Cześć,
od trzech tygodni jestem posiadaczem półrocznego Oly E-P3. Kupiłem go wraz z kitowym obiektywem Olympus Digital Zuiko 14-42/3.5-5.6 II R MSC oraz dostałem gratis Converter Fisheye FCON-Po1. Jestem amatorem i dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią. Chciałbym dokupić do niego obiektyw/y do kwoty łącznej 3000zł. Zależy mi przede wszystkim na dobrym obiektywie portretowym (nowy członek w rodzinie, więc dużo zdjęć dziecka będzie i to zarówno w pomieszczeniu jak i na zewnątrz). Z tego co wyczytałem to mam do wyboru 45mm 1.8 lub 75mm 1.8. Jednak cenowo bardzo się one różnią. Jeżeli wybiorę 75mm to niestety nie pozwolę już sobie na drugi obiektyw. Jeżeli wybiorę 45mm to zostanie jeszcze trochę kasy na coś więcej.
Drugi obiektyw jaki chciałbym dokupić to jakiś tele (który można założyć i tylko z nim pojechać na wycieczkę). Niestety tutaj pojawia się już problem bo nie mam pojęcia co wybrać. Czytałem o Oly 14-150mm, o Panasie 14-140mm oraz o Panasie 45-200mm. Cenowo kształtują się one tak:
Olympus 14-150mm - cena 1400zł
Panasonic 14-140mm - cena 1700zł
Panasonic 45-200mm - cena 900zł
W takich cenach mogę mieć na dzień dzisiejszy te obiektywy.
Zatem zwracam się do Was z prośbą: co polecacie i jakie rozwiązanie wg Was będzie najlepsze?