Strona 4 z 23 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 224

Wątek: Dylemat E510 i 30D - 2 body na gwarancji i za 2800zl

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez celebrity plus
    Well, it shot my horse show with the horses going over fences All these were with CAF. It works really really well. Very very few out of focus shots. Those were my error, not the cameras. This is the FIRST time I have done a horse show with CAF. I often just used manual focus as I was assured to get the focus.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Well, it shot my horse show with the horses going over fences All these were with CAF. It works really really well. Very very few out of focus shots. Those were my error, not the cameras. This is the FIRST time I have done a horse show with CAF. I often just used manual focus as I was assured to get the focus.
    grizz a moze byś tak przetłumaczył??
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Moj kolega ma 350D i wlasnie 70-200 f/4 L USM. Moje spostrzezenia sa takie:
    -AF rzeczywiscie szybki, do sportu powinno byc bardzo dobrze
    -wielkie i ciezkie bydle, stabilizacja by sie przydala.
    Stabilizowana wersje tego obiektywu Canon ma, ale duzo drozsza. f/4 to jednak mimo wszystko ciemno i z wlasnego doswiadczenia wiem (mam Sigme 55-200 ze swiatlem 4-5,6), ze w hali (probowalem w hali na Obozowej, podczas meczu koszykowki) f/4 to moze byc juz graniczna przyslona, ktora daje jeszcze szanse na uzyskanie wystarczajaco krotkiego czasu, by zamrozic ruch. 200mm w Canonie da Ci 320mm, a 70mm 112mm. Sporo mniejszy zakres niz w Olympusie, gdzie ZD 50-200 da Ci zakres 100-400mm po przeliczeniu. Sigma 50-150 to juz w ogole bedzie w Canonie bardzo krotka jak na tele i do sportu bedzie to moim zdaniem za krotko, bo nie zawsze bedziesz mogl siedziec tuz przy boisku.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez willow32
    c-AF wreszcie działa ;p

Cytat Zamieszczone przez suchar
    Moj kolega ma 350D i wlasnie 70-200 f/4 L USM. Moje spostrzezenia sa takie:
    -AF rzeczywiscie szybki, do sportu powinno byc bardzo dobrze
    -wielkie i ciezkie bydle, stabilizacja by sie przydala.
    ?

Wielkie i ciezkie?

50-200 akurat jest cięzszy :/
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    W telegraficznym skrócie - Ustrzelił w trybie CAF konia przeskakującego nad przeszkodą; CAF spisał się naprawdę nieźle. Bardzo rzadko focus się gubił, a jeśli nawet to było to winą focącego, nie aparatu (to był pierwszy raz, kiedy on fotografował zawody konne używając CAF).
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrólik
    W telegraficznym skrócie - Ustrzelił w trybie CAF konia przeskakującego nad przeszkodą; CAF spisał się naprawdę nieźle. Bardzo rzadko focus się gubił, a jeśli nawet to było to winą focącego, nie aparatu (to był pierwszy raz, kiedy on fotografował zawody konne używając CAF).
    ślicznie dziękuje
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    ale te kadry z konikami są na powietrzu w jasny dzień... kiedy się sciemnia a obiekty się poruszają np. w sportach halowych OLEK i jego 3 (a właściwie 1) punkty AF mówią "no to pa". może w nowych maszynach jest pewniej/szybciej ale punktów nie przybyło.

kto choć raz focił we wnętrzach akrobatykę, taniec albo boks, ten wie co się dzieje kiedy światła brak.

p.s. AF i tak najpewniejszy jest u żółtych, nawet staruszek D70 powala pod tym względem (niewielki pożytek z tego, skoro twarze na fotkach zielone...)

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    I stalo sie. w dniu dzisiejszym mialem spotkanie 3 stopnia z E510.
    Pierwsze wrazenie.
    Solidne wykonanie - jak to olympus pomimo tego ze plasticzek. Ale duzo lepsze wrazenia niz w 350D gdzie po prostu zalatuje TANDETA.
    2 zaluje niestety, ale w KITcie sa obiektywy te nowe nie stare (czyli z niebieska obwodka - jest ciemniejszy tele), ale fajowe bo bardzo zgrabne i lekkie. Zeby body z kitem bylo takie lekkie COS WSPANIALEGO. Nie zgadzam sie ze stwierdzeniem, ze im ciezsze body tym lepiej.
    Oczywiscie pierwsze wrazenie ciezszego jest na plus, ale wiem co dzieje sie pozniej.

AF dzialal bardzo ladnie i nie czulem roznicy z 350D - oczywiscie tak jak pamietam sprzed paru tygodni (wykonalem okolo 100zdjec).
    Przy trybie MF nie czulem jakiegokolwiek silniczka - moze wlasnie w tych niebieskich nie ma i dlatego tak super.
    Zatrzesienie duzo opcji - fajnie.
    Fajny bajer gdzie przy robieniu zdjecia mozna sobie dowolny format kompresji jpg'a ustawic jak i wielkosc.
    Duza seria 14 w trybie RAW + jpg w najwyzszej jakosci.
    Seria - niczym nie rozni sie od 350D.
    Wizjer - widac wszystko idealnie jednak tutaj nikon i canon wygrywa (jest ciemniejszy i mniejszy, ale ogolnie rzecz biorac mi to nie przeszkadza, az tak slepy to nie jestem
    W ciemnych warunkach - ostrzac na cieniach praktycznie AF dzialal bez zastanowienia raz na 10 prob moze minimalnie sie zastanowil.
    Ostrzyl dluzej gdy za blisko stalem obiektu.
    Focilem w bardzo kiepskich warunkach (przydymione swiatlo w sklepie - w zasadzie swiatlo pochodzilo tylko z gablot.
    LiveView dziala REWELACYJNIE - stalem pod aparatem oswietlajac go lampa emitujac promienie sloneczne i wszystko idealnie bylo widac, kat moze 5%, nawet wyswietlacz nie tracil barw wiec faktycznie ramie ruchome jest zbedne.
    Stabilizacja dziala rewelacyjnie rowniez - przy 1/8s lapal nawet ostro.

I chyba to tyle - fajny zgrabny aparacik, lekki i rewelacyjnie lezacy w dloni - lepiej od 350D.

Wg mojej opinii bije na glowe 350D i 400D. 30D to wielka koza, ale jezeli chodzi o szybkosc to E510 bije z palcem w ..., ale ja az takiej predkosci nie potrzebuje, a jezeli juz to max w 10% i gadzety olympusa sa mi bardziej potrzebne.
    Fajnie bo pilot z 5060 jest kompatybilny z E510 - wiec nie sprzedaje kompaktu
    Sprzedaje jedynie telekonwerter.

Fajnie bo filtr moge zastosowac 58 wiec i cenowo tez bedzie spoko.
    Jak cos sobie jeszcze przypomne to dopisze.
    Wygral E510 z 30D !
    W rzuciu bym nie powiedzial rok temu, ze olympus moze byc taki fajny - praktycznie na te 30min nie widzialem wad. Zobaczymy jak bedzie z uzytkowania.
    Dla amatora tylko takie body - kozy w stylu 30D to niepotrzebna zawalidroga dla pol profesjonalisty co potrzebuje POKAZAC sie w kosciele moze i fajny sprzet. Jednak do focenia amatorskiego E510 jest wystarczajacy.

Za chwile zobacze zdjecia jakie nim wykonalem i jezeli bedzie OK - to tylko do sklepu i kupowac.

Dzieki wszystkim za pomoc.
    HEJ

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Tutaj masz dual kita za 3599zł. Zmień 14-42 na 14-54 lub dokup do zestawu 50/2 i będzie git. W następnej kolejności Fl36 lub lepiej Fl-50.
    Sklep sprawdzony, kupowałem u nich 50-200 i mogę polecić.
    pzdr
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rzysk
    I stalo sie. w dniu dzisiejszym mialem spotkanie 3 stopnia z E510.
    Pierwsze wrazenie.
    Solidne wykonanie - jak to olympus pomimo tego ze plasticzek. Ale duzo lepsze wrazenia niz w 350D gdzie po prostu zalatuje TANDETA.
    2 zaluje niestety, ale w KITcie sa obiektywy te nowe nie stare (czyli z niebieska obwodka - jest ciemniejszy tele), ale fajowe bo bardzo zgrabne i lekkie. Zeby body z kitem bylo takie lekkie COS WSPANIALEGO. Nie zgadzam sie ze stwierdzeniem, ze im ciezsze body tym lepiej.
    Oczywiscie pierwsze wrazenie ciezszego jest na plus, ale wiem co dzieje sie pozniej.

AF dzialal bardzo ladnie i nie czulem roznicy z 350D - oczywiscie tak jak pamietam sprzed paru tygodni (wykonalem okolo 100zdjec).
    Przy trybie MF nie czulem jakiegokolwiek silniczka - moze wlasnie w tych niebieskich nie ma i dlatego tak super.
    Zatrzesienie duzo opcji - fajnie.
    Fajny bajer gdzie przy robieniu zdjecia mozna sobie dowolny format kompresji jpg'a ustawic jak i wielkosc.
    Duza seria 14 w trybie RAW + jpg w najwyzszej jakosci.
    Seria - niczym nie rozni sie od 350D.
    Wizjer - widac wszystko idealnie jednak tutaj nikon i canon wygrywa (jest ciemniejszy i mniejszy, ale ogolnie rzecz biorac mi to nie przeszkadza, az tak slepy to nie jestem
    W ciemnych warunkach - ostrzac na cieniach praktycznie AF dzialal bez zastanowienia raz na 10 prob moze minimalnie sie zastanowil.
    Ostrzyl dluzej gdy za blisko stalem obiektu.
    Focilem w bardzo kiepskich warunkach (przydymione swiatlo w sklepie - w zasadzie swiatlo pochodzilo tylko z gablot.
    LiveView dziala REWELACYJNIE - stalem pod aparatem oswietlajac go lampa emitujac promienie sloneczne i wszystko idealnie bylo widac, kat moze 5%, nawet wyswietlacz nie tracil barw wiec faktycznie ramie ruchome jest zbedne.
    Stabilizacja dziala rewelacyjnie rowniez - przy 1/8s lapal nawet ostro.

I chyba to tyle - fajny zgrabny aparacik, lekki i rewelacyjnie lezacy w dloni - lepiej od 350D.

Wg mojej opinii bije na glowe 350D i 400D. 30D to wielka koza, ale jezeli chodzi o szybkosc to E510 bije z palcem w ..., ale ja az takiej predkosci nie potrzebuje, a jezeli juz to max w 10% i gadzety olympusa sa mi bardziej potrzebne.
    Fajnie bo pilot z 5060 jest kompatybilny z E510 - wiec nie sprzedaje kompaktu
    Sprzedaje jedynie telekonwerter.

Fajnie bo filtr moge zastosowac 58 wiec i cenowo tez bedzie spoko.
    Jak cos sobie jeszcze przypomne to dopisze.
    Wygral E510 z 30D !
    W rzuciu bym nie powiedzial rok temu, ze olympus moze byc taki fajny - praktycznie na te 30min nie widzialem wad. Zobaczymy jak bedzie z uzytkowania.
    Dla amatora tylko takie body - kozy w stylu 30D to niepotrzebna zawalidroga dla pol profesjonalisty co potrzebuje POKAZAC sie w kosciele moze i fajny sprzet. Jednak do focenia amatorskiego E510 jest wystarczajacy.

Za chwile zobacze zdjecia jakie nim wykonalem i jezeli bedzie OK - to tylko do sklepu i kupowac.

Dzieki wszystkim za pomoc.
    HEJ

No to szybko kupuj i jeszcze sprawdź, jak jest z szumami, czy nowa matryca rzeczywiście dużo lepsza od poprzedniej.
    Aha, jeszcze napisz, gdzie to cudo zdybałeś, bo też bym chciał zobaczyć na własne oczy.
    Pozdrówka