Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 32 z 32

Wątek: Obiektywy z innych systemów w m43

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Odp: Obiektywy z innych systemów w m43

Nie ma nic skomplikowanego w tym zabiegu.
    Testowane z vivitarem 28mm, heliosem 44m, industarem 61L i epl3

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Odp: Obiektywy z innych systemów w m43

Czy warto używać szkieł manualnych do m4/3?
    Jeśli komuś zależy na jakiś specyficznych ciapkach w tle. To jest "efekciarstwo" a nie szkła podstawowe. Do takich celów mam Prost Color Reflex 55/1.2.

Warto również jeśli poszukujemy szkieł o zakresie i f nie posiadających odpowiedników w m4/3 czy 4/3. Tyle, że nie są to zazwyczaj szkieł tanie.
    Ze swoich doświadczeń mogę polecić świetne zeissy z systemu Contax/Yoshica. Mam sonnara 135 T* 2.8. Przez chwilę miałem Planara 85 1.4 (może jeszcze wróce do tego szkła). Długi czas chorowałem na makro-planara 105/2.8, ale po kupieniu sigmy 150 się wyleczyłem.
    Z systemu OM mam ZUIKO AUTO-S 50/1.2. Szkło warte każdej wydanej złotówki.
    W systemie Leica też jest wiele ciekawych szkieł. Ale to jeszcze droższe zabawy.

Jak ktoś chce wydawać 100-200zł za przejściówkę (nie zawsze najlepszej jakości), potem 300-400zł za obiektyw typu 50mm 1.8,
    bawić się potem tygodniami w produkcję jakiegoś maskowania i na końcu za ponad 500zł uzyskać zestaw manualny ledwo co ostry po przymknięci do 2.8 to stanowczo nie warto. Lepiej poszukać używanego 45 1.8 i cieszyć się pięknym i ostrym od pełnej dziury szkłem z AF.

Co do przejściówek. Używam właśnie tych z dużego 4/3. Po pierwsze bo mam, po drugie bo mogę jeszcze zawsze użyć z EC-14 czy pierścieniami pośrednimi. Ale jakbym startował od zera to bym kupował raczej od razu te od m4/3.