Strona 70 z 75 PierwszyPierwszy ... 20606869707172 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 691 do 700 z 746

Wątek: Nikon D600 - tani(?)-fulfrejm nadchodzi

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: Nikon D600 - tani(?)-fulfrejm nadchodzi

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Zi Zobacz posta
    Więc się nie przyznają i czyszczą matryce tym, co się do nich zgłaszają.
    Ale ZA DARMO tylko tym co tupią przy tym nogą, a nawet używają straszliwego trójstopniowego zaklęcia. Bo tym potulnym przy drugim czyszczeniu każą już płacić....

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Tez nie rozumiem tego problemu, jak ktos oczekuje czyszczalki na poziomie Olkowej to musze zmartwic, niestety nigdzie takiej zacnej nie ma.
    W Canonie powinna działać tak jak w Olku, bo podobno jest taka sama (na licencji Olka).

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Dla mnie matryca w 6D jest OK. Niskie szumy, trochę gorszy DR. Różnice matryc pomiędzy 6D i d600 nie uważam za przeważające o wyborze.
    Szumy mniejsze niż w Nikonie, za to DR trochę gorszy nie jest. Jest sporo gorszy.

Co do kurzu na matrycy D600. Jak już pisano, obecnie jest to loteria -jednym się trafia innym nie. Tym co się trafia z pomocą przychodzi grucha,im częściej tym lepiej (np. dmuchanie raz na 500 fotek). W sumie operacja prosta do wykonania i nie męcząca, jednak ślad na umyśle i w sercu zostaje (zaraz, zaraz, kupiłem sprzęt z firmowo zainstalowaną "czyszczałką", nie zmieniam obiektywów, dbam -a syfi mi się samo ? w dodatku za czyszczenie trzeba płacić ? brzydko....).
    D7100 (i 5200) i HOTy -są. Po mapowaniu matrycy w serwisie wracają (po pewnym, niestety krótkim czasie).

Kolory z Canona............... błagam.......... kolory są takie jakie się chce. Tylko ciuteczek pracy i obycia z RAWami z danego aparatu.
    Proszę -tu jest przykład działania AWB w 5D2 i D800 -jakieś straszliwe i niepokojące różnice widać ? (no może w sztucznym świetle, ale...... sami zobaczcie, gdzie ta słynna żółtaczka wyszła).

http://fjakfoto.pl/index.php?topic=5.0 (sorry, że link na forum, nie chce mi się to w wpisie na blogu umieszczać).

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    W Canonie powinna działać tak jak w Olku, bo podobno jest taka sama (na licencji Olka).
    Chyba jednak nie taka sama, bo znajomi makromaniacy uzywajacych przeroznych nowych (starych zreszta tez) puszek canona, tez czyszcza regularnie dmuchajac w matryce.
    Zapewne nie jest to tak intensywnie jak ten nieszczesny D600, czy kiedys tam lejacy sie olej w D7000, ale jednak potrafi sie zasyfic.
    Czego ja do tej pory w epl3, czy kiedys jak mialem duze olki nie czynilem wogole.

Z tymi kolorami to juz dawno zachodze w glowe o co ludziom chodzi, ale przestalem juz brac udzial w dyskusjach o tym bo to sensu nie ma, kazdy widzi to co chce zobaczyc

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_043513.jpg
Wyświetleń:	60
Rozmiar:	467,1 KB
ID:	100403Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_6397-Edit2.jpg
Wyświetleń:	59
Rozmiar:	446,7 KB
ID:	100402
    Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Z tymi kolorami to juz dawno zachodze w glowe o co ludziom chodzi, ale przestalem juz brac udzial w dyskusjach o tym bo to sensu nie ma, kazdy widzi to co chce zobaczyc

pozdro
    Nyny spójrz:
    2 zdjęcia takiego samego motyla jedne z NIKONA (Twoje... zawsze takie same kolory tła, raz pomarańczow-żółte raz zielono-żółte, to nie chodzi o to że mi się nie podobają Twoje zdjęcia, ale Nikon ma kolory do **** i tyle.. ) drugie nie wiem z jakiej puszki ale dla mnie kolory są o wiele bardziej przyjazne, nie mówię naturalne bo to coś innego. Wielu ludziom nie przeszkadzają takie tonacje, zachwycają się jakością, możliwościami matrycy i takie tam..mi przeszkadzają. Oczywiście można posiedzieć przy kompie i wyciagnąć w końcu to co się chce ale po co? w świetle naturalnym jest ok ale i tak nie to samo co w Canonie, ale w świetle sztucznym to (napiszę to jeszcze raz ) porażka.

ale w sumie nie ma się czym przejmować, każdy lubi coś innego, jeden posiedzieć przy obróbce, drugi ogląda cropy. trzecia wyciąga cienie... a piąty ogląda zdjęcia :0:0

a co do d600 na pewno super aparat jak każdy w tej kasie :0
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

geo, ale zerknij na moje przykłady -są odpowiedniejsze do porównania, bo to te same kadry, zrobione przy identycznych parametrach ekspozycji oraz takimi samymi szkłami.
    Czy na prawdę na tych przykładach są jakieś istotne różnice, udowadniające przewagę danego aparatu w kwestii kolorów ? (i koniecznie zobacz ostatnią parę zdjęć -właśnie w świetle sztucznym zrobioną).

Administrator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Jacek_Z
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez geo Zobacz posta
    2 zdjęcia takiego samego motyla
    Tylko problem w tym, że o niczym nie świadczą, bo nie sa to zdjęcia zrobione w tej samej minucie. To jak body ustawi kolory nie zalezy tylko od motywu, który naświetla, ale przede wszystkim od barwy światła, jakie wtedy jest. Warunki muszą być takie same. Popatrz na zdjęcia od Fatmana.
    PS - oba zdjęcia motyla mają nienaturalne kolory. Ale czy któreś z nich może było zrobione przy wschodzie słońca?
    Zresztą - za nyny - nie ma co dyskutować. Najlepiej wziąć samemu 2 body i porównać. Ja tak kiedyś zrobiłem i juz wiem jak nietrafne bywają "forumowe prawdy".
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Olympus OM40 ,Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

@geo: takie porownania nie maja sensu, bo jak juz wyzej powiedzieli, zdjecia nie byly zrobione w tych samych warunkach.

Ja staram sie tak robic by najwierniej odzwierciedlic rzeczywistosc, i dlatego stosuje wiele zabiegow by np. wyeliminowac wplyw chocby swiatla slonecznego na tonacje zdjecia tak by dany owad wygladal jak najbardziej naturalnie i przy tym uwydatnic jego detal. Owszem nie wszystkim sie to musi podobac, tyle ze to z kolorami ma malo wspolnego, bo czy to robie nikosiem, czy olkiem nie ma zadnego wplywu, tak samo jakbym robil canonem. Po prostu moja technika fotografowania robali determinuje to co chce uzyskac, i zapewniam Cie, ze takie pastele to nic trudnego do zrobienia na nikosiu, trzeba po prostu dac frywolniej popracowac swiatlu.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Ja tylko wspomniałem o kolorach prosto z puszki - mnie się bardziej podobają bez profilowania w LR więc niepotrzebna praca odpada.
    Nie jestem kompetentny bo nie używam ani Canona ani Nikona chociaż swego czasu prawie nie kupiłem D90
    Gdybym wybierał dzisiaj pomiędzy C i N to aparatem APS do wszystkiego zostałby D7100 bo lepszy AF, praca z kundelkami, chyba menu i kilka drobiazgów ale FF to Canon. Używałbym go tylko do plenerów, często na statywie a kolory Canona zawsze mnie się podobały.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Tez nie rozumiem tego o "kolorach z Canona", szczególnie jak mówią to osoby robiące foty zawodowo. Bo i tak RAWy obrabiają później w LR czy PS.
    Przecież to i tak można sobie poustawiać i stosować hurtem do wszystkich fot i nie ma znaczenia jak dana matryca odwzorowuje kolory.

Thomasso
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Administrator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Jacek_Z
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Ja tylko wspomniałem o kolorach prosto z puszki .
    Ja też miałem na myśli kolory prosto z puszki.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Olympus OM40 ,Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Zi Zobacz posta
    Ja też miałem na myśli kolory prosto z puszki.
    To to ostatecznie mogloby miec znaczenie dla kogos robiacego reporterke w JPG kiedy musi szybko cos przygotowac i oddac.
    No chyba, ze slubniacy tez trzaskaja JPG i daja to co z puszki wychodzi, ale tak to nie za bardzo chcialbym takich zdjec

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.