Strona 69 z 75 PierwszyPierwszy ... 19596768697071 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 681 do 690 z 746

Wątek: Nikon D600 - tani(?)-fulfrejm nadchodzi

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Odp: Nikon D600 - tani(?)-fulfrejm nadchodzi

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    żeby odświeżyć nieco konstrukcję, podkręcić marketing... o D600 ostatnio jakby mniej się mówi więc nowa konstrukcja ożywi nieco rynek...
    Odświeżanie modeli d300 i d700 trochę czasu im zajęło. No ale nic nie wiadomo.
    Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Przy okazji - ciekawy jestem ile D600 się sprzedało. Trochę ich pewnie zeszło, stosunkowo niedrogi a dosyć fajny korpus, mający sporo zalet no i niestety tę jedną (potencjalną) wadę
    Jakby nie było najbliższy konkurent Canon ze swoim uboższym o niejeden parametr 6D do tego także się przyczynił,
    a potencjał i uznanie marki portfelem mimo narzekań na niedociągnięcia aparatów i serwis nadal działa, co mnie zadziwia.
    Myślę, że sporo, chociaż spadająca cena d800 mogła i może nadal również przyczynić się do wzrostu sprzedaży tego drugiego.
    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Zi Zobacz posta
    Po to by nie być zmuszonym do ogłoszenia akcji serwisowej D600. Farba odchodzi od elementu konstrukcyjnego będącego częscią szkieletu body. Wymiana tego byłaby droga. Więc się nie przyznają i czyszczą matryce tym, co się do nich zgłaszają.
    Ponieważ serwis dużo kosztuje więc zamiatamy problem kurzu pod dywan?
    Bardzo profesjonalne i godne naśladowania postępowanie zachęcające do zakupów w takiej firmie.
    Pentax potrafił przyznać się do błędu, naprawić towar i wziąć po męsku na siebie a nie klientów barki problem - link.
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 18.09.13 o 10:53
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Bardzo profesjonalne i godne naśladowania postępowanie zachęcające do zakupów w takiej firmie.
    Pentax potrafił przyznać się do błędu, naprawić towar i wziąć po męsku na siebie a nie klientów barki problem - link.
    Iwo, nie firmie tylko korporacji.
    Zeskaluj Pentaxa z Nikonem i pomyśl jeszcze raz o kosztach?
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Iwo, nie firmie tylko korporacji.
    Zeskaluj Pentaxa z Nikonem i pomyśl jeszcze raz o kosztach?
    1. Zeskaluj sobie z kolei zyski jakie osiągnęli i czy w takim razie Nikona nie stać na to co zrobił Pentax, by wyjść z twarzą.
    2. Jeśli Nikon zaoszczędził na testach przed premierą towaru (w co trudno nie uwierzyć, bo problem nie jest jakiś ukryty) to znaczy że i tak koszty własne na starcie już miał niższe.
    3. Pentax załatwił sprawę na starcie, więc i koszty miał mniejsze.

Poza tym co to za dziwny problem omawiam, przecież zadowolony z marki klient jest mniej ważny, niż koszt jego utraty i międzynarodowa fama.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Iwo - dużo racji w tym co piszesz... w tamtym roku oglądałem D600 i byłbym go kupił zamiast OMD gdyby nie niejasności związane z kurzem... Ostatnie premiery tej firmy każą z pewną dozą nieufności podchodzić do jej produktów... chociaż takie D7100 wydaje się być całkiem niezły - te problemy z hot pixelami o których pisałeś wcześniej dotyczyły raczej D5200.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Zeskaluj sobie z kolei zyski jakie osiągnęli i czy w takim razie Nikona nie stać na to co zrobił Pentax, by wyjść z twarzą.

Ja to widzę tak: C daje ... po całości z sensorami. Sony oficjalnie stwierdza, że nie są w stanie osiągnąć tak wysokich parametrów jak N.
    Fatman pokazuje, że 24 MPx w Nikonie to trzy, różne poziomy jakości obrazu.
    Jedyną twarzą, która obchodzi zarząd tej korporacji jest twarz Benjamina a klient? Klient to ma kilka/naście kg szkła w torbie, siedzi cicho w nadziei, że może trafi szóstkę i puszka będzie sprawna. Jak nie to FW czyli Fatman Way, choć niektórzy mówią War
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Administrator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Jacek_Z
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria

Odświeżanie modeli d300 i d700 trochę czasu im zajęło. No ale nic nie wiadomo.
    D700 nie ma tak naprawdę następcy aż do teraz. Nie jest nim ani D600, ani D800. Może D610 to będzie krok w stronę tych, którzy czekają na następcę D700? Choć wątpię, az na tyle mu parametrów nie poprawią.

Bardzo profesjonalne i godne naśladowania postępowanie zachęcające do zakupów w takiej firmie..
    Na to wygląda. Mi sie to tez nie podoba (mam nadzieję, że z mojego posta nie wyczytałeś pochwały dla takiego załatwiania sprawy).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Olympus OM40 ,Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Wierzcie czy nie, ale strzepać kurz na sucho z matrycy to naprawdę nie jest żaden problem. Trzeba mocno chcieć, żeby aparat uszkodzić. Jest to czynność podobna do usuwania kurzu ze szkła. Wszystko jest tak samo tyko, że odbywa się w komorze aparatu.
    Strach przed usunięciem kurzu jest jak ten "pierwszy raz". Się go pamięta i pamięta. . Później to już rutyna. Leci jak byś na rower wskakiwał Myk myk i po problemie....
    XZ-2|D800E|moje 500px

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Tez nie rozumiem tego problemu, jak ktos oczekuje czyszczalki na poziomie Olkowej to musze zmartwic, niestety nigdzie takiej zacnej nie ma.
    Z reguly biadola najwiecej Ci, ktorzy czegos w rekach nie mieli.
    Targetem D600 sa ludzie, ktorzy raczej swiadomi sa o co kaman w fotografii, i raczej nie uzywaja przyslon dwucyfrowych i Ci tego problemu raczej nie widza.
    Dla tych, ktorych jedynym mottem zyciowym jest pstrykanie do tablic testowych i robienie zdjec bialej kartce na f22, to faktycznie moze ten problem spedzac sen z powiek.
    Tak jak pisalem, jak sie kupuje dajmy na to Nikona, trza od razu zaopatrzyc sie w gruche i szpatulki z plynem do regularnego czyszczenia sensora, badz oddawac do serwisu na czyszczenie.
    Nie ma co biadolic na zoltego bo to raczej nic nie da, jak sie dotad nie przyznali to i nie ma sie co ludzic ze zrobia to teraz.
    Zaufanie do firmy? Jedni straca, inni nie, a sprzedaz musi wszak jak karawana pedzic dalej.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Ja to widzę tak: C daje ... po całości z sensorami.
    Dla mnie matryca w 6D jest OK. Niskie szumy, trochę gorszy DR. Różnice matryc pomiędzy 6D i d600 nie uważam za przeważające o wyborze.
    D700 nie ma tak naprawdę następcy aż do teraz. Nie jest nim ani D600, ani D800. Może D610 to będzie krok w stronę tych, którzy czekają na następcę D700? Choć wątpię, az na tyle mu parametrów nie poprawią.
    D700 był pancernikiem, w d600 czuć plastik od razu jak się weźmie do ręki.
    d610 będzie raczej kontynuacją entry level FF, za jaki uważam 6D i d600.
    Na to wygląda. Mi sie to tez nie podoba (mam nadzieję, że z mojego posta nie wyczytałeś pochwały dla takiego załatwiania sprawy).
    Znak zapytania wynikał z niedowierzania z Twego potwierdzenia negatywnych przypuszczeń co do podejścia do klienta tej firmy.
    Może kiedyś kupię D7100 gdy już zyska renomę bezproblemowego od kolejnych "beta-testerów", którą firma w moich oczach straciła.
    Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Tez nie rozumiem tego problemu, jak ktos oczekuje czyszczalki na poziomie Olkowej to musze zmartwic, niestety nigdzie takiej zacnej nie ma.
    Jest w Canonach też ponoć dzięki wykupieniu licencji
    Z reguly biadola najwiecej Ci, ktorzy czegos w rekach nie mieli.
    Dziwisz się, że człowiek, chcąc sobie coś lepszego i droższego kupić waha się? Jest takie powiedzenie: Biednych ludzi na byle co nie stać.
    Targetem D600 sa ludzie, ktorzy raczej swiadomi sa o co kaman w fotografii, i raczej nie uzywaja przyslon dwucyfrowych i Ci tego problemu raczej nie widza.
    Targetem d600 są wszyscy fani fotografii zdolni wydać 6000zł na body. Wystarczy spojrzeć na obecność trybu zielonego AUTO.
    Nikt bogatemu pstrykaczowi nieświadomemu w fotografii nie zabroni przecież kupić go jak chce, a F/11 i więcej też po coś w nim jest.
    Zaufanie do firmy? Jedni straca, inni nie, a sprzedaz musi wszak jak karawana pedzic dalej.
    Oczywiście, ciekawe tylko czy wielbłądów przechodzących do innych karawan nie ubywa
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 18.09.13 o 15:14

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Jak dla mnie matryca w 6D jest OK. Niskie szumy, trochę gorszy DR. Różnice matryc pomiędzy 6D i d600 nie uważam za przeważające przy wyborze.
    I te kolory z Canona... gdybym zapragnął nagle FF to pewnie bym wybrał 6D bo i tak używałbym przeważnie do plenerów. W tego rodzaju fotografii wysokie iso nie jest tak ważne jak dobry kolor prosto z puszki.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)