Zdjęcia to lipa jak na takie nagrody. W tamtym roku to wygrałem dwa dyktafony a w tym chyba nic nie będzie, jury do wymiany !!!!!!!!!!
Zdjęcia to lipa jak na takie nagrody. W tamtym roku to wygrałem dwa dyktafony a w tym chyba nic nie będzie, jury do wymiany !!!!!!!!!!
Narazie pusto.
Laureat konkursu VIRTUAL PHOTO RALLY 2006/zdobywca dwóch nagród.
masakra...![]()
![]()
Mam wrażenie ze wyniki są wynikiem losowego wybierania plików na chybił-trafił albo ktoś miał znajomości w jury
Tak pół żartem pół serio- ale faktycznie jakość prac jest zróżnicowana.
Wg mojej oceny (amatora) część jest rewelacyjnych - widać świetny warsztat i dobry sprzęt, część zdjęć jest "poprawnych technicznie", część z ciekawym pomysłem, część wygląda na robione bez pomysłu byle na konkurs.
Wg mnie jury częściowo postawiła na najlepsze foty, częściowo na ciekawy pomysł / oryginalność a część wylosowała
Co do większości zdjęć to jest kwestia gustu - co sie komu podoba i jak odbiera zdjęcie.
Ale błagam - niech mi ktoś (ktokolwiek) wytłumaczy jakim cudem takie zdjęcie mogło wygrać (czy jak tam kto woli - zając któreś tam miejsce)?
http://www.konkurs.olympus.pl/gfx/pa...mi-Line/12.jpg
Może się nie znam na fotografii ale zdjęcie nie jest ostre w żadnym miejscu (to być może wina dużego zmniejszenia -oryginał mógł być ostry), "krzywość" zdjęcia pominę, okropnie rozmazanych i niedokładnych łączeń panoramy - nie odpuszczę. I co robi ta rozmazana babinka?
Może pomysł na kobietę zagubioną przy wyborze dżemów mógłby być ciekawy - ale jak Olympus uważa tak wykonane zdjęcie za warte nagrodzenia czy wyróżnienia to znaczy ze muszę naprawić swój gust i poczucie estetyki
P.S. Mam nadzieje że niekogo nie uraziłem - proszę traktować ten post na zasadzie konstruktywnej krytyki
Olympus C-750 UZ
Zenit 12S
Witajcie
Może i część fotek wzbudza negatywne emocje pod względem wysokich ocen szczególnie w kategorii makro, ale mimo wszystko większość zdjęć jest rewelacyjnych! Przepiękne zdjęcia podwodne, niektóre panoramy zachwycające!
Jurorzy pewnie tak bardzo napatrzyli się na podobne do siebie tematyką zdjęcia, że oryginalna fotka półki sklepowej była dla nich jak oderwanie się od rzeczywistości
Pzdr
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Poziom niektórych ze zwycięskich "prac" jest żenujący i pokazuje, że Olympus dał ciala z tym "konkursem".
No to zagladamy do regulaminu:Kto będzie oceniać zdjęcia i przyznawać nagrody?
Do oceny zgłaszanych prac organizatorzy powołali Jury, składające się profesjonalnych fotografików i znawców tematu makrofotografii. Skład Jury znajdziesz w Regulaminie Konkursu
I tyle?VII. Komisja Konkursowa
1. Nad prawidłowością przebiegu Konkursu czuwać będzie Komisja Konkursowa.
To jakieś tajne bractwo kapturowe?
Pani Basia z przedszkola i Pani Henia z szatni?
Bardzo chciałbym wiedzieć, kto jest odpowiedzialny za, takie a nie inne, "rozstrzygnięcie" konkursu :/
W poprzednich komisjach zasiadał RE, Jack, osoby z OPL, chyba W.W. etcZamieszczone przez Woytec60
Część fotografii faktycznie zachwyca, jednakże część jest po prostu fatalna. Szczególnie IMHO większość prac wybranych jako Grand Prix i pierwsze/drugie miejsca. Poziom oceny jest, z braku innego słowa - żenujący.Zamieszczone przez john100
Ale co ja tam wiem, jestem tylko kompletnym amatorem...![]()
W kategorii makro i panoramy - 80% nagrodzonych zdjęć to gnioty albo megagnioty.
W kategorii makro - widać kulinarne zamiłowania członków jury... sprzęty AGD rządzą. Abstrahuję od tego, że większość zdjeć w życiu nie nazwałbym makro (http://www.konkurs.olympus.pl/gfx/ma...endrive/02.jpg to jest makro???)
W kategorii panoram jest kompletna tragedia, jurorzy postawili na efekciarskość obróbki (klejenia panoram), nagradzając zdjęcia kompletnie pozbawione kompozycji (o pierwszych miejscach mówię). Nagrodzenia II miejsca kompletnie nie rozumiem... Jak można wyróżnić zdjęcie muru z grafiitti?? Albo wypalone zdjęcie z motocyklistami? Albo zupełnie bezsensownie pokazany las?
Generalnie, wielka żenada, a jurorom polecam wizytę u okulisty.
(Ja swojego żadnego zdjęcia nie wysłałem).
Zaglądnijże! - http://www.mariuszsarzynski.pl/
no normalnie plecak wygrałem ;P
moja pierwsza w życiu nagroda
mur z graffiti rzeczywiście żenua.