Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: wyzwalacz radiowy

| OlyJedi
    Mieszka w
    Legnica/Dzikowiec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

wyzwalacz radiowy

Planuję zakup wyzwalacza radiowego do lamp błyskowych. Mam Metza 50 AF-1 i FL-36. Znalazłem kilka ciekawych urządzeń, np. trigmaster z tymże większość jest do canona lub nikona. Ma Ktoś jakieś doświadczenie z tego typu zabawkami lub może coś polecić?

Chciałbym taki zestawik z nadajnikiem zapinanym w gorącą stopkę. Odbiornik wystarczy jeden .
    Ostatnio edytowane przez mochool ; 5.06.12 o 19:36

| OlyJedi
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

Odp: wyzwalacz radiowy

Używam Pixel Soldier. Nadajnik i trzy odbiorniki. Bardzo udany sprzecik.
    Mogę polecić
    Pozdrawiam, Andrzej.
    E-30 | ZD 12-60 | ZD 50-200 SWD | ZD 70-300 | Sigma 105 | Falcon 8 | sporo manualnych stałek M42

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Chyba każda puszka m43 (i wiele 4/3) ma zdalne sterowanie zewnętrznymi lampami. Jest to bardzo wygodne, bo parametry zadaje się z puszki, a lampy mogą pracować w trybie TTL. Niestety zewnętrzne lampy muszą być typu "R", niektóre Metze też obsługują "tryb R".

Wyzwalacze radiowe dla C i N mają od jakiegoś czasu możliwość obsługi trybu TTL (Olympusy chyba nie są obsługiwane).

Co do "zwykłych" wyzwalaczy radiowych to jest ich dużo - najtańsze od około 100zł za komplet nadajnik - odbiornik, do kilku setek i więcej. Nadajnik może współpracować z wieloma odbiornikami. Nadają się też do wyzwalania lamp studyjnych.

Wejdź na znany serwis aukcyjny i wpisz "wyzwalacz radiowy", a potem poczytaj i wybieraj.

Ja używam wyzwalacza firmy Phottix, jak dla amatora wystarczy .... pasuje do analoga, kompakta i DSLR.

PS
    Tryb TTL od biedy można zastąpić wewnętrzną automatyką lampy (takiej aparatowej).
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 5.06.12 o 19:55

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar tropic
    Mieszka w
    Centrum wszechświata - Chorzów - Silesia
    Siła reputacji
    278
    Moja galeria

Masz niewielki wybór jeśli chodzi o Olka...ja też używam Pixel Soldier...jest ok. ale nie kupuj Pixel Pawn bo wycofują z podukcji i nic więcej nie dokupisz do niego...
    AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)

Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Też używam pixel soldier i podzielam zadowolenie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Fot.Krzysiek
    Mieszka w
    OPR
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Ja juz od 2lat bawię sie wyzwalaczem Phottix i jestem zadowolony. Mam nadajnik i dwa odbiorniki, używam je do lamp systemowych jak i studyjnych.
    Dla amatora w zupełności wystarczy, jedynie co to nie nadąża przy szybszych czasach migawki.
    E-30 + ZD12-60SWD + ZD50-200SWD + ZD50 + Metz 48 AF-1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Witam serdecznie.

To migawka nie nadąża...
    Jeśli ktoś chciałby aby nadążała to tylko RadioPopper PX system.
    W dodatku będzie nadążać każda lampa, każdego systemu i niesystemowa czy studyjną. Byle miała fotocelę i energia była sterowana napięciem na kondensatorze.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Moi drodzy, kupiłem ostatnio do studio kilka zestawów Pixel Soldier i ten do Olympusa zachowuje się inaczej niż pozostałe. Tzn. Cały czas świeci zielony LED, czyli nadajnik jest permanentnie wybudzony, co drastycznie skraca żywotność baterii. W pozostałych zielony LED zapala się tylko na chwile po wciśnięciu spustu migawki do połowy i gaśnie.
    Teraz nie wiem czy Chińczycy wymyślili, że będą sprzedawać nadajnik od Canona jako Olympus bo stopka niemal identyczna (ten egzemplarz na Canonie pracuje prawidłowo!) czy ktoś pomylił nadajniki gdzieś po drodze z fabryki?
    Pozdrawiam.

Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Tak, jak pisałem mój model tak własnie miał - świeci się non stop jeśli wszystko jest ok( nadajnik "widzi" odbiornik)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

W takim razie Chińczycy nie zrobili wersji nadajnika do Olympusa, tylko wzięli tą od Canona, bo ma niemal identyczne styki. Ewidentnie.
    Czy ktoś jeszcze mógłby potwierdzić, że na Olympusie zielony LED świeci cały czas?
    Pozdrawiam.