Im więcej obiektywów w systemie tym lepiej, więc mnie premiera cieszy.
Zobaczymy jak z jakością optyczną i ceną.
Jak na razie jestem optymistycznie nastawiony.
Im więcej obiektywów w systemie tym lepiej, więc mnie premiera cieszy.
Zobaczymy jak z jakością optyczną i ceną.
Jak na razie jestem optymistycznie nastawiony.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Nie to zebym kupowal, ale jak bez AFu bedzie czasem, to niech spadaja.
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
cena poniżej 1800 usd .... (Olympus 12mm: 800 usd)
E-M5 | 12-40 | 75
Przeczytałem sobie podlinkowany tekst i gęba mi się uśmiechnęła- wygląda na to że Schneider zniuchał interes (założenia do planu rozwoju firmy) w produkcji obiektywów do bezlusterkowców (i do lustrzanek także). Kolejny producent - większa konkurencja - większy wybór...
Pokazany obiektyw jest pierwszym z większej serii - mapa drogowa ma być pokazana na photokinie. Cena zapowiadana - poniżej 1500 Euro powala - ale może nie będzie tak źle (mam taką nadzieję). Tak czy siak obiektyw wygląda kozacko.
Ważne też że piszą:
że ma być w pełni kompatybilny z m4/3 (przesłona, AF) prezentacja na Photokinie 2012, dostępność w pierwszym kwartale 2013.Beim Super Angulon 2,0/14 soll es sich um ein voll-Micro-Fourthirds-kompatibles Objektiv handeln, Autofokus und Blendensteuerung durch die Kamera wären also verfügbar. Es soll zur Photokina 2012 der Öffentlichkeit präsentiert werden und im ersten Quartal 2013 dann im Handel sein. Angestrebt wird ein Preis unter 1500 Euro.
Obecność takiej firmy jak Schneider Kreuznach w m4/3 to dobry prognostyk, potrafią zrobić bardzo dobre szkła, co prawda tanio to na pewno nie będzie ale "coś za coś". Dziwi mnie tylko, że premierowe szkiełko ma stanowić konkurencję dla 12/2 które jak czytam warte jest grzechu. Swoją drogą jest to szkło ( 12/2 ) które zamierzam zakupić. Gdyby nie prognozowana cena za tego Schneidera pewnie bym zaczekał z decyzją zakupową. A może jednak warto zaczekać ?!
W takiej cenie i przy takim rozmiarze tam powinno być światło f/1,4. Wtedy ten obiektyw miałby sens.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ja bym tam wolał światło 3.5-4 ale za to 9-10 mm