Strona 17 z 23 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 224

Wątek: Dylemat E510 i 30D - 2 body na gwarancji i za 2800zl

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    1. to nie jest hasel z cyfrowym zadem
    2. nie czytam DB
    3. nie lubię autoportretów
    4. nie widzisz ironii w mojej wypowiedzi (stwierdzenie, że D80 jest lepszy od E500 - dziwne żeby nie był skoro kosztuje 2 razy tyle )
    spoko, spoko... żartowałem przecież!

a te 542 zdjęcia rządzą... pewnie chłopak bał się w ten mały wizjer zaglądać i wyszło statystycznie 1,5 fotki na dobę. tyle to ja zrobiłem E-330 w ciągu pierwszych 3 dni użytkowania... jedna mała fuszka, coby sprzęt wyczuć.

| OlyJedi Awatar Oleczek
    Mieszka w
    Gdansk/Lodz/Kilkenny
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Aaaaa 542 zdjęcia ,któż to taki robi tyle zdjąć w ciągu roku ? To jest ewenement na skalę światową .

Człowieku sprzedaj ten złom i znajdź sobie inne hobby
    Aparat jest tylko narzędziem w ręku artysty...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    nieno, chyba nie będziecie się teraz nabijać z ilości zdjęć,
    typowe u nas w Polsce, byle jak, byle dokopać
    pozdrawiam

Mieszka w
    Podkarpacie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    No, rzeczywiście. Dyskusja zaczyna osiągać bardzo wysoki poziom.
    Pozdrawiam Marek.

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez sławekb
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Fotografuję sporo obiektów w ruchu (hurling). Od niedawna więc moje preferencje się troszkę zmieniły i zauważam braki sprzętu jaki posiadam.
    To może pokaż jakąś fotkę "w ruchu", chętnie zobaczę.

Sławku nieczego nie zrozumiałeś z tego o czym pisałem. Raz już pokazywałem fotki by udowodnić chomsky'emu, że 50 Macro można robić zdjęcia w kościele bo tematów dla tego szkła można znaleść bez liku. Nie będę niczego udowadniał bo każdy wie, że jest masa tematów przy których fotografuje się w kiepskim świetle zastanym i niezbędnym staje się użyteczne wysokie ISO i jasne szkło. Sport jest jednym z nich.

Zrobiłeś fotkę biegnącego dzika śledząc jego ruch. O czym to ma świadczyć? Fotka nie jest najlepsza z czego chyba zdajesz sobie sprawę. Obiekt w dużej mierze nieostry. Mi chodziło o zamrożenie obiektu będącego w ruchu. Mam nadzieję, że mnie zrozumiesz. Jak masz słabe światło zastane to nie ma możliwości innej by obniżyć czas i zamrozić w ten sposób ruch jak zastosować jasne szkło i wysokie ISO. Statyw w tym przypadku nie przyczyni się do zamrożenia ruchu obiektu.

Cytat Zamieszczone przez Olo2
    Klasyk...

Jak piszę, że mi brakuje użytecznego wysokiego ISO to zostaję bezsensownie i bezpodstawnie skrytykowany, że nie chodzę ze statywem jakby to załatwiało sprawę fotografowania obiektów w ruchu przy niewystarczającym świetle zastanym. Nikt się nie odzywa... nikomu nie przeszkadza kiepskie wysokie ISO w E-1. Z drugiej strony, gdy c+ tworzy topic
    E510 koncert ISO 800 wszyscy podniecają się jakością zwracając uwagę na dobre wysokie ISO (tak naprawdę jeszcze nic z tych zdjęć nie wynika). Koncerty to kolejny rodzaj fotografii, gdzie wysokie ISO to podstawa. Gdzie to jest chomsky (bez urazy) ze statywem jako alternatywą dla jasnego szkła i wysokiego ISO. Pewnie jest mało istotne, że to kolejny przykład, gdzie statyw bez użytecznego wysokiego ISO i jasnego szkła można sobie w... ?

Na naszym forum do niedawne można było pisać otwarcie czego w e-systemie użytkownikowi brakuje oraz co mu w nim przeszkadza. Zaczyna się to zmieniać...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria

Na naszym forum do niedawne można było pisać otwarcie czego w e-systemie użytkownikowi brakuje oraz co mu w nim przeszkadza. Zaczyna się to zmieniać...

Generalizujesz. Można pisać czego brakuje. Brakuje kilku stałek od zakresu 10 do 400mm w różnych cenach.

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Nie będę niczego udowadniał bo każdy wie, że jest masa tematów przy których fotografuje się w kiepskim świetle zastanym i niezbędnym staje się użyteczne wysokie ISO i jasne szkło. Sport jest jednym z nich.

Zrobiłeś fotkę biegnącego dzika śledząc jego ruch. O czym to ma świadczyć? Fotka nie jest najlepsza z czego chyba zdajesz sobie sprawę. Obiekt w dużej mierze nieostry. Mi chodziło o zamrożenie obiektu będącego w ruchu. Mam nadzieję, że mnie zrozumiesz. Jak masz słabe światło zastane to nie ma możliwości innej by obniżyć czas i zamrozić w ten sposób ruch jak zastosować jasne szkło i wysokie ISO. Statyw w tym przypadku nie przyczyni się do zamrożenia ruchu obiektu.
    Zgadzam się.

Zdjęcie zrobione Nikonem D50: iso800, czas: 1/50s.
    W tym przypadku nie pomogłoby mi iso 1600 bo i tak bym ruchu nie zatrzymał a szumy jeszcze bardziej obniżyłyby jakość zdjęcia.
    Podoba mi się postawa Johana: szukał, eksperymentował, stwierdził że to nie to i bez narzekania zmienił sprzęt.
    Jeśli stwierdzę, że mój E-1 ogranicza mnie w takim stopniu że nie będe mógł robić dobrych zdjęć to go sprzedam i po sprawie. Jest tyle fajnych aparatów na rynku (np.E510)że coś się da wybrać.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Oleczek
    Aaaaa 542 zdjęcia ,któż to taki robi tyle zdjąć w ciągu roku ? To jest ewenement na skalę światową .

Człowieku sprzedaj ten złom i znajdź sobie inne hobby

Drogi przyjacielu,
    Wyobraź sobie, że ludzie bywają różni: jedni (typu point and shoot) pstrykają bez opamiętania, jak szaleni, byle co i byle jak, a inni obmyślają temat, kadr i inne takie, pewno dla Ciebie nieistotne drobiazgi, bo ty wolisz po prostu pstrykać.

Ponadto - co widać nie mieści Ci się w głowie - niektórzy ludzie mają po kilka aparatów.

No i na koniec, gdy będę potrzebował rady takich wybitnych specjalistów, jak Ty, to Cię o to poproszę, a sam się raczej nie wyrywaj ze swymi światłymi radami.
    Pozdrówka

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sławekb
    Fotografuję sporo obiektów w ruchu (hurling). Od niedawna więc moje preferencje się troszkę zmieniły i zauważam braki sprzętu jaki posiadam.
    To może pokaż jakąś fotkę "w ruchu", chętnie zobaczę.

Obrazek]Obrazek[/url]
    Sławku nieczego nie zrozumiałeś z tego o czym pisałem. Raz już pokazywałem fotki by udowodnić chomsky'emu, że 50 Macro można robić zdjęcia w kościele bo tematów dla tego szkła można znaleść bez liku. Nie będę niczego udowadniał bo każdy wie, że jest masa tematów przy których fotografuje się w kiepskim świetle zastanym i niezbędnym staje się użyteczne wysokie ISO i jasne szkło. Sport jest jednym z nich.

Cytat Zamieszczone przez Olo2

Drogi Zoom,
    Piszesz długie homilie, ale trudno z nich wyłowić coś rozsądnego.

Sugerujesz istnienie tu jakoby jakiejś cenzury, co jest kompletnym głupstwem.
    Od dosyć dawna swobodnie rozważam tu plusy i minusy (często minusy) systemu Olympus i nikt mi tu niczego nie kasuje i nie cenzuruje.

Cenię to forum głównie za fachowość i rozsądek admina i nawet gdybym zmienił system, to pewno będę dalej tutaj bywał, bo warto.
    Pozdrówka

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    zmieniaj, zmieniaj, wszyscy czekają a Ty nic...