www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Mam portretowe obiektywy: ZD 50/2, Nikkor 35/1.8g, Nikkor 50/1.4g oraz Nikkor 85/1.8g. Nie testowałem jeszcze na modelce 85, ale z pozostałych ZD50 jest bezkonkurencyjny jeśli chodzi o ostrość. Mam też Sigmę 35/1.4 i był to najgorszy zakup fotograficzny jaki zrobiłem, dlatego nie polecałbym Sigmy 50.
Jeśli obiektyw ma być do portretu, szczególnie w plenerze, to nie ma żadnego sensu pchać się w zoomy.
Tego pana, który pokazuje ten czołg? wysportowanego faceta 195 cm wzrostu i posiadacza czarnego pas w tekwondo czy cos podobnego? ciężka sprawa![]()
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
ekhem, 70-200/f2.8 VR w drugiej wersji mysle, ze zmieniloby Twoj poglad na ta sprawe diametralnie
Mialem tez ZD50, mialem kilka 50 u N, zostaly mi dwie AFS, jedna 1.8 i jedna 1.4 i nie powiedzialbym, ze sa duzo gorsze (o ile wogole sa) od ZD50 (fakt ze 1.8 to trzy sztuki przebralem zanim sie trafila ta OK). Malo tego na nikonie Sigma 50 1.4 zaskakujaco dobrze sie sprawuje tak w kwestii obrazka jak i szybkosci AF (oczywiscie tez wyselekcjonowana)
Problem jest w tym, ze w e-systemie procz ZD50 to nie ma raczej alternatywy.
pozdro
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
z jednej strony rozumiem Twoj punkt widzenia , a z drugiej ... widze fotoreporterow w Poznaniu ktorzy robia zdjecia dla portali internetowych Olympusem E-330 , ja sam walcze E-3 , oczywiscie czyms innym bylo by latwiej w pewnych sytuacjach , ale generalnie pozwole sobie sie z Toba nie zgodzic
znam ludzi z innych krajow , ktorzy robia doskonale portrety wlasnie E-3 i ZD 50 i nie robia tego Olkiem dlatego ze ich nie stac na cos innego , poprostu lubia ten sprzet i tyle , albo maja taki kaprys bo ich ojciec kiedys robil zdjecia Olympusem OM
mysle wiec ze rozwoj nie zalezy od sprzetu jaki mamy do dyspozycji , ale od tego co mamy w glowie , rozwijac mozna sie na kazdym sprzecie , a jezeli pojawi sie mus zmiany sprzetu na FF z ISO pierdyliard , majac odpowiednie umiejetnosci zawsze mozna to zrobic , natomiast sam sprzet z pustka w glowie nic nie daje
nie demonizujmy wiec az tak wplywu sprzetu na rozwoj umiejetnosci lub kariery
PS
nie jest to zaden atak , prosze czytac to z humorem
---------- Post dodany o 12:55 ---------- Poprzedni post był o 12:49 ----------
kolega Nyny ma racje , znam osoby robiace portrety "70-200/f2.8 VR w drugiej wersji" i osiagaja swietne rezultaty , zreszta pewna grupa ludzi do portretu uzywa obiektywow pomiedzy 130m a prawie 200mm
Nikoniarze bardzo sobie chwala Sigme 50 1.4 , slyszalem nawet opinie ze wyzej sobie cenia Sigme niz Nikonowskie odpowiedniki , ja Sigma 50 1.4 bawilem sie z Sonym A900 i jakos nie do konca bylem przekonany , moze trafilem na zla sztuke i wadliwy AF , ale jakis ciekawy obrazek byl dopiero od F4 w gore
ale jak zwykle co osoba to inne upodobania i preferencje
ja lubie E-3 i ZD 50 , lubie Nikona F100 i Nikkora 50 1.4
ale pamietajmy ze to tylko narzedza i jednemu pasuje to drugiemu tamto![]()
i nie ma sie co sprzeczac o kolor grabek i wiaderka w piaskownicy![]()
Ale ja nie pisałem, że nie ma ludzi używających E-Systemu. Nie pisałem też, że nie można go lubić, ani że nie da się zrobić doskonałego zdjęcia przy jego użyciu. Nie miałem też na myśli rozwijania swojego "fotograficznego zen" - pewnie jakby się uprzeć, to nawet bez żadnego aparatu można je rozwijać![]()
Sam ująłeś innymi słowami to, o co mi chodziło. Napisałeś, że jeśli ktoś czuje mus zmiany, no to zmieni... Ale już nie na E-System, bo tu zmienić nie ma na co. Doszło już do takiego absurdu, że długo wyczekiwane szkła nie pojawiły się i prawdopodobnie się nie pojawią, za to są dostępne za śmieszne pieniądze np. w mikro 4/3. I w tym rzecz. Jeśli ktoś szuka zmian, w E-Systemie będzie napotykał tylko na przeszkody.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
grunt ze jakos sie dogadalismy jak pyra z pyra![]()
a co do rozwoju osoby chcacej uzywac nadal E-system (powod milosci do E-systemu - dowolny) jest pewna droga , pewnie troszke pod gore, ale jest , zakup uzywanego E-5 (jednak jest kilka zalet w stosunku do E-3 , dla mniej najwazniejsza jest slabszy filtr AA i troche lepszy AF) , a pozniej zakup uzywanych szkiel wg potrzeb ZD 7-14 , ZD 14-35 albo ZD 35-100
wiem ze taka propozycja jest odrobine kuriozalna , ale dla osoby majacej cos slabszego w E-systemie , czysto teoretycznie jest taka opcja , tylko trzeba bardzo chciec zostac i lubic E-system
szkoda ze tak sie wszystko toczy dookola E-systemu , ale pewnie jedni pouciekaja , inni wykorzystaja to zeby odkupic sprzety od tych pierwszych i jakos to sie bedzie krecilo![]()
nie powiem , pewnie bym sie ucieszyl gdybym zobaczyl nastepce E-5 z matryca z OM-D , do tego jasna stalke 35mm (wedlug FF) dajaca obraz zyleta od pelnej dziury , a z drugiej strony w dziale giedla wisi moje ogloszenie o wyprzedazy![]()
jakos ostatnio polubilem aparat z zoltym paskiem , wiec pewnie droga ktora sam chwile wczesniej opisalem nie pojde , ale to nie oznacza ze nie znajda sie tacy ktorzy jej nie wybiora ...