Kratownica
Kratownica
To samo 2D
Po zmianie tytułu (Aniu jeszcze raz dziękuję) powracam do wątku fotografii 3D.
Technika znana praktycznie od zarania fotografii.Zapraszam do odwiedzenia tej strony.
Jedni się nią zachwycają ,inni ledwo tolerują.Podobnie jak z techniką HDR)
Od czasu do czasu tworzę takie fotki i z chęcią się nimi podzielę.Ocenę czy się takie "cóś" może się spodobać czy wzbudzić choćby minimalne zainteresowanie pozostawiam Wam.
Postanowiłem wzorem powyższych zdjęć pokazywać jednocześnie anaglify i foto "tradycyjne" dla ułatwienia odbioru.Do oglądania 3D potrzebne są najczęściej spotykane okularki red/cyan.
Powyżej kadry mosty a konkretnie kratownicy mostu.Pozwolicie że rozwinę troszkę temat.
Jest to most kolejowy nie istniejącej już dziś linii kolejowej łączącej Jastrowie ze Złotowem.Swego czasu został wysadzony.Operacja ta nie do końca się powiodła.
W sieci można znaleźć przynajmniej dwie wersje tego wydarzenia.Wątpliwości nie ma co do daty.Było to w 1945.Natomiast są rozbieżności kto to zrobił.
Jedne źródła podają że zrobili to polscy saperzy podczas rozminowywania mostu,inne że zrobili to Rosjanie w jakimś innym celu.
Generalnie tylko dzięki temu że późniejsza rozbiórka była by zbyt kosztowna i pracochłonna most stoi do dzisiaj.
Zdjęcia robione wiosną tego roku.
Zapraszam.
1.
Wiadukt pod nasypem linii kolejowej
2.Jeden z przyczółków mostu
3.Przyczółek
CDN
hmm, jakoś te cyfrowe mnie nie kręcą, szczególnie że w tych wiaduktach nie za bardzo jest coś wartego pokazania 3D, ale oglądałem super stereogramy robiona na slajdach, coś niesamowitego, zdjęcia w zbożu np., jakiś element bliżej ostry i oddalone rozmyte tło, rewelacja
Slim
jaką masz bazę ? o ile zmieniasz położenie aparatu ? jaka ogniskowa ?
i jakim programem generujesz plik finalny ?
Jako ze ze mnie totalny amator preferuję ze względów oczywistych najprostsze rozwiązania .
W poczatkach zabawy robiłem zdjęcia nawet z ręki albo z jakiejkolwiek podstawy z przesunięciem "na oko"
Baza w tej chwili to oczywiście statyw,stara głowica makro/3D bez podziałki od pentacona i wszystko.
Ogniskowa to generalnie w okolicach 50 mm (moim zdaniem najlepsze efekty)ale nie stronię też od innych wartości.
Wartości przesunięć w większości przypadków standardowe 6,7 centymetrów.Program to StereoPhoto Maker.
Mysi, do anaglifów jak tu wstawione wystarczą okularki za 5 zeta lub "zagratis" z jakiejś gazetki dla dzieci (choć gazetka może być droższa od okularów). Niestety jest to chyba najgorsza jakościowo forma prezentacji. Ja właśnie obejrzałem przez "okulary" z kinder-niespodzianki córci - tylko trochę małe są.
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
Juz lepiej przygotowywac do patrzenia przez TV,ale trza softem pod konkretny tv robic.Inny do panasonika inny do samsunga a jeszcze inny do philipsa.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie