choć przy śledzeniu obiektów AF odstaje od fazowego lustrzanek. Dlatego do sportu niekoniecznie już bym go polecał.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Kup obiektyw z aktywną stabilizacją.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Ale wlasnie w c nie ma nic ciekawego i w miare taniego co ma tryb "2'. Poza tym podoba mi sie jasnosc 50-200. mówiąc u cioci chodzi o rzeczy na allegro, czasem sesje ( mega amatorskie), makro.
    Ostatnio edytowane przez m2sc ; 4.07.12 o 10:44

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

ZD 50-200 (14-54 zresztą też) świetnym szkłem jest. Stabilizacja w E-trójce jest super, przy czym piszę o trybie 1. Trybu 2 w sumie nie używałem więc nie wiem jak się sprawdza przy panningu. W tasiemcowym wątku Zdjęcia lotnicze, o ile pamiętam były jakieś foty tego typu, może też uwagi, ale przebrnięcie przez niego i niezliczoną ilość pstryków jest zajęciem dla cierpliwych. Najlepiej jakbyś miał okazję pstryknąć trochę zdjęć, poeksperymentować z czasami i IS 2, pooglądać pliki. Potrzebujesz kawałka drogi z ruchem samochodowym i klubowicza, który ma taki sprzęt i miałby ochotę na chwilę wspólnego fotografowania. Być może ktoś by się znalazł, zaznacz w profilu skąd jesteś...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

darkelf
    Gość

Osoby, które pozbyły się Olympusa by mieć "bardziej pro ISO i GO" po Twoim poście mają atak serca

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

a na temat 50 D się nie wypowiem. E3 sobie chwalę uzywam i z 14-54 i z 50-200 więc w miarę jasne szkła, stabilizacja i niskie ISO mnie zadowalają.

Co prawda od pewnego czasu więcej uzywam PENa ale E3 mam chwalę uzywam i nie narzekam. Nie wiem tylko czy coś zyskasz / stracisz przechodząc z Canona.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez m2sc Zobacz posta
    witam zastanawiam sie nad przejsciem z canona 50d z tamronem 17-50 na olka e3 lub e30 z obiektywami 14-54 i 50-200. Fotografuje głownie ul ciotki na imieninach ale najwieksza frajde sprawiają mi panningi samochodów i samolotów. Do canona miałem sigme 100-300/4 której sie pozbyłem niedawno. Ogolnie chęć przejscia motywuje mozliwościa włączniea stabilizacji tylko w poziomie z poziomu korpusu. Wieksze szumy nie beda raczej problemem, szumofobem nei jestem a ipowyzej iso 800 zazwyczaj nie wychodze. stąd pytanie do Was co otym mylicie , uprzedzam ze nigdy z lustrzanki Olympusa nie korzystałem zaś 50d jest wg mnie bdb korpusem
    Marzenie wielu Olkowiczow na Olka? Wpadłem w osłupienie... Canon Cię uwiera? Jestem za radą epicure.
    Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ełk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Zaproponuję Ci dokupienie stabilizowanego obiektywu,jak koledzy apz i epicure.

darkelf
    Gość

Cały czas odnoszę wrażenie, że Wy tak podświadomie myślicie "no jasne że aparaty olympusa jakoś tam działają no i czasem dobra optyka, ale zamieniać canona na olympusa? przecież wiadomo że to pogorszy zdjęcia, ratuj się człowieku, nie rób, tego, nieeeeeee, prosimy, nieeeee"