Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: Jaki obiektyw kupic?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: Jaki obiektyw kupic?

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Eeee tam.. Przeciez bedzie E-50 z 16MPix matryca z OM-D

www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

darkelf
    Gość

Mam portretowe obiektywy: ZD 50/2, Nikkor 35/1.8g, Nikkor 50/1.4g oraz Nikkor 85/1.8g. Nie testowałem jeszcze na modelce 85, ale z pozostałych ZD50 jest bezkonkurencyjny jeśli chodzi o ostrość. Mam też Sigmę 35/1.4 i był to najgorszy zakup fotograficzny jaki zrobiłem, dlatego nie polecałbym Sigmy 50.

Jeśli obiektyw ma być do portretu, szczególnie w plenerze, to nie ma żadnego sensu pchać się w zoomy.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Zeby Cie ten czolg nie rozjechal

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Tego pana, który pokazuje ten czołg? wysportowanego faceta 195 cm wzrostu i posiadacza czarnego pas w tekwondo czy cos podobnego? ciężka sprawa
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    Jeśli obiektyw ma być do portretu, szczególnie w plenerze, to nie ma żadnego sensu pchać się w zoomy.
    ekhem, 70-200/f2.8 VR w drugiej wersji mysle, ze zmieniloby Twoj poglad na ta sprawe diametralnie

Mialem tez ZD50, mialem kilka 50 u N, zostaly mi dwie AFS, jedna 1.8 i jedna 1.4 i nie powiedzialbym, ze sa duzo gorsze (o ile wogole sa) od ZD50 (fakt ze 1.8 to trzy sztuki przebralem zanim sie trafila ta OK). Malo tego na nikonie Sigma 50 1.4 zaskakujaco dobrze sie sprawuje tak w kwestii obrazka jak i szybkosci AF (oczywiscie tez wyselekcjonowana)

Problem jest w tym, ze w e-systemie procz ZD50 to nie ma raczej alternatywy.

pozdro
    pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Centus
    Gość

Niestety, ale czas już wyskakiwać z E-Systemu, jeśli myśli się o dalszym rozwoju...
    z jednej strony rozumiem Twoj punkt widzenia , a z drugiej ... widze fotoreporterow w Poznaniu ktorzy robia zdjecia dla portali internetowych Olympusem E-330 , ja sam walcze E-3 , oczywiscie czyms innym bylo by latwiej w pewnych sytuacjach , ale generalnie pozwole sobie sie z Toba nie zgodzic

znam ludzi z innych krajow , ktorzy robia doskonale portrety wlasnie E-3 i ZD 50 i nie robia tego Olkiem dlatego ze ich nie stac na cos innego , poprostu lubia ten sprzet i tyle , albo maja taki kaprys bo ich ojciec kiedys robil zdjecia Olympusem OM

mysle wiec ze rozwoj nie zalezy od sprzetu jaki mamy do dyspozycji , ale od tego co mamy w glowie , rozwijac mozna sie na kazdym sprzecie , a jezeli pojawi sie mus zmiany sprzetu na FF z ISO pierdyliard , majac odpowiednie umiejetnosci zawsze mozna to zrobic , natomiast sam sprzet z pustka w glowie nic nie daje

nie demonizujmy wiec az tak wplywu sprzetu na rozwoj umiejetnosci lub kariery

PS

nie jest to zaden atak , prosze czytac to z humorem

---------- Post dodany o 12:55 ---------- Poprzedni post był o 12:49 ----------

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    ekhem, 70-200/f2.8 VR w drugiej wersji mysle, ze zmieniloby Twoj poglad na ta sprawe diametralnie

Mialem tez ZD50, mialem kilka 50 u N, zostaly mi dwie AFS, jedna 1.8 i jedna 1.4 i nie powiedzialbym, ze sa duzo gorsze (o ile wogole sa) od ZD50 (fakt ze 1.8 to trzy sztuki przebralem zanim sie trafila ta OK). Malo tego na nikonie Sigma 50 1.4 zaskakujaco dobrze sie sprawuje tak w kwestii obrazka jak i szybkosci AF (oczywiscie tez wyselekcjonowana)

Problem jest w tym, ze w e-systemie procz ZD50 to nie ma raczej alternatywy.

pozdro
    pozdro
    kolega Nyny ma racje , znam osoby robiace portrety "70-200/f2.8 VR w drugiej wersji" i osiagaja swietne rezultaty , zreszta pewna grupa ludzi do portretu uzywa obiektywow pomiedzy 130m a prawie 200mm

Nikoniarze bardzo sobie chwala Sigme 50 1.4 , slyszalem nawet opinie ze wyzej sobie cenia Sigme niz Nikonowskie odpowiedniki , ja Sigma 50 1.4 bawilem sie z Sonym A900 i jakos nie do konca bylem przekonany , moze trafilem na zla sztuke i wadliwy AF , ale jakis ciekawy obrazek byl dopiero od F4 w gore

ale jak zwykle co osoba to inne upodobania i preferencje

ja lubie E-3 i ZD 50 , lubie Nikona F100 i Nikkora 50 1.4

ale pamietajmy ze to tylko narzedza i jednemu pasuje to drugiemu tamto

i nie ma sie co sprzeczac o kolor grabek i wiaderka w piaskownicy

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Centus Zobacz posta
    z jednej strony rozumiem Twoj punkt widzenia , a z drugiej ... widze fotoreporterow w Poznaniu ktorzy robia zdjecia dla portali internetowych Olympusem E-330 , ja sam walcze E-3 , oczywiscie czyms innym bylo by latwiej w pewnych sytuacjach , ale generalnie pozwole sobie sie z Toba nie zgodzic

znam ludzi z innych krajow , ktorzy robia doskonale portrety wlasnie E-3 i ZD 50 i nie robia tego Olkiem dlatego ze ich nie stac na cos innego , poprostu lubia ten sprzet i tyle , albo maja taki kaprys bo ich ojciec kiedys robil zdjecia Olympusem OM

mysle wiec ze rozwoj nie zalezy od sprzetu jaki mamy do dyspozycji , ale od tego co mamy w glowie , rozwijac mozna sie na kazdym sprzecie , a jezeli pojawi sie mus zmiany sprzetu na FF z ISO pierdyliard , majac odpowiednie umiejetnosci zawsze mozna to zrobic , natomiast sam sprzet z pustka w glowie nic nie daje

nie demonizujmy wiec az tak wplywu sprzetu na rozwoj umiejetnosci lub kariery
    Ale ja nie pisałem, że nie ma ludzi używających E-Systemu. Nie pisałem też, że nie można go lubić, ani że nie da się zrobić doskonałego zdjęcia przy jego użyciu. Nie miałem też na myśli rozwijania swojego "fotograficznego zen" - pewnie jakby się uprzeć, to nawet bez żadnego aparatu można je rozwijać

Sam ująłeś innymi słowami to, o co mi chodziło. Napisałeś, że jeśli ktoś czuje mus zmiany, no to zmieni... Ale już nie na E-System, bo tu zmienić nie ma na co. Doszło już do takiego absurdu, że długo wyczekiwane szkła nie pojawiły się i prawdopodobnie się nie pojawią, za to są dostępne za śmieszne pieniądze np. w mikro 4/3. I w tym rzecz. Jeśli ktoś szuka zmian, w E-Systemie będzie napotykał tylko na przeszkody.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Centus
    Gość

Sam ująłeś innymi słowami to, o co mi chodziło. Napisałeś, że jeśli ktoś czuje mus zmiany, no to zmieni... Ale już nie na E-System, bo tu zmienić nie ma na co. Doszło już do takiego absurdu, że długo wyczekiwane szkła nie pojawiły się i prawdopodobnie się nie pojawią, za to są dostępne za śmieszne pieniądze np. w mikro 4/3. I w tym rzecz. Jeśli ktoś szuka zmian, w E-Systemie będzie napotykał tylko na przeszkody.
    grunt ze jakos sie dogadalismy jak pyra z pyra

a co do rozwoju osoby chcacej uzywac nadal E-system (powod milosci do E-systemu - dowolny) jest pewna droga , pewnie troszke pod gore, ale jest , zakup uzywanego E-5 (jednak jest kilka zalet w stosunku do E-3 , dla mniej najwazniejsza jest slabszy filtr AA i troche lepszy AF) , a pozniej zakup uzywanych szkiel wg potrzeb ZD 7-14 , ZD 14-35 albo ZD 35-100

wiem ze taka propozycja jest odrobine kuriozalna , ale dla osoby majacej cos slabszego w E-systemie , czysto teoretycznie jest taka opcja , tylko trzeba bardzo chciec zostac i lubic E-system

szkoda ze tak sie wszystko toczy dookola E-systemu , ale pewnie jedni pouciekaja , inni wykorzystaja to zeby odkupic sprzety od tych pierwszych i jakos to sie bedzie krecilo

nie powiem , pewnie bym sie ucieszyl gdybym zobaczyl nastepce E-5 z matryca z OM-D , do tego jasna stalke 35mm (wedlug FF) dajaca obraz zyleta od pelnej dziury , a z drugiej strony w dziale giedla wisi moje ogloszenie o wyprzedazy

jakos ostatnio polubilem aparat z zoltym paskiem , wiec pewnie droga ktora sam chwile wczesniej opisalem nie pojde , ale to nie oznacza ze nie znajda sie tacy ktorzy jej nie wybiora ...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Centus Zobacz posta
    szkoda ze tak sie wszystko toczy dookola E-systemu , ale pewnie jedni pouciekaja , inni wykorzystaja to zeby odkupic sprzety od tych pierwszych i jakos to sie bedzie krecilo
    Problem taki, ze Ci co uciekaja wcale jakos specjalnie taniej sprzetu nie chca sprzedawac.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Centus
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Problem taki, ze Ci co uciekaja wcale jakos specjalnie taniej sprzetu nie chca sprzedawac.

T.
    no az tak zle nie jest , widzialem E-5 z minimalnym przebiegiem za 4k pln , ZD 7-14 ponizej 3k , a ZD 35-100 za 4,5k pln

oczywiscie takich okazji jest malo , bo i takich sprzetow nie bylo wiele na rynku

PS

pojecie "taniosci" jest jak "perspektywa" pojeciem wzglednym