No ja się powoli przymierzam do 14-54 (tyle się o nim słyszy pozytywów)może po wakacjach.... szkoda że żadne urodziny czy imieniny się nie trafią wcześniej
![]()
aktualnie mam 14-42 i trochę się boję o ten plasticzek ... może wytrzyma jeszcze trochę
No ja się powoli przymierzam do 14-54 (tyle się o nim słyszy pozytywów)może po wakacjach.... szkoda że żadne urodziny czy imieniny się nie trafią wcześniej
![]()
aktualnie mam 14-42 i trochę się boję o ten plasticzek ... może wytrzyma jeszcze trochę
Jedno nieostre zdjęcie to pomyłka. Dziesięć nieostrych zdjęć to eksperyment. Sto nieostrych zdjęć to styl
pozdrawiam Wojtek
jak na wakacjach nie będziesz otwierał nim piwa to plastik wytrzymaZamieszczone przez Ernesth
. Też mam ten obiektyw i złego słowa nie powiem.
sprzedam - ZD40-150 f3,5:4,5 (stan sklepowy) - 550
sprzedam - Klapki zabezpieczające Karty CF do E330 - ostatnie 3 szt w Polsce
www.k2-stal.pl
Dział SPRZEDAM w takim razie przestaję odwiedzać i pozostaje mi czekać na wizytę zza oceanu :al za to bedzie new
![]()
Rafał - podzielam Twoje zdanie o jakości 14-45 - to dobry obiektyw, zresztą śledząc Twój wątek ze zdjęciami widać, że zrobiłeś nim masę fantastycznych fot. Ja również niedawno zakupiłem 14-54 - korzystając z ceny 388$ oraz faktu, że ponoć 12-60 ma kosztować około 800$...
Mam takie uwagi:
Lepiej wykonany, szybszy AF, mniejsze zniekształcenia geometryczne, rzadziej i mniej aberruje i o czym nie często się wspomina - ma znacznie bliższą minimalną odległość fotografowania. Z 14-54 spokojnie można fotografować kwiaty, liście, grzyby czy motyle. Właśnie ta minimalna odległość jest jedną z IMHO głównych wad 14-45 - tu osławiony kit Canona czy Pentaxa są lepsze.
14-45 z reguły dla pewności przymykałem do 5.6-8, 14-54 nie przymykam - prawie zawsze (na ulicy) pracuję na pełnej dziurze - jakość mnie zadowala a obrazy są znacznie bardziej plastyczne, mają mniejszą głębię. Oczywiście jak jest mało światła jasność 14-54 daje mu sporą przewagę nad kitowcem. 14-54 bardzo soczyście oddaje kolory ale tu nie miałem nic również do 14-45. Acha - 14-54 wygrywa też w konkurencji pod światło - kiedyś zrobiłem kilka nocnych, ostre źródła światła w kadrze - jest bardzo dobrze, zdecydowanie lepiej niż 14-45. Praca z filtrem PL - tu wolałem 14-45 - można mieć osłonę, która nie przeszkadza w kręceniu filtrem, w 14-54 już jest trudniej - osłona jest płytsza ale węższa - przydałoby się uchylne okienko w dolnej jej części jak w pentaxowym kitowcu...
Główną zaletą 14-54 jest jego ogromna uniwersalność - można robić pejzaż, portret, makro, streetphoto - w sumie wszystko gdzie nie trzeba szerzej lub tele...
Mam też ZD 50 - oczywiście to fantastyczna stałka ale jak to stałka znacznie mniej uniwersalna - więc w większości sytuacji mam jednak 14-54...
Moje zdanie dla posiadaczy 14-45 - oczywiście warto zamienić na 14-54 ale bez odrywania sobie kromki chleba od ust - kit Olka do bardzo dobry obiektyw i bez kompleksów można nim robić dobre foty, Rafał to pokazał, skromnie nadmienię, że większość fot, które pokazałem we własnym wątku również pochodzi z 14-45...
Jeszcze na zakończenie osobista uwaga - właśnie 14-54 był argumentem dzięki któremu wszedłem w E-system. Przeglądałem sporo galerii na PBase i tam zwróciło moją uwagę sporo fot z tego szkła (głównie z E-1) - charakterystyczna plastyka i kolorystyka tych zdjęć wyróżniała się na tle konkurencji...
Tyle ode mnie - jak ktoś ma jakieś pytania chętnie odpowiem...
Ja na odwyrtkę - 14-54 to był argument, żeby zostać w OlySystemie. Żadna inna firma nie ma odpowiednika tego świetnego obiektywu za taką cenę. Klamka zapadła - zostaję z Olkiem na dobre i na złeZamieszczone przez ktotek
. Od kilku miesięcy kusił mnie Pentax K10D. Wyleczyłem się, gdy go wziąłem w łapy - ma kiepski AF.
Takiego wątku mi brakowało do decyzji czy kołować kaskę na 14-54 czy dokupić drugiego kita tele. Narazie się skupię jednak na 14-54Dzięki
mente et malleo
Chyba prawie wszystko odnosnie roznic miedzy 14-45 a 14-54 zostalo powiedziane, ale ja mam jeszcze takie jedno spostrzezenie, gdyz tez niedawno przesiadlem sie z 14-45 na 14-54. Otoz AF 14-54 jest bardzo szybki i cichy, ale kiedy swiatla jest duzo (normalny, sloneczny dzien), przewaga w predkosci nad 14-45 jest bardzo mala. Doswiadczylem tego chodzac po Starowce, bo 14-45 w dzien z AF naprawde daje rade, jest calkiem szybki. Z 14-54 jest tylko troche szybciej. Oczywiscie, im swiatla jest mniej, tym bardziej przewaga w predkosci AF ZD 14-54 nad 14-45 jest tym wieksza.
Pzdr
suchar, jak jest dużo światła to każdy AF będzie działał dobrze, różnice wychodzą dopiero wtedy kiedy tego światła zaczyna brakowaćZamieszczone przez suchar
![]()
http://www.robertnawara.digartfolio.pl/
E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5
Panowie, mam go już jakiś czas, to jest dopiero obiektyw, który potrafi, jak trzymam go za mordę z moim E-300, to dopiero się czuję, widząc zazdrosne spojrzenia kamuniarzy i najkoniarzy![]()
E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R
do czasu aż zobaczysz kamuniarza z białą lufą :]Zamieszczone przez Piotr Grześ
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8