Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 152

Wątek: Wątki oceny zdjęć. Czy to ma sens?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Odp: Wątki oceny zdjęć. Czy to ma sens?

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Nie wiem , czy moja klasyfikacja jest pełna , proszę ew. o uzupełnienie.
    Nawet bardzo, tylko według jakiego klucza dzielić? Nie każdy też podporządkuje się temu by "skończonym artystom" po fotkach nie grzebać, chociażby tylko w stylu "mogłeś to skadrować inaczej i słupek po prawej wyciąć".
    Uważam, że jest to nie do upilnowania i tylko na zdrowy rozsądek forumowiczów można liczyć.

---------- Post dodany o 23:33 ---------- Poprzedni post był o 23:29 ----------

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Mr.Ti namąciłeś! Teraz się tłumacz: co miałeś na myśli. Bo zaczęła się interpretacja dowolna.
    Jak z interpretacją wiersza Wyspiańskiego - każdy doszukuje się jakiegoś głębszego sensu, a gość po prostu napisał co myślał i już
    The question is, who cares?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Nawet bardzo, tylko według jakiego klucza dzielić? Nie każdy też podporządkuje się temu by "skończonym artystom" po fotkach nie grzebać, chociażby tylko w stylu "mogłeś to skadrować inaczej i słupek po prawej wyciąć".
    Uważam, że jest to nie do upilnowania i tylko na zdrowy rozsądek forumowiczów można liczyć.

...
    Nic nie trzeba pilnować - artyści skończeni i niedokończeni zaraportuję do moderatora i dostaną order np.warczącego psa i drapiącego kota stosownie do wyrażonej woli własnej, a my będziemy ich omijać z daleka.

A zdrowy rozsądek zawsze był ,jest i będzie w cenie.
    Pozdrawiam wieczornie AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Tośmy się nagadali, czas spać!
    Jeszcze chwila i świat zmienimy!
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    To powiedz to ludziom, którzy nie udzielają się na forum ale mają piękne galerie ...
    Ja to mówię ludziom, którzy nie udzielają się na forum i mają bardzo marne galerie

A ja odebrałam tak - moje zdjęcie jest skończone, więc nie przycinajcie ani nie dodawajcie niebieskiego i nie wstawiajcie swojej wersji.
    No to już wiemy, żeby zdjęć Thomasso nie ruszać, nie sugerować tylko chwalić.
    Można też ganić ale nie mówiąc za co bo to też może sugerować

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Proponuję też pierwsze dwie grupy ostęplować odpowiednimi orderami , by było od razu wiadomo kto zacz...
    Proponuje raczej o jasne określenie się tych, którzy nie lubią aby grzebać w ich zdjęciach. Nie będzie niepotrzebnych zgrzytów.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Tośmy się nagadali, czas spać!
    Jeszcze chwila i świat zmienimy!
    Raczej kartkę oderwiemy w kalendarzu , by odsłonić następną- już za kwadrans...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

W pokazywaniu zdjęć ważna jest dyskusja. Wątek to wspaniałe miejsce na jej prowadzenie.

Możliwość dyskutowania nad swoimi pracami trzeba traktować jako jedną z wielu okazji do rozwoju warsztatu. Forum jest tu idealnym narzędziem. Opinie, komentarze, czy też sugestie techniczne można zbywać, ale nie można odmówić im wartości jaką przekazują autorowi. Są informacją zwrotną, o tyle cenną, że pochodząca od osób wrażliwych na obraz, o różnych gustach i bardzo zróżnicowanym warsztacie. Tacy odbiorcy są bardzo cenni. Suma ich doświadczeń powoduje, że dostajemy darmowe warsztaty bez wychodzenia z domu. Oczywiście, zebrane opinie należy poddać rozwadze i nie przyjmować ich bezkrytycznie, ale też nie należy ich traktować jako atak.

Suche ocenianie, czasami poparte komentarzem trzeba zostawić na galerie. Tam jest swoiste forumowe portfolio.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Ja to mówię ludziom, którzy nie udzielają się na forum i mają bardzo marne galerie

No to już wiemy, żeby zdjęć Thomasso nie ruszać, nie sugerować tylko chwalić.

Proponuje raczej o jasne określenie się tych, którzy nie lubią aby grzebać w ich zdjęciach. Nie będzie niepotrzebnych zgrzytów.
    Helmuth, moja wypowiedź odnośnie Thomasso miała też drugie zdanie, dość istotne, którego pominięcie nieco wypacza jej sens :P
    Co do zdjęć osób, które nie udzielają się na forum ale mają piękne galerie - myślę że forum straciłoby, gdyby publikowali tylko na NK i Fejsie :P

| OlyJedi Awatar MaciekMG
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria

Elementy Twojej klasyfikacji mogą się przenikać. [...]
    Teoria zbiorów?

Rozumiem człowieka, który spłodził dzieło niemal doskonałe, ba, który już je sprzedał, klient już zapłacił i teraz autor rzuca je... nie, nie przed wieprze (Wieprzu, wybacz!), ale przed grono ekspertów by potwierdzili doskonałość dzieła i umocnili autora w jego geniuszu. A tu najmilsi koledzy wynajdują dziurę w pończosze, pryszcz na pośladku, rozmazaną szminkę... Kogo w takiej sytuacji cholera nie weźmie?

Może wystarczyłoby, by w takiej sytuacji pod zdjęciem w galerii zamieścić dopisek: "Tylko oceny, bez komentarzy" ?!?

W wątkach oceny zdjęć z samej idei poddajemy zdjęcia ocenie. Osobiście wolałbym, gdyby ukazano mi nowe możliwości, niż bym miał spocząć na laurach i spijać sam miód z ust wybranej grupki przyjaciół. Oczywiście, nie muszę się zgadzać z opiniami innych, jeśli mam swoje racje, to będę je wykładał, ale jeśli opinie innych uznam je za racjonalne, to z przyjemnością skorzystam. Chodzi w końcu o to, by się rozwijać, nie czekać na oklaski.

Nowicjusze na forum? Rzeczywiście, przydałby się taki krótki poradnik dla początkujących, ale ogólne zasady współistnienia w internecie, najpierw czytać, potem myśleć, później pisać - chyba wystarczą? Jeśli nawet nowy człowiek zostanie ofuknięty, to co najwyżej ofukującego będzie omijał z daleka. Kilkakrotnie zresztą na forum zauważyłem, że znajdzie się inny użytkownik, który załagodzi sytuację, bądź wyjaśni nieporozumienie. Wątpliwości najlepiej wyjaśniać przez PW, tak to się przecież odbywa.

Myślę, że gdy zaboli zbyt ostra (lub zbyt trafna ) opinia, lepiej jest wysłać PW, niż iść w flame war. No i na pewno osobiste kontakty (nie tylko ogólnopolskie zloty, ale lokalne spotkania w promieniu, powiedzmy, 40 km), wspólnie organizowane wypady w miasto, czy ciekawe obiekty w okolicy znacznie łagodzą obyczaje .
    pozdrawiam, Maciek (E-620+ E-PL6 + parę innych rzeczy)
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    'Kochana Redakcjo, chcę grać jak Mozart. Jaki fortepian powinienem sobie kupić?'

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Helmuth, moja wypowiedź odnośnie Thomasso miała też drugie zdanie, dość istotne, którego pominięcie nieco wypacza jej sens :P
    Hmmm!
    Ja go nie pominąłem. Nie zacytowałem ale się do niego odniosłem.
    Przeformułuję moją wypowiedź:
    A ja odebrałam tak - moje zdjęcie jest skończone, więc nie przycinajcie ani nie dodawajcie niebieskiego i nie wstawiajcie swojej wersji.
    No to już wiemy, żeby zdjęć Thomasso nie ruszać ...
    Chętnie jednak poznam Wasze opinie - czy się podoba, a jeśli nie to dlaczego?
    ... nie sugerować tylko chwalić.
    Co do chwalenia i ganienia miałem na uwadze zdanie samego Thomasso:
    Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Ostatnio przyznam się, że czasem mnie drażni (wybaczcie szczerość) jak mi ktoś pisze, że coś by tam kadrował inaczej, albo obrobkę inna podaje, że niby lepiej :P
    Tłumaczenie dlaczego się nie podoba, można odebrać jako sugerowanie innego rozwiązania
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Jak różnie można odebrać to samo zdanie... I jak tu ujednolicać i schematyzować?