Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 152

Wątek: Wątki oceny zdjęć. Czy to ma sens?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Odp: Wątki oceny zdjęć. Czy to ma sens?

Podział na dział dla początkujących i "normalną" ocenę zdjęć nastąpił dość późno. Kiedyś wszystko było w jednym worze. Do dziś jest lekki miszmasz bo trudno to okiełzać - przeważnie ktoś wchodzi na forum i w zależności od trafu zakłada wątek tu lub tam. Rzadko się zdarza aby modzi kogoś zdegradowali, rzadko również aby kogoś awansowali (przeważnie odbywa się to po interwencji forumowiczów).

Poruszyliście istotną kwestię komentowania zdjęć w Galerii. To wcale nie jest usystematyzowane że w wątku dyskutujemy, w Galerii zaś TYLKO oceniamy lub klaszczemy. Niby dlaczego mamy nie komentować? A jeśli komentować to tylko "nieoceniająco"? Jeśli ktoś wstawi gniota do Galerii, nie widzę powodu aby mu o tym nie napisać. Sporo ludzi nie ma swoich wątków (kapitalnasprawa, bikeart, FridaM) więc galeria jest jedynym miejscem aby coś skrobnąć. I odwrotnie, są wśród nas tacy, którzy nie mają zdjęć w Galerii.

Niefajna jest cisza pod zdjęciami. Równie dobrze można by było je trzymać w szufladzie. Często autorowi brak dystansu lub ma problem z wyborem - dobrze wówczas jak dobra dusza spojrzy świeżym okiem i powie - "takie se", "brak klimatu", "nieciekawe", "inaczej bym skadrował".

Inna sprawa to przeróbki. Każdy z nas inaczej do tego podchodzi, Jak napisał Thomasso - często są to dzieła skończone. U mnie też przeważnie tak jest i rzadko pod wpływem komentarzy wracam do rawa aby go inaczej obrobić. Nie lubię miętolić jednego zdjęcia kilka razy, lub jak w innych wątkach widzę mini popRAWkę - kilkanaście przeróbek tej samej foty
    Komentarzy potrzebuję do ewentualnej eliminacji, lub jako kopa do większego przyłożenia się
    Mój wątek uwielbiam gdy zaczyna żyć własnym życiem za sprawą offtopów lub fajnych gadek, dla których częstym punktem wyjścia jest jakaś fota.

Nie dojdziemy tu chyba do porozumienia bo każdy ma inne podejście do komentarzy i ocen.
    Ewentualnym wyjściem byłaby dodatkowa "Galeria skończona" gdzie nikt by nie komentował, swego rodzaju portfolio, tam moglibyście wrzucać swoje skończone foty.
    Ostatnio edytowane przez aga_piet ; 21.05.12 o 19:19

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Podział na dział dla początkujących i "normalną" ocenę zdjęć nastąpił dość późno. Kiedyś wszystko było w jednym worze. Do dziś jest lekki miszmasz bo trudno to okiełzać - przeważnie ktoś wchodzi na forum i w zależności od trafu zakłada wątek tu lub tam. Rzadko się zdarza aby modzi kogoś zdegradowali, rzadko również aby kogoś awansowali (przeważnie odbywa się to po interwencji forumowiczów).

Poruszyliście istotną kwestię komentowania zdjęć w Galerii. To wcale nie jest usystematyzowane że w wątku dyskutujemy, w Galerii zaś TYLKO oceniamy lub klaszczemy. Niby dlaczego mamy nie komentować? A jeśli komentować to tylko "nieoceniająco"? Jeśli ktoś wstawi gniota do Galerii, nie widzę powodu aby mu o tym nie napisać. Sporo ludzi nie ma swoich wątków (kapitalnasprawa, bikeart, FridaM) więc galeria jest jedynym miejscem aby coś skrobnąć. I odwrotnie, są wśród nas tacy, którzy nie mają zdjęć w Galerii.

Niefajna jest cisza pod zdjęciami. Równie dobrze można by było je trzymać w szufladzie. Często autorowi brak dystansu lub ma problem z wyborem - dobrze wówczas jak dobra dusza spojrzy świeżym okiem i powie - "takie se", "brak klimatu", "nieciekawe", "inaczej bym skadrował".

Inna sprawa to przeróbki. Każdy z nas inaczej do tego podchodzi,...
    Każdy ma inne podejście do swoich prac - ja na ten przykład nie traktuję moich obrazków jako skończonych, tym bardziej nie traktuje ich jako dzieła, to są moje wizje, próby interpretacji aparatowego pliku cyfrowego...
    Mało tego -mini popRAWka mi nie przeszkadza , wręcz przeciwnie - czasami pomaga zobaczyć inne możliwości interpretacji tego samego obrazu. A wątek traktuję jako naszą wspólną rozmowę o fotografii i okolofotograficznych sprawach. Przy okazji sonduję Wasze poglądy o swoich zdjęciach i selekcjonuję te , które czasem potem wstawiam do swojej galerii.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Owszem- niefajna
    Jeżeli po kilku zdjęciach, wciąż będzie cisza, może autor założy wątek i spyta dlaczego, co w jego zdjęciach jest nie tak. Galeria to nie miejsce na naukę podstaw.
    Ewentualnym wyjściem byłaby dodatkowa "Galeria skończona" gdzie nikt by nie komentował, swego rodzaju portfolio, tam moglibyście wrzucać swoje skończone foty.
    A jeżeli autor zdjęcia dostanie na PW opinię, że można było wyostrzyć i podciągnąć kontrast to nie będzie wersji 2 tegoż zdjęcia? Ja nie wierzę .
    MZ, ktoś, kto świadomie nie zakłada wątku a wkleja zdjęcia tylko w galerii, sam pozbawia się (może celowo? ) możliwości porozmawiania o swoich zdjęciach.
    Napisałaś, że uwielbiasz, gdy wątek zaczyna żyć swoim życiem. Galeria tego nie da.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    MZ, ktoś, kto świadomie nie zakłada wątku a wkleja zdjęcia tylko w galerii, sam pozbawia się (może celowo? ) możliwości porozmawiania o swoich zdjęciach.
    To jedno a drugie, jak ktoś zaczyna przygodę z fotografią, loguje się na forumie i srru fotkę-gniotkę do galerii i co? Ano 0 albo 1 i przykrość.
    A jak założy wątek, po opiniach w wątku będzie wiedział, czy fota nadaje się do galerii czy nie.
    No i edukejszyn uzyska bezcenną.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Niektórzy po prostu chcą mieć galerię i np. wrzucać tam foty rodzinne lub wycieczkowe. Nie każdemu zależy na lekcjach. Albo nie każdy nabożnie podchodzi do Galerii i nie robi mu, że ma w niej komentarze typu "popracuj nad kompozycją". Tak jest również na typowych portalach - jedni pielęgnują PF ze starannie wyselekcjonowanymi zdjęciami, inni po prostu wrzucają wszystko.
    Forum jest wielkie, dla wszystkich znajdzie się miejsce

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Niektórzy po prostu chcą mieć galerię i np. wrzucać tam foty rodzinne lub wycieczkowe. Nie każdemu zależy na lekcjach.
    To po co jest na tym forum?
    Żeby wstawiać do internetu foty, wystarczy założyć fotobloga lub założyć konto na fotosiku.
    Można też założyć sobie konto na NK
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

I rośnie , ale ... opcja wątek->galeria jest najzdrowsza. Chce ktoś się edukować czy nie, po co "się podkładać"
    Tu zgadzam się z helmuth'em: na takie sobie wrzuty, są bezstrasowe portale społecznościowe nk i reszta, ale
    to tylko Moje Nieskromne Zdanie
    Ostatnio edytowane przez Saboor ; 21.05.12 o 22:29
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Niektórzy po prostu chcą mieć galerię i np. wrzucać tam foty rodzinne lub wycieczkowe. Nie każdemu zależy na lekcjach. Albo nie każdy nabożnie podchodzi do Galerii i nie robi mu, że ma w niej komentarze typu "popracuj nad kompozycją". Tak jest również na typowych portalach - jedni pielęgnują PF ze starannie wyselekcjonowanymi zdjęciami, inni po prostu wrzucają wszystko.
    Jest jak jest , a co do galerii jak mi kiedyś odpisał Radio, galeria prywatna jest prywatna i user sam decyduje co do niej włożyć. Sadzę , że pogląd na zawartość galerii się od tego czasu nie zmienił.
    A swoją drogą może nowy user mógłby dostawać krótką informację , gdzie się może przedstawić , gdzie założyć wątek ze zdjęciami , i jak używać galerię , tak łopatologicznie w punktach. może byłoby troszkę więcej porządku w działach.
    Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Założyłem swój wątek w "Ocenie zdjęć" i jakoś mi nie przeszkadza, że ktoś "dłubnie" przy pokazanym zdjęciu, albo powie: "ja to bym zrobił tak". Jak mi taka "ocena i poprawka" nie pasuje, to ją życzliwie ignoruję, a jak ktoś powie coś ciekawego - to ma wartość edukacyjną, bo mogę kiedyś w przyszłości użyć krytycznej oceny do poprawienia czegoś tam w swoich zdjęciach.
    Moim zdaniem, każdy użyszkodnik, zakładając wątek w "Ocenie", powinien mieć świadomość tego, że jaki drugi inny może skrobnąć mu pod zdjęciem, "to i to spaprałeś", "ja to bym zrobił tak i tak" i poprze to poprawką na publikowanym zdjęciu, albo "ale zaje..ste". Termin "Ocena" jest oczywisty, a na dodatek termin "Forum" upoważnia do wypowiadania własnego zdania (oczywiście w sposób regulaminowy) i służy własnie po to, by każdy, mający taką odwagę, oddał sie pod osąd innych, licząc się, że nie wszystkie uwagi będą pochlebne i pozytywne.
    Czyli trzymam stronę Bufetowej i Saboora. A Galeria Zdjęć Gotowych (portfolio autora) może funkcjonować na zewnątrz - przecież wiele naszych koleżanek i kolegów klubowych, właśnie takowe posiadają.

Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    To po co jest na tym forum?
    Żeby wstawiać do internetu foty, wystarczy założyć fotobloga lub założyć konto na fotosiku.
    Można też założyć sobie konto na NK

To powiedz to ludziom, którzy nie udzielają się na forum ale mają piękne galerie (trzy osoby wymieniłam wcześniej, jest ich jednak więcej).
    Co Wam tak przeszkadza ta różnorodność? Za duże forum na ujednolicanie i schematyzowanie.

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    A swoją drogą może nowy user mógłby dostawać krótką informację , gdzie się może przedstawić , gdzie założyć wątek ze zdjęciami , i jak używać galerię , tak łopatologicznie w punktach. może byłoby troszkę więcej porządku w działach.
    Pozdrawiam AP.
    Jeden przeczyta, drugi nie. Mamy na forum pieczołowicie opracowane Obszerne FAQ Forum, w dziale dla początkujących jest poprzypinanych kilka tematów z różnymi "pigułkami", a i tak zawsze znajdą się tacy, co nie przeczytają, nie zauważą.