Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: E-30 vs E-3

Awatar Obiektywny
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Odp: E-30 vs E-3

Cytat Zamieszczone przez Centus Zobacz posta
    ja bym powiedzial nawet , ze w pewnych przypadkach E-3 robi dzisiaj lepsze zdjecia niz rok temu duzo zalezy od tego na ile sie pozna swoj aparat , zrozumie jego slabe i mocne strony i nauczy odpowiednio nimi balansowac podczas robienia zdjec...
    Dlatego E-3 nie jest skierowany dla amatorów. Fotografując tą puszką, trzeba troszkę pomyśleć przed wciśnięciem spustu migawki. Jeżeli zależy nam tylko na fotografowaniu wujka Zdzisia i ciotki Klotki na imieninach, to wystarczy kupić dowolna puchę, gdzie mamy kółko nastaw, ustawiamy tryb AUTO, włączamy spawarkę i nie przejmujemy się, czy zdjęcie nam wyjdzie, czy nie, bo w większości przypadków uda nam się coś wyprodukować
    I tak jak napisał staryman, żywotność E-3 (choćby w sensie zużycia elementów migawki) jest zdecydowanie większa. Dodam jeszcze, że oba korpusy mają już swoje lata, więc nie ma mowy o gwarancji. W przypadku usterki E-30, serwis pobierze od nas ryczałt, bez względu na to, czy to będzie do wymiany śrubka za 10 gr, czy migawka. Usterki E-3 są wyceniane i płacimy faktycznie za wymianę części.
    Ostatnio edytowane przez Obiektywny ; 29.06.12 o 14:54

| OlyJedi Awatar aldii
    Mieszka w
    Władysławowo
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

A matryca? Czy w tych aparatach jest inna matryca? W E-30 jest przecież 12 Mpix.
    Nikon D750, D610, N 50/1.8, S 24-35/2.0, S 70-200/2.8
    www.piekne-chwile.pl

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar staryman
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria

W moim pojęciu, licząc tylko po pixelach, to odpowiedź już znasz.
    jest dobrze

| OlyJedi Awatar aldii
    Mieszka w
    Władysławowo
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez staryman Zobacz posta
    Z tego co ja rozumuję i wynika z opisu: E-3 - 17.3 x 13 mm (4/3) Hi Speed Live-MOS, 4:3, całkowita liczba pikseli: 11.8 MPix, E-30 - 17.3 x 13 mm (4/3) Hi Speed Live-MOS, 4:3, całkowita liczba pikseli: 13.1 MPix. Są to chyba te same matryce tylko upakowane jest więcej pixeli. Chyba sam sobie odpowiedziałem.
    www.piekne-chwile.pl

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez staryman Zobacz posta
    Witaj na Forum Starymanie! , Nie często zaglądasz...

Nie ma jak informacja praktyka. A wracając do meritum w matrycy od E-510 do EP-3/E-PL3/E-PM1 nie ma wielkiej różnicy. W towarzyszących jej urządzeniach,jak filtr AA, procesor, oprogramowanie zmiany były duże, w samych zaś matrycach różnice są niewielkie. Skok w obrazowaniu następił dopiero po wymianie przez Olympusa matrycy
    Ostatnio edytowane przez apz ; 11.01.13 o 12:10
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar aldii
    Mieszka w
    Władysławowo
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Witaj na Forum Starymanie! , Nie często zaglądasz...

Nie ma jak informacja praktyka. A wracając do meritum w matrycy od E-510 do EP-3 nie ma wielkiej różnicy. W towarzyszących jej urządzeniach,jak filtr AA, procesor, oprogramowanie zmiany były duże, w samych zaś matrycach różnice są niewielkie. Skok w obrazowaniu następił dopiero po wymianie przez Olympusa matrycy
    Czyli rozumiem, że dopiero w PEN-ach wymienili matrycę?
    www.piekne-chwile.pl

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar staryman
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria

W moim pojęciu, samo stwierdzenie o wymianie matrycy nie wnosi jeszcze wiele. Z tego co pamiętam, gęstsza matryca w E-30 daje nieco gorszy obraz niż ta
    z E-3, więc jednak się różnią. Tak naprawdę chyba chodzi nam o wynik końcowy w połączeniu z oczekiwaniami.

apz, no cóż, praca, fotografia, to niestety tylko hobby, czasem musi zaczekać.
    jest dobrze

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez aldii Zobacz posta
    Czyli rozumiem, że dopiero w PEN-ach wymienili matrycę?
    Nową matrycę podobno od Sony OMD E-M5, EPL5 i E-PM-2 i ma ona ok 2EV więcej rozpiętości tonalnej wg. DxO. U Panasonica taką matrycę ma GH-3
    Ostatnio edytowane przez apz ; 11.01.13 o 12:08
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Uprawnienia umieszczania postów