Nim nadejdzie jakaś odpowiedź; mają teraz chiński nowy rok i automaty odpowiadają że po 19 lub 25 lutego wracają do pracy; zacząłem się przyglądać problemowi.
Pierwszy eksperyment polegał na izolowaniu poszczególnych styków na gorącej stopce oczywiście nic nie przyniósł poza tym, że nadajnik się nie wzbudził a 1/2 wciśnięcie spustu, również go nie wyzwoliło przy żadnej z 7 kombinacji. Kolejnym krokiem było pomierzenie napięcia na gorącej stopce testowego E-400.
Pomiędzy masą (krawędzie stopki) a poszczególnymi stykami TTL wygląda to tak .
Prawy dolny 3.3V od włączenia aparatu do wykonania zdjęcia - w trakcie zapisywania na karcie zanika do 0V, po zpisaniu wraca do 3.3V
Prawy górny 0V ale po naciśnięciu 1/2 spustu pojawia się 0.8V
Lewy dolny 0V
Przyznaję że myśl o pomiarze dopadła mnie późno w nocy więc dziś sprawdzę dokładniej. Ale ta obserwacja i info znalezione w sieci dają do myślenia.
Mianowicie pojawiają się informacje, że rzekomo nadajnik od Canona wpięty do Olka działa poprawnie. Niestety nie mam pod ręką nikogo z Canonem, żeby w pierwszej kolejności pomierzyć napięcia na stopce. Jeżeli rozkład napięć byłby podobny oraz odpowiednio niski można by zaryzykować.
Na chwilę obecną mogę stwierdzić, że za wzbudzenie nadajnika do ciągłej pracy odpowiada napięcie na styku prawy dół czyli te 3.3V. Jeżeli w Canonach w tym miejscu pojawia się napięcie podobnego rzędu w chwilach naciśnięcia 1/2 spustu oraz przy fotografowaniu a w pozostałym stanie jest niższe lub równe 0V to może być przyczyną ciągłego wzbudzenia nadajnik, który nadaje ciągle sygnał "wciśnięte 1/2 spustu" - widać to doskonale jak się chce sterować innymi aparatami przy pomocy tego nadajnika wpiętego w body.
Jeżeli ktoś na forum ma ochotę pochylić się nad tym zagadnieniem to proszę o wszelkie obserwacje i pomysły.
Pewnie przydał by się schemat tego nadajnika ale na nic nie trafiłem.
OM-D E-M1+HLD-7, E-5+HLD-4, E-400, Leica D Summilux 25, ZD 50, ZD 35, ZD 8, Sigma 30, ZD 7-14, ZD 14-54, ZD 12-60, ZD 40-150, ZD 50-200, Oreston 50, Metz 58 AF-2, Metz 45 CT-1 x5
A ja planuję zakup New Pixel Pawn do mojego E3 i Metza 50 AF1. Korzysta ktoś ? jakieś spostrzeżenia? Ciekawi mnie jak synchronizuje z czasem 1/250s.
"Jeżeli nie jesteś zdolny widzieć więcej ponadto co widzialne, nie możesz zobaczyć niczego" - Ruth Bernhard
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Twój jest od Canona tylko ma pudełko zmienione, żebyś myślał, że to do Oly.
Nic z tego. W Oly jest transmisja szeregowa i potrzebny byłby odpowiedni demultiplekser. Nie ma prostego rozwiązania tego problemu, dlatego jest tak mało nadajników i dlatego niektórzy producenci skłaniają się do oszustwa....Jeżeli ktoś na forum ma ochotę pochylić się nad tym zagadnieniem to proszę o wszelkie obserwacje i pomysły...
Pozdrawiam.
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
To obecnie pozostaje nam wyzwalanie lamp, bo to działa choć jest okupione zużyciem baterii oraz bezprzewodowy wężyk, gdy nadajnik nie jest wpięty w body. Tak można synchronicznie wyzwalać kilka body i lampy jest to proteza ale puki co lepszy rydz niż nic. Czekam na odpowiedź producenta i jestem jej ciekawy.
OM-D E-M1+HLD-7, E-5+HLD-4, E-400, Leica D Summilux 25, ZD 50, ZD 35, ZD 8, Sigma 30, ZD 7-14, ZD 14-54, ZD 12-60, ZD 40-150, ZD 50-200, Oreston 50, Metz 58 AF-2, Metz 45 CT-1 x5
no i się doczekałem oto pełen tekst:
Hello,
Have a good day!
Sorry that our Soldier can not support to control two cameras via one camera to shoot, and it also cannot support to set flash output via camera, you can only set it from flash itself.
Thanks and best regards!
Pixel Enterprise Limited
Krótko i na temat – no to miłego dnia!
Może nie zrozumieli pytania?![]()