A jakie są objawy?Zamieszczone przez hydro
A jakie są objawy?Zamieszczone przez hydro
Czy ladowarka jest przewidzaiana do ladowania takich ogniw? czy tylko NiCd i NiMH? Tamte maja inna char. i ladowarka ma prawo odmawiac wspolpracy.
4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1
BLM-1 to akumulator Li-ion, trzy-stykowy (plus, minus, "T") i nie ma nic wspólnego z NiCd czy NiMH.Zamieszczone przez krzysiekz
Za Olympus Polska:
Ładowarka BCM-1
Dedykowana ładowarka akumulatorków litowo-jonowych: Ładowanie ogniw BLM-1 zajmuje około 2 godziny. W zestawie z cyfrową lustrzanką E-1. Kompatybilność z napięciem zasilającym 100~240V prądu zmiennego.
Dedykowana ładowarka baterii litowo jonowej: Ładuje baterię BLM-1 w ciągu około 4 godzin.
Dołączane do aparatu Olympus E-1, E-300, E-330 oraz do korpusu E-500, zestawu E-500 oraz zestawu E-500 z podwójnym zoomem.
Zgodna ze standardami napięcia obowiązującymi na całym świecie 100~240V prądu zmiennego
To, że sprzedawca powiedział, że musi zadziałać jest absolutnie absurdalne.
Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.
No tak, alledrogo.pl - nie bedzie dzialac. Taka bateria jest ladowana/skonstruowana zupelnie inaczej niz litowo jonowa.
Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.
To co opisujesz to jakiś wynalazek. Może uszkodzić ładowarkę, a co gorsza aparat.
Widziałem gdzieś na jakiejś str. w internecie (nie pamiętam już na jakiej) oryginalny BLM-1 w cenie 360zł![]()
"Nieudana fotografia to wyłącznie moja wina" - Annie Leibovitz.
"Pewność ręki nie wypełni pustki w sercu" - Rodney Smith.
Li-Poly to unowocześnienie technologi Li-On. Takie ogniwa ładuje się tak samo jak Li-On. Problem w tym, że ogniwo jak rozładuje się go poniżej 3V to umiera. Podobnie przekroczenie napięcia ładowania 4,25V powoduje zniszczenie.Zamieszczone przez hydro
W E400 mam BLS1 które składa sie z dwu ogniw, czasem po przerwie w użytkowaniu mierzę multimetrem napięcie na stykach aku. i zawiera się między 7.6V a 8V.
W BLM1 są chyba trzy ogniwa, co dawałoby ok 11V. Polecam sprawdzić pomiędzy stykami + i -.
Odnośnie pojemności to stosuje się triki typu poj. ekwiwalentna do ogniw Ni-Cd, lub pojemność przy nieużytecznym prądzie rozładowania 1mA.
hydro:
nie kupuj wynalazków: lepiej uczyć się na błędach innych, niż na własnych... Hahnel BLM-1 to dobre ogniwa, trzymają długo i powtarzalnie. Dodatkowo, na każde masz 2 lata gwarancji. ja brałem w digimanii - obsługa na wysokim poziomie.
jakby w obudowie BLM-1 można było upchać 3000 lub chociaż 2000 mAh, bo myślisz że OLEK by tego nie wypuścił za odpowiednią cenę?
czytniki all-in-one to scierwo. skoro na rynku dużych aparatów żyją standardy CF i SD, to ideałem jest czytnik SanDisk za 7x pln. 10MB/s, solidna budowa i małe gabaryty.
Pytanie do Kolegi Hydro, czy mógłby zmierzyć napięcie pomiędzy plus i minus? Da to informację czy aku. był od początku zepsuty.
Odnosnie pojemności to nie ma cudów, dla Li-Poly znalazłem 260Wh/l, czyli około 50mAh/g. Tyle umozliwia współczesna technologia, może jakiś koncern poprawił ją o 20%, ale przyrost 300% to byłoby odkrycie ogłoszone w TV.
Proszę sobie policzyć BLS1=2 ogniwa szeregowo:
1150mAh/50mAh/g=23g, są dwa ogniwa -> 46g + plastik i styki, a instrukcaj chyba podaje 48g![]()
... oraz rezystancję pomiędzy stykiem "T" a minusem lub plusem. Powinno być ok. 10kOmZamieszczone przez MichalS