Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 149

Wątek: Zuiko Digital 14-54

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cadman
    ... Ponadto jeszcze, ku mojemu zaskoczeniu, pozwala na wykonanie dobrego zdjęcia makro z 3 - 4 cm, jeśli posłużymy się manualnym ostrzeniem. ...
    Bez przesady! ZD 14-54mm pozwala ostrzyć z niewielkiej odległości, ale jest to 5,5-6,5cm od obiektu i na dalsze zbliżenie się nie pomoże nawet manualne ostrzenie.
    Wynika to z cech konstrukcyjnych obiektywu. Ten obiektyw ogniskuje z 22cm, co jest parametrem niespotykanym u konkurencji, a długość obiektywu wraz z częścią korpusu (do matrycy) to 15,5cm na 54mm i 13cm na 14mm. Pozostaje więc teoretycznie do owych 22cm przedział 6,5-9cm, ale w praktyce uzyskujemy wartości trochę lepsze.
    Umożliwia to nam uzyskanie skali odwzorowania ok. 1:4 (dokładniej 1:3,85), a w ekwiwalencie jest to ok. 1:2 (dokładniej 1:1,92).
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar dziobolek
    Mieszka w
    Dublin - Ireland
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez CASKP
    Panowie - macie moze namiar gdzie można to szkiełko kupić w dobrej cenie ??
    Szukajka prawdę ci powie
    Zerknij np. TUTAJ-klik .

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Panowie porównywał ktoś szkło olympka z tą Sigmą : http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/100

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez CASKP
    Panowie porównywał ktoś szkło olympka z tą Sigmą : http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/100
    Panie! Uzywaj szukajki!
    https://forum.olympusclub.pl/topics2...54-vt11788.htm
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za linkownie - wychodzi na to jednak że szkiełko Olympka będzie trzeba zakupić ;]

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam, kupuję body e-510 i raczej zrezygnuję z najtańszego kitu. Chwalicie zd 14-54 a nie widac watku o zd 18-180. Mam pytanie: może ktoś podać jakieś porównanie odnośnie wykonania i wad tych dwóch obiektywów (najlepiej jakiś link, ew. opinia kogoś kto posiada oba i potrafi je ocenić), nie oczekuję odpowiedzi dotyczących ogniskowych i jasności tych obiektywów, wiem co wynika z zakupu tylko jednego z nich. Służyć ma głównie do portretów. Z kasą się nie przelewa więc dokupić coś będę mógł najszybciej w wakacje :/

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    14-54 podobno jest super - podobno, bo ja twardo mowie mu nie na rzecz stalek

18-180 ma malo osob, podobno szybki, ale mydli...

Ja na Twoim miejscu bralabym 14-54 Jezeli potrzebujesz tele, to 40-150 Portret zrobisz i tym i tym
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    14-54 to najlepsze szkło jak chodzi o cena/jakość. 18-180 - duży zakres ma, ale 14-54 jest z tego co wiem ostrzejsze i ogólnie-lepsze optycznie. Nie mam zaufania do takich superzoomów. Za 1250 ma ObywatelGC w dziale Sprzedam.
    40-150 - fajne do portretów, ale tracisz szeroki kąt, który chyba częściej się przydaje ogólnie w fotografii, niż długi.

Jeśli zależy Ci głównie na portretach, zainteresuj się ZD50 - ale to już stałka, a więc trochę mniej uniwersalna.

Jeśli masz problemy z budżetem, możesz też pomyśleć o manualnych szkłach z przed epoki. Za 300zł kupisz dobry sprzęt z światłem 1,4 (np Zuiko albo Takumar). A za 100zł kupisz Zuiko 50/1,8. Warto się nad tym zastanowić.

Ogólnie, warto mieć 14-54 - ten obiektyw pokrywa 80% zastosowań.

Pozdrawiam

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    41
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lajla
    Witam, kupuję body e-510 i raczej zrezygnuję z najtańszego kitu. Chwalicie zd 14-54 a nie widac watku o zd 18-180. Mam pytanie: może ktoś podać jakieś porównanie odnośnie wykonania i wad tych dwóch obiektywów (najlepiej jakiś link, ew. opinia kogoś kto posiada oba i potrafi je ocenić), nie oczekuję odpowiedzi dotyczących ogniskowych i jasności tych obiektywów, wiem co wynika z zakupu tylko jednego z nich. Służyć ma głównie do portretów. Z kasą się nie przelewa więc dokupić coś będę mógł najszybciej w wakacje :/
    Duża krotność zooma jest zawsze okupiona spadkiem jakości optycznej. Nie wierz, że tani spacerzoom, któremu brakuje szerokiego kąta może być lepszy od przyzwoitego uszczelnionego szkiełka z wyższej półki (z dwa razy mniejszą krotnością i 2 razy większą jasnością). 18-180 to szkło dla leniwych. Do portretu 14-54 nada się, choć na większych ogniskowych jest ciemnawy, a szkoda.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar radlakos
    Mieszka w
    Breslau
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    jak się ma jakość 14 -54 do 12 - 60 ? pomijając ogniskowe - stoję przed tragikomicznym momentem wyboru szkiełka
    pozdrawiam Tomek

CO ZA DUŻO, TO ZA WIELE
    www.monidlostudio.pl
    http://radlakos.blogspot.com/