Wersja beta 1.
Zanim zaczniecie krzyczeć, to jest amatorski test użytkownika z jego subiektywnymi przemyśleniami i odczuciami. Zdjęcia przykładowe są wywoływane RSE i OM, bez obróbki z jednokrotnym wyostrzeniem w PS po zmniejszeniu na potrzeby forum. Wszystkie zdjęcia wykonane E1 więc proszę wziąć poprawkę na matrycę. Zanim test trafi ostatecznie do Olypedii napiszcie co Wam się nie podoba, czego brakuje, co zrobiłem źle i co mam poprawić, etc.
Krótki wstęp
Zuiko Digital 11-22 F2.8-3.5 to szeroki kąt z półki PRO, który po przeliczeniu dla MO daje ekwiwalent 22-44mm. W zestawie otrzymujemy osłonę przeciwsłoneczną, dwa dekielki i pokrowiec. Obiektyw jest niewiele większy od Zuiko Digital 14-54 F2.8-3.5 i jak przystało na klasę PRO to samej konstrukcji nie można nic zarzucić - metal, uszczelnienia, przyjemnie pracujące pierścienie. Do 18mm obiektyw nie wysuwa się, a na 11mm wysuwa się około 1cm. Niestety ściąganie oryginalnego przedniego dekielka z założonym tulipanem graniczy z cudem. Dodam że silnik AF działa wyjątkowo szybko. W połączeniu z E1 i SHLD stanowi wyjątkowo poręczny duet. Obiektyw został zakupiony do zdjęć wnętrz oraz wakacyjnych widoczków, niestety z widoczkami nie miałem jeszcze okazji i czekam do urlopu w górach.
zuiko1122.img
Ostrość
Wykonałem kilka serii testów z różnymi ustawieniami i doszedłem do wniosku, że przy 11mm ostrość już od F3,5 i przy 22mm od F5 daje rezultaty, które znacząco nie zmieniają się przez dalsze zmniejszanie otworu przysłony, aczkolwiek powyżej F11 można zauważyć mały spadek jakości. Dodam, że odbitki 40x30 nawet z matrycy E1 wychodzą na wysokim poziomie. Ponieważ zdjęcia wnętrz robię dla potrzeb Internetu i prasy to F2.8 sprawdza się naprawdę dobrze w świetle zastanym, a przy widoczkach i tak trzeba zawsze przymknąć.
Tablice.img
Aberracje, winietowanie, zniekształcenia
Aberracje chromatyczne, pojawia się w ekstremalnych sytuacjach i to w ilościach tak niewielkich, że trzeba doszukiwać się jej przy 100% cropie. W 99% przypadkach aberracji nie ma! Winietowania nie stwierdziłem.
Zniekształcenia czyli cała zabawa w dziwaczną perspektywę, wydłużanie nóg, zwiększanie nosów, itd. Przy portretach strasznie zmniejsza się dystans, a przy zdjęciach od dołu lub z góry można osiągnąć ciekawe efekty. Fajną sprawą jest również to, że można osiągać mało GO.
11mm vs. 14mm
Czym mniejsza przestrzeń tym bardziej widać różnicę między 11 a 14mm
Podsumowanie
Często myślę, 11-22 mógłby posiadać tylko 11mm, ponieważ rzadko kiedy używam innej ogniskowej mając podpięty ten obiektyw. Pewne niedogodnieniem związane z tym obiektywem jest mała liczba punktów AF (w aktualnych body w 4/3), co przy tak dużym polu widzenia i czasami małej GO nie pozwala na swobodne ostrzenie w punkt.