Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Made by excel

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    pierwsza fota podoba mi się - fajny cień na twarzy stworzyły brwi, chociaż tło dość przypadkowe, dobrze, że rozmyte...
    drugie zdjęcie - kompozycyjnie ok ale ciut ciemne
    ostatnie - zdecydowanie dziewczyna na nim wygląda najmniej korzystnie, poza tym chyba wyraźnie nieostre. Zdjęcia podobają mi się wiec w kolejności zamieszczenia - pierwsze najbardziej...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Na ostatniej fotce twarz jest trochę nieostra, ale dźwięczy optymizmem, radością, jest spontaniczna, a temu wszystkiemu pomaga plenerowe światło. Z tyłu w tło niepotrzebnie wcina się jakiś ciemny pas. Na zdjęciu widze także wymowę jakiejś głoski, która nie istnieje w języku polskim. Ogólnie widać, że rozmowa jest o niewaznych duperelkach, drobnostkach radujących ludzi, ubarwiających życie, przynoszących odrobinę radości.
    Fajny reporterski portret.
    Pzdr, TJ
    P.S. Przypatrzyłem się dłużej fotce, przeanalizowałem statykę postaci i doszedłem do hipotezy, ze ona rozmawia siedząc, może w jakiejś dorożce?
    Pzdr, TJ
    P.S. Dodam, ze patrząc z oddalenia na fotkę widzę harmonię w komozycji.
    Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    P.S. Przypatrzyłem się dłużej fotce, przeanalizowałem statykę postaci i doszedłem do hipotezy, ze ona rozmawia siedząc, może w jakiejś dorożce?
    Tak, zgadza sie jak najbardziej. To dorozka-zdzierca, poniewaz za 30min.jazdy, z postojem na siusiu i popas biora 30€! + napiwek, ktory w Krolestwie Belgii nie jest wliczony w cene. Drogi szpas.

Kiedys bylem w Krakowie i siedzac na na rynku na tarasie, przypatrywalem sie pedzacym przez miasto dorozkom i niechlujnym rumakom, ktore zanieczyszczaja miasto, bo przeciez nie maja wyjscia. Belgowie wpadli na doskonaly pomysl. Popatrzcie.

5.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Eksperyment w portrecie. Ot, tak, bez wiekszego zastanowienia sie. Czy moze tak byc? Jak sadzicie.

Pozdrawiam,
    excel

6.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Może się za bardzo nie znam na portretówce, ale hm - zostawiłbym całą brodę. Koniec jest ucięty, trochę to dziwnie wygląda. A tak generalnie OK.
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Na pewno jest bardzo naturalnie. Rzeczywiście zostawiłbym całą brodę.
    Gdyby jeszcze ten Pan spojrzał nam w oczy...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Bardzo ładna fotka przedstawiająca zaprzęg. Dzięki ustawieniu obiektywu pod światło zaprzęg stał się bardzo plastyczny, został przedstawiony w całej krasie, bruk stał się jasny, nabrał faktury, lepiej sie rysują końskie kontury, gra zieleń soczysta, prześwietlona, wyraźnie się rysuje urządzenie gromadzące urobek z pod końskiego ogona.

Eksperyment z portretem jest raczej udany, mimo, że chyba był wykonany przy fleszu. Nie przeszkadza cięcie brody za bardzo, bo to jest trendy (masa portretów obecnie jest tak kadrowana), ale za to kolorki cymesik, dziesiątki odcieni, ostrość bez zarzutu, owal twarzy wkomponowany w ramkę kadru całkiem zgrabnie.
    Ze względu na jakość obrazu, wydaje mi się, że jest to E-500 (pamiętam z jakiegoś postu, że masz tę maszynkę). Powiem tak, kolorki sa bardzo bogate, reprodukcja szczegółów również, kontrast lokalny (ostrość konturów) dobra, kontrast ogólny dobry. Co więcej chcieć? Aparat się postarał, reszta należy do fotografa.
    Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Tadeusz, dorozki pieknie zdobia rynki starych miast, gdziekolwiek by to nie bylo. Turysci chetnie korzystaja, poni9ewaz woznicy znaja jezyki, co bardzo wazne, ale oprocz tego znaja historie.

dagda, rafrog, Tadeusz
    -jezeli chodzi o eksperyment z portretem, to przyznam, ze zamiescilem go nieco prowokacyjnie. Otoz fotka jest wykonana nie E-500, jak sugerujesz, a zwykla, najzwyklejsza malpka Olympus FE-190. Bylem zaskoczony jakoscia fotki, wiernoscia kolorow, itd. I to wszystko za niewielkie w sumie pieniadze. W oryginale fotka wyglada o wiele lepiej. Doskonala wrecz ostrosc i jakze mile barwy. I tak, jak napisales - "aparat sie po0staral, reszta nalezy do fotografa".

Dziekuje wszystkim za zainteresowanie.

pozdrawiam,
    excel

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów