Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Zasilanie Li-Poly

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Re: Zasilanie Li-Poly

Cytat Zamieszczone przez hydro
    [...] ale ładowarka nie chce jej ładować...
    A jakie są objawy?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Czy ladowarka jest przewidzaiana do ladowania takich ogniw? czy tylko NiCd i NiMH? Tamte maja inna char. i ladowarka ma prawo odmawiac wspolpracy.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez krzysiekz
    Czy ladowarka jest przewidzaiana do ladowania takich ogniw? czy tylko NiCd i NiMH? Tamte maja inna char. i ladowarka ma prawo odmawiac wspolpracy.
    BLM-1 to akumulator Li-ion, trzy-stykowy (plus, minus, "T") i nie ma nic wspólnego z NiCd czy NiMH.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Za Olympus Polska:

Ładowarka BCM-1
    Dedykowana ładowarka akumulatorków litowo-jonowych: Ładowanie ogniw BLM-1 zajmuje około 2 godziny. W zestawie z cyfrową lustrzanką E-1. Kompatybilność z napięciem zasilającym 100~240V prądu zmiennego.

Dedykowana ładowarka baterii litowo jonowej: Ładuje baterię BLM-1 w ciągu około 4 godzin.
    Dołączane do aparatu Olympus E-1, E-300, E-330 oraz do korpusu E-500, zestawu E-500 oraz zestawu E-500 z podwójnym zoomem.
    Zgodna ze standardami napięcia obowiązującymi na całym świecie 100~240V prądu zmiennego

To, że sprzedawca powiedział, że musi zadziałać jest absolutnie absurdalne.
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    No tak, alledrogo.pl - nie bedzie dzialac. Taka bateria jest ladowana/skonstruowana zupelnie inaczej niz litowo jonowa.
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

| OlyJedi Awatar Elilama
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    To co opisujesz to jakiś wynalazek . Może uszkodzić ładowarkę, a co gorsza aparat.
    Widziałem gdzieś na jakiejś str. w internecie (nie pamiętam już na jakiej) oryginalny BLM-1 w cenie 360zł
    "Nieudana fotografia to wyłącznie moja wina" - Annie Leibovitz.
    "Pewność ręki nie wypełni pustki w sercu" - Rodney Smith.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kamionka Mała
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Re: Zasilanie Li-Poly

Cytat Zamieszczone przez hydro
    Witam!
    Są na rynku akumulatory BLM-1 Li-Poly >3000mAh. Czy wasze ładowarki dołączone do E-300, E-500 je ładują? Kupiłem ostatnio taką baterię ale ładowarka nie chce jej ładować... sprzedawca zapewniał, że powinno działać...
    Li-Poly to unowocześnienie technologi Li-On. Takie ogniwa ładuje się tak samo jak Li-On. Problem w tym, że ogniwo jak rozładuje się go poniżej 3V to umiera. Podobnie przekroczenie napięcia ładowania 4,25V powoduje zniszczenie.

W E400 mam BLS1 które składa sie z dwu ogniw, czasem po przerwie w użytkowaniu mierzę multimetrem napięcie na stykach aku. i zawiera się między 7.6V a 8V.
    W BLM1 są chyba trzy ogniwa, co dawałoby ok 11V. Polecam sprawdzić pomiędzy stykami + i -.

Odnośnie pojemności to stosuje się triki typu poj. ekwiwalentna do ogniw Ni-Cd, lub pojemność przy nieużytecznym prądzie rozładowania 1mA.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    hydro:

nie kupuj wynalazków: lepiej uczyć się na błędach innych, niż na własnych... Hahnel BLM-1 to dobre ogniwa, trzymają długo i powtarzalnie. Dodatkowo, na każde masz 2 lata gwarancji. ja brałem w digimanii - obsługa na wysokim poziomie.

jakby w obudowie BLM-1 można było upchać 3000 lub chociaż 2000 mAh, bo myślisz że OLEK by tego nie wypuścił za odpowiednią cenę?

czytniki all-in-one to scierwo. skoro na rynku dużych aparatów żyją standardy CF i SD, to ideałem jest czytnik SanDisk za 7x pln. 10MB/s, solidna budowa i małe gabaryty.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kamionka Mała
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Pytanie do Kolegi Hydro, czy mógłby zmierzyć napięcie pomiędzy plus i minus? Da to informację czy aku. był od początku zepsuty.

Odnosnie pojemności to nie ma cudów, dla Li-Poly znalazłem 260Wh/l, czyli około 50mAh/g. Tyle umozliwia współczesna technologia, może jakiś koncern poprawił ją o 20%, ale przyrost 300% to byłoby odkrycie ogłoszone w TV.
    Proszę sobie policzyć BLS1=2 ogniwa szeregowo:
    1150mAh/50mAh/g=23g, są dwa ogniwa -> 46g + plastik i styki, a instrukcaj chyba podaje 48g

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MichalS
    Pytanie do Kolegi Hydro, czy mógłby zmierzyć napięcie pomiędzy plus i minus? Da to informację czy aku. był od początku zepsuty.
    ... oraz rezystancję pomiędzy stykiem "T" a minusem lub plusem. Powinno być ok. 10kOm