Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Made by excel

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Made by excel

Witam,
    przedstawiam Wam portret wykonany bez swiadomego pozowania dziewczyny, choc moze wydawac sie inaczej. Fotka jest bez jakiejkolwiek ingerencji PS czy innych zabiegow.

Pozdrawiam,
    excel

1.

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    mnie przeszkadza dość bardzo tło przy portretach bardzo ważne
    mente et malleo

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Na rynku w Brugii.

2.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ernesth
    Mieszka w
    Krynica-Zdrój
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Chyba trochę za ciemna postać a poza tym nieostra. Może jeszcze jakieś wstawisz ....
    Jedno nieostre zdjęcie to pomyłka. Dziesięć nieostrych zdjęć to eksperyment. Sto nieostrych zdjęć to styl

pozdrawiam Wojtek

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ponownie wyostrzone. Jasniejsze nieciekawie sie prezentuje.

pozdr, excel

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    portrecik ekstra tym bardziej, że jestem entuzjastą i zwolennikiem tego rodzaju fotografii i drugie pomimo tego, że na pierwszy rzut oka zwykłe z wycieczki to doskonale i w sposób przemyślany wykonane. Na zdjęciu zwiedzajaca umieszczona idealnie w kadrze, widać co zwiedza i to przedstawione jest bardzo ciekawie oraz to, że widoczny jest tygiel narodów. pozdrawiam.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Oba portrety podobają mi się bardzo.

Pierwszy ma szeroki kontekst, jest na nim pokazana dziewczyna - turystka, która na chwilę się zatrzymała, aby jeszcze raz spojrzeć na jakiś szczegół za sobą. Słońce było ostre, oświetlenie twarde, ale dzięki ciemnym okularom i pozycji osoby portretowanej w stosunku do światła, ono nie szkodzi (nie ma ciemnych oczodołów), a rzeżbi - kładzie się na twarz- policzki, usta, na włosy wydobywając ich miękkość oraz na dekolt, korale, na turystyczne rekwizyty - torbę na ramieniu i płaszcz na ręku.
    Druga część zdjęcia, to kontekst - plac, chyba rynkowy, z widocznymi pierzejami zabytkowej zabudowy. Szczęśliwie postać jest tak ustawiona, że nie wyrasta jej nic z głowy - żadna wieżyczka lub słup. Kadr niecentralny, idealny do tego typu sytuacji. Przed dziewczyną jest z prawej dużo powietrza, co podkresla jej wyodrębnienie, jej portretową autonomię, co dla mojego oka jest bardzo ważne. Za nią też. Ale mimo to widać toczące się życie, spacerujących w rózne strony ludzi. Piękna, wyrafinowana architektura, bogato zdobione elewacje , być może gotyk.
    Fotka była chwycona w dobrym miejsu i w dobrym momencie, prawie "decisive moment" (Henri Cartier-Bresson) - człowiek i toczące sie życie wokół niego.
    Może to zdjęcie jest ciutek za ciemne, dla mojego oka błękit nieba o tym świadczy, jest zbyt zgaszony.

Na drugim portrecie ręce oraz twarz tworzą oryginalną zrównoważoną kompozycję. Aby ten układ twarzy i rąk był konsekwentny pominąłbym górną część zdjęcia nad głową - byłoby mniej przeszkadzającego tła, a nawet być może można by uciąć trochę głowy. Wysokie, tylno-boczne, jaskrawe światło zostało dobrze opanowane przez fotografa, ekspozycja również, światło gra na licu, kontur prawego policzka jest ładnie wyodrębniony. Ciekawie i zaskakująco wygląda cień rzęs na lewym policzku. Wymowa zdjęcia jest niezła - więcej zamyślenia niż pozowania.
    Moje najwyższe uznanie dla intuicji fotograficznej i umiejętności szybkiego kadrowania.
    Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Wiejo, Tadeusz, dziekuje za obfita, soczysta recenzje. Sokole oko, ktore wypatrzy kazdy szczegolik, a przy tym doskonaly dobor slow podpartych nieograniczona wiedza. Milo sie czyta, chetniej sie czlek uczy i latwiej zapamietuje.
    Mialem to szczescie, ze dziewczyna jest bardzo fotogeniczna, bardzo przyjaznie nastawiona do swiata i ludzi, co widac, moim zdaniem na fotce ponizej.
    To zdjecie zrobilem podczas wycieczki do Brugii, miasta polnocno-zachodniej Belgii, zwanym "belgijska Wenecja". Przepiekne miasto, bardzp zabane, pielegnowane zabytki, pomyslowo zorganizowane sluzby turystyczne. To tez miejsce eksponowania m.i. flamandzkiej sztuki malarskiej, takich jak: Memling, Jsn van Eyck czy Gerard David. Tu tez mozna spotkac rzezbe Michala Aniola. Miasto pelne pieknych zakatkow historii zgrabnie wkomponowane w codzienne zycie. Warte obejrzenia.

pozdrawiam,
    excel

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Excel,
    Z tą nieograniczoną wiedzą, to mi przymaśliłeś.
    Na Twojej fotce widać trochę tego otoczenia gotyckiego, które malowali van Eyck i Memling. W Gdańsku znajduje się wspaniały tryptyk Memlinga (drugi najbardziej wartościowy obraz w Polsce po "Damie z łasiczką" Leonarda da V. - Kraków) - Sąd ostateczny. Na obrazie tym m.in. brama do nieba jest przedstawiona w stylu gotyckim. Teraz widzę skąd Memling czerpał natchnienie.
    Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zapomnialem dodac uprzednio obiecanej fotki.

4.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów