Strona 48 z 75 PierwszyPierwszy ... 38464748495058 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 471 do 480 z 746

Wątek: Nikon D600 - tani(?)-fulfrejm nadchodzi

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Odp: Nikon D600 - tani(?)-fulfrejm nadchodzi

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    OM-D pojawił się w marcu, d600 we wrześniu. OM-D pewnie będzie miał następce niebawem stąd promocja jak to w zwyczaju Olka,
    OM-D już się dobrze nasprzedawał, bo miał o pół roku więcej czasu (szkoda że nie widziałeś ile ich było na zlocie) i czas na następce.
    ilu użytkowników na forum N ma d600? Będzie chociaż 20? Mniej niż ilość uż. OM-D tutaj - w wielokroć mniej popularnym w PL systemie.
    To akurat może być inna nieco kwestia. Taka, że w Olkowym systemie OM-D jest pierwszym w miare dorónującym aktualnemu pozimowi konkurencji aparatem. Więc logiczne, że na niego wiele osób wymieniło swoje ZAWSZE gorsze puszki.
    W systemie N i C nie było takiej dysproporcji i zanim sie pojawi więcej D600 czasu trochę upłynie.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Thomasso - słuszne spostrzeżenie, ale ja odejdę od dywagacji na temat co się lepiej sprzedaje

---
    D600 ma dosyć ciasno ułożone czujniki AF. Jest ich dużo, ale praktycznie wszystkie w okolicach centrum kadru. Chcąc zrobić zdjęcie gdzie główny obiekt będzie w mocnym punkcie trzeba będzie przekadrowywać. Mam pytanie do osób które korzystają z FF - czy takie przekadrowanie w zauważalny sposób przesuwa płaszczyznę ostrości po za punkt na którym była przed przekadrowaniem ustawiona?

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    D600 ma dosyć ciasno ułożone czujniki AF. Jest ich dużo, ale praktycznie wszystkie w okolicach centrum kadru. Chcąc zrobić zdjęcie gdzie główny obiekt będzie w mocnym punkcie trzeba będzie przekadrowywać. Mam pytanie do osób które korzystają z FF - czy takie przekadrowanie w zauważalny sposób przesuwa płaszczyznę ostrości po za punkt na którym była przed przekadrowaniem ustawiona??
    Problem występuje np. przy 85/1.2, ale z np. 50/1.8 tego nie zauważyłem (a przywiązuję do tego uwagę).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Mam pytanie do osób które korzystają z FF - czy takie przekadrowanie w zauważalny sposób przesuwa płaszczyznę ostrości po za punkt na którym była przed przekadrowaniem ustawiona?
    Spotkałem się z tym kilka razy. Znaczy kilka razy było to wyraźnie widoczne. A tego, że zjawisko to występuje zawsze, ale nie zawsze przesunięcie jest wyraźne, to jestem niemal pewien. Poza tym szkła, które dają najmniejszą GO, nie są szczególnie ostre na pełnej dziurze poza centrum kadru, więc najczęściej trudno stwierdzić, czy to płaszczyzna ostrości się przesunęła, czy to szkło tak rysuje.

Nie robiłbym jednak z tego problemu. Jeśli płytka GO jest kluczowa, to minimalna nieostrość będzie bez znaczenia. Po pierwsze dlatego, że im większa różnica między nieostrością w tle, a ostrością tego, co znajduje się w GO, tym większe wrażenie ostrości tego, co w GO, mimo że wcale nie jest to super ostre (mam nadzieję, że wiecie, o co chodzi). A po drugie: minimalna nieostrość i tak będzie w pełni zadowalającą ostrością, jeśli tylko oglądamy zdjęcie w każdym powiększeniu, byle tylko mniejszym niż 1:1 na ekranie monitora, czyli... zawsze, nie licząc sampli testowych
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Administrator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Jacek_Z
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    ...Ja mam swoje źródło z forum N, gdzie wątek "telenowelę" o d600 czytam z niedowierzaniem jak komedię i science fiction
    i gdzie co chwila można przeczytać, że albo ktoś bagatelizuje problem, lub nie akceptuje takiego stanu rzeczy i nie kupi.
    Mało precyzyjne, bo pokazuje jedynie reakcje użytkowników Nikona z forum, .
    Tak precyzyjniej to na nikonie są 2 wątki o D600. Ten drugi byłem zmuszony założyć, bo ile można czytać o kurzu? Kilkadziesiąt stron o tym samym - może się znudzić.

D600 ma dosyć ciasno ułożone czujniki AF. Jest ich dużo, ale praktycznie wszystkie w okolicach centrum kadru.
    W FF to norma. Szeroko są w body DX.

Chcąc zrobić zdjęcie gdzie główny obiekt będzie w mocnym punkcie trzeba będzie przekadrowywać. Mam pytanie do osób które korzystają z FF - czy takie przekadrowanie w zauważalny sposób przesuwa płaszczyznę ostrości po za punkt na którym była przed przekadrowaniem ustawiona?
    To zalezy na ile opanowałeś tą technikę pracy. No ile wynosi GO i z jakiej odległości fotografujesz. Przy większych odległościach GO nie jest az tak mała żeby zmiana odległości spowodowana przekadrowaniem (ile to może być? 1 cm ?) coś znaczyła.
    Niektóre obiektywy mają odgiętą płaszczyznę ostrości i te szkła mogą sprawić problem.

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    ...Poza tym szkła, które dają najmniejszą GO, nie są szczególnie ostre na pełnej dziurze poza centrum kadru, więc najczęściej trudno stwierdzić, czy to płaszczyzna ostrości się przesunęła, czy to szkło tak rysuje.

Nie robiłbym jednak z tego problemu. Jeśli płytka GO jest kluczowa, to minimalna nieostrość będzie bez znaczenia. Po pierwsze dlatego, że im większa różnica między nieostrością w tle, a ostrością tego, co znajduje się w GO, tym większe wrażenie ostrości tego, co w GO, mimo że wcale nie jest to super ostre (mam nadzieję, że wiecie, o co chodzi).
    No i tu się nie zgodzę. Nieostrość zniknie o ile się robi w rozmiarach internetowych, ale tu i tak nie chodzi o nieostrość, ale o to, że ostrość będzie gdzie indziej, będzie przesunięcie sfery ostrości do przodu lub do tyłu i to widać (w rozmiarach nieinternetowych).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Olympus OM40 ,Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

| OlyJedi Awatar robert1088
    Mieszka w
    JAROCIN-WLKP
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria

Zamieszczone przez Jan_S
    D600 ma dosyć ciasno ułożone czujniki AF. Jest ich dużo, ale praktycznie wszystkie w okolicach centrum kadru.
    W FF to norma. Szeroko są w body DX
    No właśnie z tym bym się nie zgodził w D700 chyba czujniki są rozmieszczone znacznie szerzej.

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria

OK, szerzej, ale też bez rewelacji. W każdym FX jest słabo, wg mnie to rzecz najbardziej do poprawienia jesli chodzi o kwestie użytkowe, a nie jakas liczba MPx itp.
    W nikonie są tylko 2 rodzaje czujników w FX. Jeden - mniejszy w D600 a w pozostałych wszystkie są rozłożone tak samo (moduł 3500 w różnych wersjach) - D700, D800, D3, D3s, D3x, D4.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Olympus OM40 ,Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Ja to bym właśnie wolał, żeby mniej było tych punktów, ale żeby były szerzej rozstawione. Koniecznie krzyżowe w mocnych punktach kadru.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria

To tak jak ja. Niestety w dodatku teraz krzyżowe sa tylko w centrum.

| OlyJedi Awatar Tomasz_St
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Chcąc zrobić zdjęcie gdzie główny obiekt będzie w mocnym punkcie trzeba będzie przekadrowywać.
    Sposobem może być używanie AF-S. Ustawiasz ostrość na punkt, dopasowujesz kadr i naciskasz spust migawki. Nie zawsze trzeba używać AF-C.
    Fotografia jest jak magia...
    Prawie każdy posiada dziś różdżkę ale nie każdy potrafi czarować.