Zna ktoś stronkę gdzie podane są wartości f/ dla poszczególnych ogniskowych/ruchów zuma?
FYI: parę fotek macro
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1009&message=42086144
Zna ktoś stronkę gdzie podane są wartości f/ dla poszczególnych ogniskowych/ruchów zuma?
FYI: parę fotek macro
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1009&message=42086144
Wygląda całkiem ciekawie. Jasny obiektyw a do tego małe gabaryty i waga. Może mocno namieszać w segmencie zaawansowanych kompaktów. Na pewno znalazł się na mojej krótkiej liście zakupowej.
Trochę ściema z tym jasnym obiektywem. Jasny to on jest, ale tylko na szerokim kącie i szybko ciemnieje. Tam, gdzie krótkie czasy są najbardziej potrzebne, czyli na dłuższych ogniskowych, to akurat jest ciemno.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Tak, dzięki.
Na stevehuffphoto są pierwsze wrażenia z macanka sprzętu. Jedna fotka mówi sama za siebie (seria LX Panasa miała dużo czasu by "naprawić dekielek")
Może niepotrzebnie. Obiektyw jest ciemniejszy, ale aparat nadrabia to większą matrycą. Powinno wyjść mniej więcej na to samo, co w LX7, XZ-1, X10 lub bezlusterkowcu z kitowym zoomem. Za to rozdzielczość zdjęć z całą pewnością będzie nie do pobicia przez żaden inny kompakt. Moim zdaniem to bardzo ciekawa propozycja, nawet mimo tego, że te f/1,8 to bardziej marketingowa ściema, niż realna korzyść.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Mój Canon s100 jest jeszcze ciemniejszy a i tak jest w tej chwili dla mnie nr 1 dzięki ultrakompaktowej budowie i intuicyjnej obsłudze.
Ale śledzę informacje o RX100 na bieżąco bo chciałbym coś co dałoby lepszą jakość zdjęć od kompaktu i zastąpiło lustrzankę na niektórych wyjazdach.
Interesują mnie też pewien punkt w specyfikacji RX100:
- Single-frame advance
- Continuous advance
- Continuous adv Priority AE
- Speed Priority Continuous
- Self-timer
- Self Portrait Self-timer
- Continuous Self-timer
Jeśli ma możliwość zaawansowanych nastaw samowyzwalacza to może się okazać super aparatem do realizacji Time-lapsów.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Moim zdaniem na razie cena jest mocno niekonkurencyjna. Mimo jego zalet wyleciał z mojej listy zakupowej.
Ja tam wolę takiego RX-100 od tych najgłupszych bezlustrzaków w rodzaju GF albo EOS M. W tym przypadku uproszczone sterowanie jest jednak usprawiedliwione bardzo małymi rozmiarami, a duża/mała matryca sprawia, że dobre światło może być w pełnie użyteczne na krótkim końcu. Ten dodatkowy grip też wygląda zachęcająco. Jeśli panel dotykowy działa OK to dla streetowców to może być numero uno na liście życzeń.
---------- Post dodany o 11:04 ---------- Poprzedni post był o 11:02 ----------
A to Samsung NX się nie sprawdza? Jejku po co Ci trzy aparaty? Można dostać kręćka z obsługą![]()