Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: OM-D, 70-300 i ostrzenie

| OlyJedi Awatar erol
    Mieszka w
    podkarpacie
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

OM-D, 70-300 i ostrzenie

Jako, że Panas 100-300 kosztuje ile kosztuje to "prawie" jestem przekonany do zakupu ZD 70-300 + MMF2. Jednak nurtuje mnie kwestia AF. Googlałem i Youtubowałem w poszukiwania info jak zestaw OM-D + MMF-2 + 70-300 się sprawuje, ale konkretnie to niczego się nie dowiedziałem poza subiektywnymi opiniami. W związku z tym pytanie/prośba - czy ktoś ma lub mógłby zamieścić gdzieś filmik jak taki zestaw ostrzy w praktyce? Nie musi być już konkretnie OM-D. Może być coś z Penów. Myślę, że bardzo różnicy nie będzie między Penami a OM-D z tym obiektywem

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Odp: OM-D, 70-300 i ostrzenie

Poczytaj tutaj
    https://forum.olympusclub.pl/threads...-nowy-firmware

Był w tym wątku wklejony link do filmu, chyba przez Bodzipa.
    Miałem pewien czas 70-300 jeszcze przed aktualizacją i używałem go z E-PL2. Całkiem dobrze to chodziło. Panas 100-300 jest lepszy, jak go kupowałem to był trochę tańszy a do tego ma świetną stabilizacje.

Awatar Roberto73
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    182
    Moja galeria

Czy ta lepszość Panasa to tylko szybszy AF i sprawniejsza stabilizacja , czy też jest to też zauważalnie ostrzejsze szkło od starego Olka 70-300? Pytam , bo też sie zastanawiam , który wybrać.

| OlyJedi Awatar erol
    Mieszka w
    podkarpacie
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Był w tym wątku wklejony link do filmu, chyba przez Bodzipa.
    Wątek poczytałem, filmik niestety jest już usunięty. Obiektyw kupiłem w ciemno, przekonam się na własnej skórze jak to hula
    PEN-F, PL 15/1.7, mZD 45/1.8

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Witaj
    erol - Napisz proszę jak sprawuje się ten obiektyw! Chciałbym podpiąć 70-300 ale pod E-P1 i się ciągle zastanawiam jak szybki (wolny?) będzie AF. Wg. sprzedawcy w FJcie przy max. ogniskowej ma prawo poprawnie ostrzyć tylko 1 na powiedzmy 3 zrobione fotki () - czy to prawda?
    Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar erol
    Mieszka w
    podkarpacie
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Nie, to nieprawda co mówił sprzedawca. Obiektyw ostrzy całkiem sprawnie z OM-D w dobrych warunkach oświetleniowych.Raczej nie chybia. W gorszych warunkach przejedzie 3x razy po zakresie i trafi, czasem trzeba sobie pomóc ręcznie Wgrałem firmware 1.4 i subiektywnie AF jeszcze przyśpieszył. Obiektyw dosyć trudny w operowaniu, na max ogniskowej i wszelakiej maści owadach, ptaszkach itp trzeba się nieźle napocić by było ostro. Potrzeba pewnej ręki. Z OM-D pracuje się jednak przyjemnie. Ciężko jednak wyobrażam sobie pracę z E-P1 i samym LCD, bez wizjera, który pomaga stabilizować będziesz musiał być mistrzem zen. Jak wyruszę w plener to wkleje tu filmik z ostrzenia tego obiektywu
    PEN-F, PL 15/1.7, mZD 45/1.8

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez erol Zobacz posta
    Nie, to nieprawda co mówił sprzedawca. Obiektyw ostrzy całkiem sprawnie z OM-D w dobrych warunkach oświetleniowych.Raczej nie chybia. W gorszych warunkach przejedzie 3x razy po zakresie i trafi, czasem trzeba sobie pomóc ręcznie Wgrałem firmware 1.4 i subiektywnie AF jeszcze przyśpieszył. Obiektyw dosyć trudny w operowaniu, na max ogniskowej i wszelakiej maści owadach, ptaszkach itp trzeba się nieźle napocić by było ostro. Potrzeba pewnej ręki. Z OM-D pracuje się jednak przyjemnie. Ciężko jednak wyobrażam sobie pracę z E-P1 i samym LCD, bez wizjera, który pomaga stabilizować będziesz musiał być mistrzem zen. Jak wyruszę w plener to wkleje tu filmik z ostrzenia tego obiektywu
    Zawsze można użyć statywu, chociaż to nie zawsze jest wygodne...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    kajś miedzy Hanysomi a Góralomi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

...lub monopoda Ja robię tak: przekładam pasek przez głowę i pod prawą pachą, wszystko ustawione na monopodzie, naciągnięte wiec mam stabilne i pstrykam na 300mm DO Do kwiatków i robaczków za monopod w tym przypadku robi ręka oparta o grunt...
    E-420 +14-300 oraz inne szpeje
    From The Earth