Strona 12 z 23 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 224

Wątek: Dylemat E510 i 30D - 2 body na gwarancji i za 2800zl

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    jatam dalej chcę minimum 600mm i gładkiego ISO800. I stabilizacji

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez sławekb
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Dlatego pisanie przez niektórych o wszystkim tym, co nie jest bezpośrednio z fotografią związane, a dotyczy podchodzenia i oswajania zwierząt/ptactwa z nowymi elementami ich rodzimego środowiska czasami mnie bawi. Czuć mieszczucha, który pisze o tym co przeczytał i w żaden sposób nie zweryfikował z własnymi doświadczeniami. Ja to wszystko rozumiem (może za wyjątkiem dojeżdżania koniem ). Zdaję sobie sprawę, że focić można ptaszory i 200mm-trowym obiektywem, który w ekwiwalencie daje 400mm. Przecież crop to era cyfrowa, a fotki przyrodnicze robi się nie od dzisiaj. Tylko, że dłuższa ogniskowa ułatwia, a często jest konieczna do zrobienia konkretnych ujęć.

Pozdrawiam...
    Niedokładnie przeczytałeś moją wypowiedź. Wyraźnie zaznaczyłem że zdjęcia w mojej skromnej galerii są zrobione w naturalnym środowisku dzikim zwierzakom, nie oswojonym, a do tego dodam, że w galerii ssaki wszystkie fotki zrobiłem "z podchodu" bo nie mam cierpliwości do siedzenia 16 godzin w jakiejś norce.
    Nie powinieneś nazywać kogoś mieszczuchem nieznając go zupełnie.
    Nie jestem jeszcze fachowcem w dziedzinie fotografii ale jeśli chodzi o tematykę przyrodniczą to za takiego mogę się uważać i twierdzę że nie masz racji. Popatrz
    Fotoprzyroda.pl a zobaczysz że nie trzeba mieć 800mm i można robić piękne zdjęcia zwierzakom, choćby hybrydą z 10x zoomem.
    Pozdrawiam
    Tylko ja nie pisałem o Tobie. Wybacz, ale do Twojej galerii jeszcze nawet nie zajżałem. I nie zrozumiałeś o czym piszę... nie twierdzę, że NIGDY się nie da zrobić udanego zdjęcia ptactwu czy zwierzynie nie posiadając obiektywu o znacznej ogniskowej. Można zrobić świetne zdjęcie na każdej ogniskowej jeśli tylko obiekt fotografowany pozwoli zbliżyć się na odpowiednią odleglość. Chodzi o to, że dłuższe ogniskowe ułatwiają, a często są konieczne do wykonania ujęcia. Konkretnego ujęcia. Galerie są pełne fotek zrobionych na ogniskowych do 300mm. Tylko nie jest to wykładnią. Proponuję zerknąć na http://onephoto.net/ i zapytać jakim sprzętem amatorzy robią fotki ptactwa. O spotterach już nie wspomnę

Podsumowując... chyba zgodzisz się, że pewnych zdjęć nie uda Ci się wykonać ogniskową w ekwiwalencie 400mm lub będzie to niezwykle trudne, a znacznie dłuższa ogniskowa załatwiłaby sprawę i to nie tylko tyczy się zdjęć przyrodniczych. Czy zgodzisz się, że 50-200 z EC-20 i w konsekwencji 800mm-trami w ekwiwalencie bardzo ułatwi Ci robienie zdjęć jakie lubisz?

Czasami można odnieść wrażenie, że niektórzy producenci niepotrzebnie produkują sporą część swoich obiektywów bo długie ogniskowe nie są potrzebne

Wydaje mi się, że nie do końca się zrozumieliśmy. Ty piszesz, że da się i tym co mamy, gdy ja wcale nie twierdzę, że jest to niemożliwe. Ja tylko piszę, że jesteśmy mocno ograniczeni sprzętem jaki posiadamy. Ja już się cieszę na EC-14 bo mieszkam nad Zalewem Szczecińskim i w odległości kilku kilemetrów od mojej miejscowości jest siedlisko bielików. W lipcu z wielką przyjemnością zrobię sobie przyjemność i spędzę sporo czasu na ich fotografowaniu.

Pozdrawiam...

PS. Tak sobie przeglądam podaną przez Cebie www.fotoprzyroda.pl. Interesował mnie temat o bielikach (sam im w lipcu poświęce sporo z mojego urlopu). Już w pierwszych postach znalazłem taki fragment "Wrzucam kilka fotek bielika, mam to szczęście, że orłów w mojej okolicy pod dostatkiem, ale moje tele ledwo daje rade (jeżeli wogóle)." Autor foci kiepskiej jakości zoomem 100-300 (SIGMA 4,0?) jak wynika z jego postów. Pewnych rzeczy się nie przeskoczy, a i obejść trudno

W temacie o Myszołowach w exifach 400mm (ekwiwalent 600mm) i nie schodzi Przewija się min. eLka 400/5,6 od Canona Ta stronka jeśli miała coś potwierdzić to chyba tylko to o czym ja pisałem. Na krótkich ogniskowych widziałem tylko ptaszki mało płochliwe nie stroniące od ludzkiego towarzystwa

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Dodam od siebie, ze osobnik The zOOmnie nie posiada najmniejszych nawet kwalifikacji by ocenic cokolwiek w dziedzinie fotografii.
    E510 posiada wszelkie zalety, by focic amatorsko nim przyrode a szklarnia pod 4/3 rowniez.
    Przyrody nie foci sie z reki- pomijajac zwyczajowe szwedanie sie, czyli pochody. Jest to jedna z metod fotografowania ale raczej dla amatorow. Fachowcy- zawodowcy buduja kryjowki, podjezdzaja samochodami, konno, czy mulami (dla kolegi osiol). Foca ze statywu baaaardzo droga optyka, baaaaardzo jasna o doskonalych parametrach. I kolega The zOOm nigdy sobie na taka optyke nie pozwoli w jakimkolwiek systemie. Cale to pisanie jest czcze i glupie.
    System oparty o ewentualny zakup E510 nie jest koniecznie predystynowany do profesjonalnego focenia dzikiego zwierza- brak uszczelnien. Tym zajmuja sie naprawde nieliczni fotografowie, zyjacy wylacznie z takiej fotografii. To nie bieganie z naganka- tak sie to nazywa w jezyku lowieckim- w krotkich potrtach. To caloroczna ciezka praca, przemyslana w kazdym calu,kosztowne zajecie.
    Bywaja majetni, nieprzyzwoicie hobbysci spedzajacy wakacje na foceniu zwierzyny.
    E510 to aparat dla amatora do wszystkiego. Bardzo uniwersalny i tak nalezy go rozpatrywac.
    Jak czegos moj kolega nie zalapie (n a to pewne) to prosze na PW, wyjasnie powoli i dokladnie, zeby nie wchodzic w offtopic- czujne oko Grizza.
    Czy E1 nadaje sie do focenia dzikiej zwierzyny- owszem. Wiekszosc fotek dzikiego zwierza wykonano na slajdach o czulosci 50 a max 100 iso. Nikt o iso 800 niemyslal.
    Oczywiscie wg. mojego, wielce uczonego kolegi to niemozliwe, tylko skad te tysiace albumow.

czesc.Ch.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    tak czujne oko - OT niech się zrobi, o ile ciekawy będzie to się wydzieli... ale jeżeli będziecie robić osobiste wycieczki to grrrr...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    The zOOm zacytowałeś moją wypowiedź więc myślałem że to o mnie, jeśli tak nie jest to sorki.
    W moim przypadku 800mm to za dużo bo z podchodu z taką ogniskową nic nie upoluję z ręki. Można taszczyć ze sobą monopody itp. ale każdy dodatkowy przedmiot utrudnia podejście do zwierza. Na zjeździe w Poznaniu trzymałem E-1 z podpiętym 300/2,8 i mogę powiedzieć że z takim klamotem można tylko siedzieć w ukryciu i czekać aż coś samo podejdzie a do tego trzeba mieć cierpliwość której mi brakuje. 50-200+TC-14 to jest właśnie optyka do podchodu, a jak podpiać to do E510 ze stabilizacją to już więcej nie potrzeba.
    A jeśli ktoś twierdzi że nie da się podejść blisko zwierza z ogniskową 450mm to wrzucam takie zdjęcie robione z podchodu. Gdyby ktoś nie wiedział to jest to dzik, a dokładnie locha. Była z warchlakami, których nie było widać w pszenicy, tylko kłosy się ruszały za lochą. Jestem pewny że gdybym miał wtedy E-1 z 50-200 to zrobiłbym dokładnie takie samo zdjęcie, nie, lepsze bo na pewno kolory byłyby lepsze niż z najkona.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    KAPITALNE ZDJĘCIE!!!
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

super!

wyjąłeś mi to z ust! jezu ja chce to szkiełko !!
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Re: super!

Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    wyjąłeś mi to z ust! jezu ja chce to szkiełko !!
    szkiełko?

Gratulacje podchodu udanego, anie szkiłko ;p

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sławekb
    The zOOm zacytowałeś moją wypowiedź więc myślałem że to o mnie, jeśli tak nie jest to sorki.
    W moim przypadku 800mm to za dużo bo z podchodu z taką ogniskową nic nie upoluję z ręki. Można taszczyć ze sobą monopody itp. ale każdy dodatkowy przedmiot utrudnia podejście do zwierza. Na zjeździe w Poznaniu trzymałem E-1 z podpiętym 300/2,8 i mogę powiedzieć że z takim klamotem można tylko siedzieć w ukryciu i czekać aż coś samo podejdzie a do tego trzeba mieć cierpliwość której mi brakuje. 50-200+TC-14 to jest właśnie optyka do podchodu, a jak podpiać to do E510 ze stabilizacją to już więcej nie potrzeba.
    A jeśli ktoś twierdzi że nie da się podejść blisko zwierza z ogniskową 450mm to wrzucam takie zdjęcie robione z podchodu. Gdyby ktoś nie wiedział to jest to dzik, a dokładnie locha. Była z warchlakami, których nie było widać w pszenicy, tylko kłosy się ruszały za lochą. Jestem pewny że gdybym miał wtedy E-1 z 50-200 to zrobiłbym dokładnie takie samo zdjęcie, nie, lepsze bo na pewno kolory byłyby lepsze niż z najkona.
    ]źródło[/url]
    Jeśli trzeba to proszę wydzielić nowy wątek.

50-200 w lesie gdzie nie ma za dużo światła przy 200mm jest nie do utrzymania z ręki E1 nie ma stabilizacji, nie ma też 10 MP i gładkiego ISO400 żeby sensownie wykropować - kłania się doskonały warsztat obróbki lub wku#$%^ się za każdym razem, że rozmazane. Bez statywu ani rusz powyżej 150mm! Zaletą tego szkła jest ostrość, bokeh i nieduża wielkość jak na te parametry.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    w lesie to i f/2 nie styknie...