Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 52

Wątek: konkurs olympus

| OlyJedi Awatar krzysiek1902
    Mieszka w
    SŁUPSK
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Zdjęcia to lipa jak na takie nagrody. W tamtym roku to wygrałem dwa dyktafony a w tym chyba nic nie będzie, jury do wymiany !!!!!!!!!!
    Narazie pusto.

Laureat konkursu VIRTUAL PHOTO RALLY 2006/zdobywca dwóch nagród.

| OlyJedi Awatar Karol K.
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    masakra...

Awatar *_radosny_*
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Mam wrażenie ze wyniki są wynikiem losowego wybierania plików na chybił-trafił albo ktoś miał znajomości w jury
    Tak pół żartem pół serio- ale faktycznie jakość prac jest zróżnicowana.
    Wg mojej oceny (amatora) część jest rewelacyjnych - widać świetny warsztat i dobry sprzęt, część zdjęć jest "poprawnych technicznie", część z ciekawym pomysłem, część wygląda na robione bez pomysłu byle na konkurs.
    Wg mnie jury częściowo postawiła na najlepsze foty, częściowo na ciekawy pomysł / oryginalność a część wylosowała
    Co do większości zdjęć to jest kwestia gustu - co sie komu podoba i jak odbiera zdjęcie.

Ale błagam - niech mi ktoś (ktokolwiek) wytłumaczy jakim cudem takie zdjęcie mogło wygrać (czy jak tam kto woli - zając któreś tam miejsce)?
    http://www.konkurs.olympus.pl/gfx/pa...mi-Line/12.jpg

Może się nie znam na fotografii ale zdjęcie nie jest ostre w żadnym miejscu (to być może wina dużego zmniejszenia -oryginał mógł być ostry), "krzywość" zdjęcia pominę, okropnie rozmazanych i niedokładnych łączeń panoramy - nie odpuszczę. I co robi ta rozmazana babinka?
    Może pomysł na kobietę zagubioną przy wyborze dżemów mógłby być ciekawy - ale jak Olympus uważa tak wykonane zdjęcie za warte nagrodzenia czy wyróżnienia to znaczy ze muszę naprawić swój gust i poczucie estetyki
    P.S. Mam nadzieje że niekogo nie uraziłem - proszę traktować ten post na zasadzie konstruktywnej krytyki
    Olympus C-750 UZ
    Zenit 12S

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Faktycznie czy w tym konkursie był podział na grupy "zaawansowania"?
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Witajcie

Może i część fotek wzbudza negatywne emocje pod względem wysokich ocen szczególnie w kategorii makro, ale mimo wszystko większość zdjęć jest rewelacyjnych! Przepiękne zdjęcia podwodne, niektóre panoramy zachwycające!
    Jurorzy pewnie tak bardzo napatrzyli się na podobne do siebie tematyką zdjęcia, że oryginalna fotka półki sklepowej była dla nich jak oderwanie się od rzeczywistości

Pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Oleryk
    Gość
    Poziom niektórych ze zwycięskich "prac" jest żenujący i pokazuje, że Olympus dał ciala z tym "konkursem".
    Kto będzie oceniać zdjęcia i przyznawać nagrody?
    Do oceny zgłaszanych prac organizatorzy powołali Jury, składające się profesjonalnych fotografików i znawców tematu makrofotografii. Skład Jury znajdziesz w Regulaminie Konkursu
    No to zagladamy do regulaminu:

VII. Komisja Konkursowa

1. Nad prawidłowością przebiegu Konkursu czuwać będzie Komisja Konkursowa.
    I tyle?
    To jakieś tajne bractwo kapturowe?
    Pani Basia z przedszkola i Pani Henia z szatni?
    Bardzo chciałbym wiedzieć, kto jest odpowiedzialny za, takie a nie inne, "rozstrzygnięcie" konkursu :/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Woytec60
    Poziom niektórych ze zwycięskich "prac" jest żenujący i pokazuje, że Olympus dał ciala z tym "konkursem".
    Kto będzie oceniać zdjęcia i przyznawać nagrody?
    Do oceny zgłaszanych prac organizatorzy powołali Jury, składające się profesjonalnych fotografików i znawców tematu makrofotografii. Skład Jury znajdziesz w Regulaminie Konkursu
    No to zagladamy do regulaminu:

VII. Komisja Konkursowa

1. Nad prawidłowością przebiegu Konkursu czuwać będzie Komisja Konkursowa.
    I tyle?
    To jakieś tajne bractwo kapturowe?
    Pani Basia z przedszkola i Pani Henia z szatni?
    Bardzo chciałbym wiedzieć, kto jest odpowiedzialny za, takie a nie inne, "rozstrzygnięcie" konkursu :/
    W poprzednich komisjach zasiadał RE, Jack, osoby z OPL, chyba W.W. etc

| OlyJedi Awatar raven66
    Mieszka w
    KRáK/oFF
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez john100
    Może i część fotek wzbudza negatywne emocje pod względem wysokich ocen szczególnie w kategorii makro, ale mimo wszystko większość zdjęć jest rewelacyjnych! Przepiękne zdjęcia podwodne, niektóre panoramy zachwycające!
    Część fotografii faktycznie zachwyca, jednakże część jest po prostu fatalna. Szczególnie IMHO większość prac wybranych jako Grand Prix i pierwsze/drugie miejsca. Poziom oceny jest, z braku innego słowa - żenujący.
    Ale co ja tam wiem, jestem tylko kompletnym amatorem...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    W kategorii makro i panoramy - 80% nagrodzonych zdjęć to gnioty albo megagnioty.

W kategorii makro - widać kulinarne zamiłowania członków jury... sprzęty AGD rządzą. Abstrahuję od tego, że większość zdjeć w życiu nie nazwałbym makro (http://www.konkurs.olympus.pl/gfx/ma...endrive/02.jpg to jest makro???)

W kategorii panoram jest kompletna tragedia, jurorzy postawili na efekciarskość obróbki (klejenia panoram), nagradzając zdjęcia kompletnie pozbawione kompozycji (o pierwszych miejscach mówię). Nagrodzenia II miejsca kompletnie nie rozumiem... Jak można wyróżnić zdjęcie muru z grafiitti?? Albo wypalone zdjęcie z motocyklistami? Albo zupełnie bezsensownie pokazany las?

Generalnie, wielka żenada, a jurorom polecam wizytę u okulisty.

(Ja swojego żadnego zdjęcia nie wysłałem).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    no normalnie plecak wygrałem ;P
    moja pierwsza w życiu nagroda

mur z graffiti rzeczywiście żenua.