Jestem zielony jeśli chodzi o fotografowanie. Stąd moje pytanie. Czy do obsługi zdjęć i filmów w aparacie Olimpus SP620 UZ w rozdzielczości HD(1280X720i) musi być specjalna karta pamięci? Używam kartę SanDisk SecureDigital 8GB Extreme Pro 95MB/s SDHC, ale jakość filmów w tv przez złącze HDMI nie jest rewelacyjna. Czy ta karta jest właściwa? Może popełniam gdzieś błąd
, ale przy odtwarzaniu w TV przez HDMI w rozdzielczoąci HD 720i obraz nie jest rewelacyjny.
Stachu,
zajrzyj do instrukcji aparatu, tam będzie nota od producenta, znajdziesz w niej informację, które karty zaleca do twojego aparatu, który a propos, nie jest przedmiotem tego wątku.
Jednak odpowiadając wprost na twoje pytanie: wystarczy ci każda karta klasy C5.
Użyta karta nie wpływa na jakość filmu. Gdyby była za wolna aparat po prostu przerwałby nagrywanie.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Odkopuję by donieść, że Sandisk 32GB Extreme Pro 90MB/s (zapis) wyłożył się w ostrym słońcu na GH2 (hack Apocalypse Now). Miałem zakręcone 12/2.
Zdarzyło mi się to pierwszy raz, bardzo długo nie formatowałem karty w aparacie. Pomogło tylko wyjęcie baterii.
Dlatego jestem zwolennikiem kupowania szybkich kart. Przy okazji premiery 4K (UHD) i promocji Sandiska w sklepach Za Wodą oczekuję premiery nowej serii typu "125MB/s w zapisie".
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.