I stalo sie. w dniu dzisiejszym mialem spotkanie 3 stopnia z E510.
Pierwsze wrazenie.
Solidne wykonanie - jak to olympus pomimo tego ze plasticzek. Ale duzo lepsze wrazenia niz w 350D gdzie po prostu zalatuje TANDETA.
2 zaluje niestety, ale w KITcie sa obiektywy te nowe nie stare (czyli z niebieska obwodka - jest ciemniejszy tele), ale fajowe bo bardzo zgrabne i lekkie. Zeby body z kitem bylo takie lekkie COS WSPANIALEGO. Nie zgadzam sie ze stwierdzeniem, ze im ciezsze body tym lepiej.
Oczywiscie pierwsze wrazenie ciezszego jest na plus, ale wiem co dzieje sie pozniej.
AF dzialal bardzo ladnie i nie czulem roznicy z 350D - oczywiscie tak jak pamietam sprzed paru tygodni (wykonalem okolo 100zdjec).
Przy trybie MF nie czulem jakiegokolwiek silniczka - moze wlasnie w tych niebieskich nie ma i dlatego tak super.
Zatrzesienie duzo opcji - fajnie.
Fajny bajer gdzie przy robieniu zdjecia mozna sobie dowolny format kompresji jpg'a ustawic jak i wielkosc.
Duza seria 14 w trybie RAW + jpg w najwyzszej jakosci.
Seria - niczym nie rozni sie od 350D.
Wizjer - widac wszystko idealnie jednak tutaj nikon i canon wygrywa (jest ciemniejszy i mniejszy, ale ogolnie rzecz biorac mi to nie przeszkadza, az tak slepy to nie jestem

W ciemnych warunkach - ostrzac na cieniach praktycznie AF dzialal bez zastanowienia raz na 10 prob moze minimalnie sie zastanowil.
Ostrzyl dluzej gdy za blisko stalem obiektu.
Focilem w bardzo kiepskich warunkach (przydymione swiatlo w sklepie - w zasadzie swiatlo pochodzilo tylko z gablot.
LiveView dziala REWELACYJNIE - stalem pod aparatem oswietlajac go lampa emitujac promienie sloneczne i wszystko idealnie bylo widac, kat moze 5%, nawet wyswietlacz nie tracil barw wiec faktycznie ramie ruchome jest zbedne.
Stabilizacja dziala rewelacyjnie rowniez - przy 1/8s lapal nawet ostro.
I chyba to tyle - fajny zgrabny aparacik, lekki i rewelacyjnie lezacy w dloni - lepiej od 350D.
Wg mojej opinii bije na glowe 350D i 400D. 30D to wielka koza, ale jezeli chodzi o szybkosc to E510 bije z palcem w ..., ale ja az takiej predkosci nie potrzebuje, a jezeli juz to max w 10% i gadzety olympusa sa mi bardziej potrzebne.
Fajnie bo pilot z 5060 jest kompatybilny z E510 - wiec nie sprzedaje kompaktu

Sprzedaje jedynie telekonwerter.
Fajnie bo filtr moge zastosowac 58 wiec i cenowo tez bedzie spoko.
Jak cos sobie jeszcze przypomne to dopisze.
Wygral E510 z 30D !

W rzuciu bym nie powiedzial rok temu, ze olympus moze byc taki fajny - praktycznie na te 30min nie widzialem wad. Zobaczymy jak bedzie z uzytkowania.
Dla amatora tylko takie body - kozy w stylu 30D to niepotrzebna zawalidroga dla pol profesjonalisty co potrzebuje POKAZAC sie w kosciele moze i fajny sprzet. Jednak do focenia amatorskiego E510 jest wystarczajacy.
Za chwile zobacze zdjecia jakie nim wykonalem i jezeli bedzie OK - to tylko do sklepu i kupowac.
Dzieki wszystkim za pomoc.
HEJ