Strona 42 z 75 PierwszyPierwszy ... 32404142434452 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 746

Wątek: Nikon D600 - tani(?)-fulfrejm nadchodzi

| OlyJedi Awatar lukasz78
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Odp: Nikon D600 - tani(?)-fulfrejm nadchodzi

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Rozumiem. A temacie o D600 na forum Olympusa spodziewałeś się poczytać o wyższości O nad N, tak? Bo jeśli nie, to za bardzo nie wiem, co Cię do tego wątku tak ciągnie.
    O to chodzi, że nawet w wątku o pogodzie, gdyby tu taki był, pojawiłby się jeden z nikoniarzy i polecał N na każdą pogodę.
    Inny przykład, wątek co wybrać, Canona czy Pentaxa....odpowiedź Nikona. Już w KRLD i w Chinach jest większy pluralizm.

Co mnie ciągnie do tego wątku? Ciekawość. Liczyłem na obiektywne podejście do oceny D600 a nie bagatelizowanie poważnej niedoróbki.
    Propozycja wysyłania świeżo kupionej puszki i szkła do serwisu, żeby sprzęt działał jak należy....kabaret.

Nyny, swoją wiedzę o N czerpię nie tylko z netu. Koledzy z pracy mają, jedni chwalą, całkiem słusznie. Inni narzekają bo mają na co.
    Żaden nie jest tak zaślepiony jak Ty.

Przyznaję uczciwie. Jakość obrazu z puszek N DX i FX w niskim i wysokim iso oraz DR są w większości nieosiągalne i pewnie takie pozostaną dla O.

Jakieś kolejne nieistotne, niesprawdzone i niepotwierdzone przez nieokreślone autorytety informacje z dpreview.
    "The actual Depth of Field preview button is inactive in live view, however. So should you change the aperture while in live view mode, you'll have to exit and then re-enter live view in order to preview its effect. It is also unfortunate that there is no histogram view available for the D600; again a feature that the D800 does include, and could be added to the D600 with a simple firmware update."

"You can use DX-format optics on the D600, but we suspect that the resolution drop from 24 to 10.5MP..."

To mi się podoba - Auto ISO selection can be linked to lens focal length - ale to pewnie jakaś plotka.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez lukasz78 Zobacz posta
    O to chodzi, że nawet w wątku o pogodzie, gdyby tu taki był, pojawiłby się jeden z nikoniarzy i polecał N na każdą pogodę.
    Inny przykład, wątek co wybrać, Canona czy Pentaxa....odpowiedź Nikona. Już w KRLD i w Chinach jest większy pluralizm.
    ....
    chciałoby się odpowiedzieć przysłowiem - psy szczekają, karawana jedzie dalej...
    ... Cena D600 która wcześniej ładnie i konsekwentnie spadała znalazła swój poziom stabilizacji w okolicach 7100 a nawet nieznacznie wzrosła. Wygląda na to że na 6stkę z przodu przyjdzie jeszcze poczekać...

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    chciałoby się odpowiedzieć przysłowiem - psy szczekają, karawana jedzie dalej...
    ... Cena D600 która wcześniej ładnie i konsekwentnie spadała znalazła swój poziom stabilizacji w okolicach 7100 a nawet nieznacznie wzrosła. Wygląda na to że na 6stkę z przodu przyjdzie jeszcze poczekać...
    EEEE,
    na znanym portalu aukcyjnym sa dostepne od reki w granicach 6850 zl.
    Idzie gwiazdka wiec, kazdy grosz sie liczy by nieco zarobic, w zwiazku z cym ceny sie ustabilizowaly i nie leca w dol. Pewnie nastepna wieksza obnizka po nowym roku.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    chciałoby się odpowiedzieć przysłowiem - psy szczekają, karawana jedzie dalej..
    I to jest prawda. Nie ma systemu idealnego, dlatego nie rozumiem tej dyskusji. Każdy system ma swoje wady
    i zalety. Wybieramy to co nam najbardziej odpowiada i nie przekonujmy nikogo a tym bardziej dyskredytujmy
    innego wyboru niż nasz. Napisał ktoś na tym forum o dobry wychowaniu, myślę, że warto o tym pamiętać.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez lukasz78 Zobacz posta
    To mi się podoba - Auto ISO selection can be linked to lens focal length - ale to pewnie jakaś plotka.
    Czemu miała by być to plotka ? W instrukcji jest........ to w aparacie też musi być (w D800 używam, bardzo wygodne).

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    EEEE,
    na znanym portalu aukcyjnym sa dostepne od reki w granicach 6850 zl.
    Idzie gwiazdka wiec, kazdy grosz sie liczy by nieco zarobic, w zwiazku z cym ceny sie ustabilizowaly i nie leca w dol. Pewnie nastepna wieksza obnizka po nowym roku.

pozdro
    Myślę, ze do mojego ulubionego fotografowania nocą najlepszą puszka dalej pozostaje D700 i do tego jakies 2 stałeczki. Ludzi i tak nie fotografuję i nie będę ( no ew. D3 lub D3s, ale to byłby jednak przerost formy nad treścią).
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

.... Pewnie nastepna wieksza obnizka po nowym roku.
    i dlatego chyba (a nawet już na pewno) poczekam z zakupami do nowego roku. Może do tego czasu co nieco się wyjaśni o co chodzi z tym kurzem (wtedy wchodzę w D600), albo spadną ceny OMD i kilku interesujących mnie obiektywów (wtedy zostaję w m4/3) albo trzeba będzie poszukać jeszcze jednej drogi czyli np. Fuji X-e1 bo też bardzo zacnie się zapowiada... fajnie jest mieć wybór

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Myślę, ze do mojego ulubionego fotografowania nocą najlepszą puszka dalej pozostaje D700 i do tego jakies 2 stałeczki. Ludzi i tak nie fotografuję i nie będę ( no ew. D3 lub D3s, ale to byłby jednak przerost formy nad treścią).
    D800/D600 daje sporą przewagę nad D700/D3 jeśli chodzi o poziom szumów (oczywiście po delikatnej obróbce -redukcja szumów luminancji na ok. 20% i redukcja rozdzielczości do 12Mpix -zdjęcie z D800 zrobione na iso 25600 wygląda wtedy jak z D700 na iso 6400).

Dodatkowo praktycznie nie ma bandingu, który na D3/D700 był dokuczliwy przy nocnych zdjęciach, zwłaszcza przy bardziej niebieskawym oświetleniu.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    No nie wiem, zastanowilbym sie jednak nad czyms pokroju D800/D600, lub i teraz zdziwko - nad D7000.
    Bo mozesz sie niezle zdziwic jak te matrce sobie radza w tej foto, o ktorej piszesz
    Poczytak jak banding potrafi wylesc na d700/d3 itd.

pozdro

EDIT: O widze, ze jak zwykle @Fatman byl pierwszy i ubiegl z odpowiedzia
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

No nie wiem, zastanowilbym sie jednak nad czyms pokroju D800/D600, lub i teraz zdziwko - nad D7000.
    ...
    wcale nie takie zdziwko - D7000 skompletowane z Tamronem 60/2,0 wypadnie nieco taniej i dużo lepiej (w bonusie macro i większy DR) niż OMD z gratisową 45-tką...