Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 47

Wątek: e-30 vs OM-D E-M5

Centus
    Gość

Odp: e-30 vs OM-D E-M5

Cytat Zamieszczone przez rah Zobacz posta
    ... ale właśnie ta waga. Zawsze wszystko targam ze sobą, a torba ze sprzętem waży ponad 4,5 kg. Stąd moje rozterki i myśli, czy wejść w mikro, bo lżejsze, czy zostać w 4/3, bo jednak dużo szybsze?
    e tam , co to jest 4,5 kg ... wazylem niedawno moj plecak foto z zawartoscia , wyszlo niecale 7 kg ... i co i nic , biore go na wycieczki rowerowe albo piesze chodzenie po miescie

PS

ale ok , ja troszke oszukuje , bo sam zrzucilem ponad 20kg swojej wagi , wiec teraz te niecale 7 kg foto szpejow to pikus

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez rah Zobacz posta
    E-30 z tym co mam jest super. W zupełności mi starcza jakość do ISO 800, ale właśnie ta waga. Zawsze wszystko targam ze sobą, a torba ze sprzętem waży ponad 4,5 kg. Stąd moje rozterki i myśli, czy wejść w mikro, bo lżejsze, czy zostać w 4/3, bo jednak dużo szybsze?
    Mikro 4/3 jest tylko inne , wolniejsze to ono w nowych puszkach już nie jest.
    Olek z Panasem dali nam inną ofertę - fajne stalki ,ciekawe 7-14, pojawiły się świetne manualne stalki od Voitka i innych producentów, Oba systemy się uzupełniają , a E-M5 dla mnie to tylko kolejny trochę lepszy dekielek. Nie miałem specjalnego zamiaru wymieniać body, dopóki nie pojawiła się ta nowa matryca i inny system obrazowania'
    E-30- E-5-Peny pierwsze, drugie i trzecie to etapy udoskonalania technologii . Każdy był małym kroczkiem do przodu, zmiana nastąpiła w E-M5, pewnie po nim będą kolejne, lepiej dopracowane, świetniejsze, ale ja wciąż liczę na E-7 lub E-70 z ostrzeniem po fazie, a nie tylko po kontraście, bo oba te systemy ostrzenia mają swoje wady i zalety.

Kilogramy? Wiadro stalek też trzeba jakoś zabezpieczyć i zapakować, nawet jak body jest małe.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 29.05.12 o 19:41
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    ale ja wciąż liczę na E-7 lub E-70 z ostrzeniem po fazie
    tez zyje nadzieja na nowa puche 4/3

co do sprawy wagi plecaka to od tego roku zupelnie go nie uzywam. plecakom mowie stanowcze i kategoryczne nie no chyba, ze ide do pracy. na co dzien nosze nerke przewieszona przez ramie a w srodku OM 50mm f1.4 + OM 135mm f2.8 + ZD 9-18mm. na klacie wisi E-3 z zapietym ZD 14-54mm w pierwszej wersji i deszcz mi nie nie straszny. acha mam tam jeszcze dwie szare poloweczki a polarki sa zamontowane na sloikach i kadry sa moje. pozdrawiam

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez cissic Zobacz posta

co do sprawy wagi plecaka to od tego roku zupelnie go nie uzywam. plecakom mowie stanowcze i kategoryczne nie no chyba, ze ide do pracy. na co dzien nosze nerke przewieszona przez ramie a w srodku OM 50mm f1.4 + OM 135mm f2.8 + ZD 9-18mm. na klacie wisi E-3 z zapietym ZD 14-54mm w pierwszej wersji i deszcz mi nie nie straszny. acha mam tam jeszcze dwie szare poloweczki a polarki sa zamontowane na sloikach i kadry sa moje. pozdrawiam
    Fajny zestaw , tylko do polarków się nie mogę przekonać , zawsze jestem bardziej z nich niezadowolony niż zadowolony , ale noszę...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Centus
    Gość

Cytat Zamieszczone przez cissic Zobacz posta

u mnie plecak sie sprawdza bo mam mila rusalke ktora go obsluguje , tzn ja mam plecak na plecach a aparat w rece , jak musze cos zmienic to mila rusalka wyjmuje z plecaka to co chce a chowa to co zbedne

a polarki sa cacy , kiedys sie czailem czy wydac te ponad 300 pln na polara , dzisiaj nie zaluje

PS

torbe na ramie tez mam , wtedy jestem samoobslugowy

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    tylko do polarków się nie mogę przekonać
    uwielbiam swoje polarki. zawsze to dodatkowy znieksztalcacz, ale nie wyobrazam sobie zycia bez nich
    niestety ostatnio jeden sie troszke uszkodzil i czeka mnie zakup nowego. naszczescie nie bylo to te najdrozsze, wiec koszta sa jeszcze do przelkniecia

Cytat Zamieszczone przez Centus Zobacz posta
    u mnie plecak sie sprawdza bo mam mila rusalke ktora go obsluguje , tzn ja mam plecak na plecach a aparat w rece , jak musze cos zmienic to mila rusalka wyjmuje z plecaka to co chce a chowa to co zbedne a polarki sa cacy , kiedys sie czailem czy wydac te ponad 300 pln na polara , dzisiaj nie zaluje

PS
    torbe na ramie tez mam , wtedy jestem samoobslugowy
    u mnie rusalka nalezy do typu wakacyjnego. czasem krzyknie "zrob mi zdjecie" i po chwili znika z szalonym usmiechem w kolejnym sklepie lub koscie bo lubi sztuke sakralna. czasem przytrzyma jakis dekielek lub sloiczek, ale staram sie byc samowystarczalny. widzialem fajne torby, ale nie moge sie przekonac. lubie byc mobilny i czuc sie lekko

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria

Czytam ten cały wątek i trudno mi to wszystko zrozumieć. Miałem podobny dylemat, jak większość
    fotografów. Czytając książki niektórych uznanych fotografów zauważyłem jaka zmiana w nich zaszła
    pod wpływem czasu, co zresztą sami podkreślają. Uniwersalnych aparatów nie ma tak samo jak i szkieł.
    Po rocznych rozważaniach pozbyłem się większości sprzętu. Wybrałem marki którymi chcę się wspierać.
    I tak na spacery i małe wycieczki 2 kompakty Olka. Na wyprawy rodzinne - kompakt i mikro 4/3 Olka + 4 szkła
    i na wyprawy pro. kompakt Olka i FF Nikona + 4 szkła. Ale do tych przemyśleń i decyzji a potem ich realizacji
    trzeba było dojrzeć. Lepiej uczyć się na cudzych błędach, dlatego lubię to forum.

Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

He, he - "pozbyłem się sprzętu", a nadal są 4 aparaty.

| OlyJedi Awatar chreasy
    Mieszka w
    Dln Śląsk
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez slaszysz Zobacz posta
    He, he - "pozbyłem się sprzętu", a nadal są 4 aparaty.
    lol dokładnie dziadzia sam nie wie co pisze, chciałby mieć wszystko aż do grobowej deski i nie wie na co się zdecydować

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

E-30 za 2k. No niezbyt to atrakcyjna cena, biorąc pod uwagę że system 4/3 i jego przyszłość to duuuży znak zapytania. Stare szkła pro i top pro zuiko to klasa sama dla siebie. Proponuje jednak poszukać czegoś u Pentaxa. Body K5 za 3100 i kit uszczelniony za okolice 350 zł. Potem można przebierać do woli w stałkach limited, czy zoomach o jasności 2.8, zarówno ze stajni pentaxa jak i sigmy oraz tamrona. Perspektywy rozwoju i spróbowania różnych dziedzin foto (portret, reportaż, krajobrazy) znacznie większe, bo wybór szkieł ogromny.
    Rolleicord, Canon
    flickr

Uprawnienia umieszczania postów