Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Który bezlusterkowiec ?

| OlyJedi Awatar badacz
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Jak do malutkiej dzidzi to dwa niezbędne kryteria:
    1) odchylany wyświetlacz. Fotki z perspektywy żaby wydają się być najlepsze
    2) szybki AF

Nie znam oferty Panasonica, ale w Olku to EPL-3 i OMD. Akurat miałem trochę grosza i kupiłem to drugie ale z pierwszego też pewnie bym był zadowolony. Mowię to jako młody (stażem) tatuś.

Przepraszam za literówki. Pisane na urządzeniu mobilnym, prawdopodobnie podczas szybkiej jazdy samochodem
    Wojciech Opałkowski
    OM-D E-M5, G5, G7
    17mm 1.8; 45mm 1.8; 75mm 1.8; 42.5mm 1.2
    www.opalkowski.pl

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Odp: Który bezlusterkowiec ?

Cytat Zamieszczone przez PASQD Zobacz posta
    1. Panas GX1 + 25mm/1.4 ?
    czy
    2. Olek EPL3 + 45mm/1.8 ?
    E-pl3 + KIT + 20mm 1,7 + 45mm 1,8 - zestaw idealny na start i dłużej.
    Masz stabilizację jak sam zauważyłeś, oraz dwa jasne, ostre i super fajne szkiełka.
    Czy podłączał ktoś z Forumowiczów Sigme 105mm przez przejściówkę do body m43 ?
    Działa AF bez problemu ?
    Działa bez problemu na E-pl1, aczkolwiek wooolno. No ale ten obiektyw sam w sobie jest woolny, więc płaczu nie ma.
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

| OlyJedi Awatar PASQD
    Mieszka w
    SheikhCity
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Dzięki za wszystkie uwagi. Pomacałem jeszcze kilka razy Peny i Panasy, potem zacząłem się jeszcze zastanawiać nad GH2, ale to juz za drogi korpus. Wybrałem GX1 kit i do tego Lajke 25tke (a Olkowa 45tka zostanie zakupiona wkrótce).

Z dotykowym ekranem świetnie mi się pracuję, zwłaszcza fajne jest wskazywanie paluchem obszaru do precyzyjnego ostrzenia.
    Korpus jest lekki, uchwyt mały ale na moją rękę wystarczający.

Jak wygram w totka albo sprzedam nerkę, to kupie jeszcze LVF, 8/3.5, 12/2 i 75/1.8 i w zasadzie będę miał wszystko co potrzebuję
    Ostatnio edytowane przez PASQD ; 7.06.12 o 16:27

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Dzięki za wszystkie uwagi. Pomacałem jeszcze kilka razy Peny i Panasy, potem zacząłem się jeszcze zastanawiać nad GH2, ale to juz za drogi korpus. Wybrałem GX1 kit i do tego Lajke 25tke (a Olkowa 45tka zostanie zakupiona wkrótce).

Z dotykowym ekranem świetnie mi się pracuję, zwłaszcza fajne jest wskazywanie paluchem obszaru do precyzyjnego ostrzenia.
    Korpus jest lekki, uchwyt mały ale na moją rękę wystarczający.

Jak wygram w totka albo sprzedam nerkę, to kupie jeszcze LVF, 8/3.5, 12/2 i 75/1.8 i w zasadzie będę miał wszystko co potrzebuję
    Skoro potrzebujesz lvf to z ciekawosci czemu wybrales GX1 a nie np. G3? GX1 z wizjerem bedzie ciut wyzszy niz G3 wiec to chyba nie kwestia rozmiarow?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Skoro potrzebujesz lvf to z ciekawosci czemu wybrales GX1 a nie np. G3? GX1 z wizjerem bedzie ciut wyzszy niz G3 wiec to chyba nie kwestia rozmiarow?
    Chciałem napisać to samo ale z treści posta wywnioskowałem, że kolega już dokonał zakupu: "Z dotykowym ekranem świetnie mi się pracuję, zwłaszcza fajne jest wskazywanie paluchem obszaru do precyzyjnego ostrzenia."

GX1 jest ładny drogi a wizjerka brak, G3 ma wizjerek, obracany wyswietlacz ale guziczków i przełączników trochę mniej.

Jd
    Gość

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    GX1 jest ładny drogi a wizjerka brak, G3 ma wizjerek, obracany wyswietlacz ale guziczków i przełączników trochę mniej.
    Mając na uwadze problemy opisane w teście na Optyczne.pl to tylko ładny i drogi i nic więcej. Nie wart tych pieniędzy jakie za niego żądają

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria

Też przymierzałem się do tego aparatu, ale po teście na optyczne,pl postanowiłem z decyzją poczekać
    aż zakończy testowanie Foto Kurier. Dodatkowo Amazon obniżył cenę na ten aparat i podobno w sierpniu
    ma się pokazać nowy Pen, jak podaje 4/3 Rumors.

| OlyJedi Awatar PASQD
    Mieszka w
    SheikhCity
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Aż tak, to go nie potrzebuje, jeśli miałbym do wyboru kupić obiektyw czy wizjer, to wybiorę obiektyw. Niewątpliwą zaletą zewnętrznego LVF2 jest to, ze jest odchylany. No i to, ze mogę go zakładać wtedy, gdy mi będzie potrzebny. Po 25/1.4 i 45/1.8 następny zakup to 12/2.

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Chciałem napisać to samo ale z treści posta wywnioskowałem, że kolega już dokonał zakupu: "Z dotykowym ekranem świetnie mi się pracuję, zwłaszcza fajne jest wskazywanie paluchem obszaru do precyzyjnego ostrzenia."
    Tak, już kupiłem. GX1 faktycznie ma wiecej guzików. G3 nie ma guzika AF/AE Lock i guzika AF/MF.

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    Mając na uwadze problemy opisane w teście na Optyczne.pl to tylko ładny i drogi i nic więcej. Nie wart tych pieniędzy jakie za niego żądają
    Nie kupuję korpusu co rok. Przesiadam się z E-520, który kosztował 4 lata temu z kitem tyle samo, a różnica choćby w celności AF jest kosmiczna. Wizjer w Olku ciemny. Ostrzenie czymś jaśniejszym od kita to był dla mnie prawdziwy hardkor. Manualne ostrzenie z LV w E-520 tez nie było szybkie i łatwe, jak jest teraz w GX1. Do wyboru tylko x7 i x10 i mocno szumiący obraz na ekranie. W GX1 ostrzenie ręczne jest dużo łatwiejsze. Z powodu szumów, w E-520 nie używam praktycznie ISO większego od 200. Koniec będzie, mam nadzieje, problemów z FF/BF.
    W przyszłym tygodniu, będę miał już Lajke, wiec za jakiś czas będę mógł więcej napisać więcej o AF czy ergonomii. Postaram się wrzucić jakieś sample.
    E-520 nie będę się pozbywał, jest nie do zajeżdżenia, no i nadal robi niezłe zdjęcia.

Cytat Zamieszczone przez hadan Zobacz posta
    Też przymierzałem się do tego aparatu, ale po teście na optyczne,pl postanowiłem z decyzją poczekać
    aż zakończy testowanie Foto Kurier. Dodatkowo Amazon obniżył cenę na ten aparat i podobno w sierpniu
    ma się pokazać nowy Pen, jak podaje 4/3 Rumors.
    Gdybym mógł, to bym poczekał na nowego PEN'a. Ale czas nagli

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Aż tak, to go nie potrzebuje, jeśli miałbym do wyboru kupić obiektyw czy wizjer, to wybiorę obiektyw. Niewątpliwą zaletą zewnętrznego LVF2 jest to, ze jest odchylany. No i to, ze mogę go zakładać wtedy, gdy mi będzie potrzebny. Po 25/1.4 i 45/1.8 następny zakup to 12/2.
    Tym bardziej nie rozumiem tej decyzji - GX1 jest drozszy od G3 (wiec moznaby dolozyc do kolejnego obiektywu), ma mniejsza funkcjonalnosc od G3 (brak wizjera i ruchomego ekranu) i poza roznica w ilosci klawiszy i minimalnie mniejszego rozmiaru (ale biorac pod uwage ze nie masz zadnego nalesnika to raczej nie bylo kryterium) nie widze zadnej jego przewagi. Wizjer przy braku stabilizacji w body i stalkach przydaje sie nie tylko do kadrowania wiec jak dla mnie jest obowiazkowy.Takie pytanie z ciekawosci bo poki co nikt ze znajomych ktorzy kupili GX1 nie potrafil tego racjonalnie uzasadnic Co do ruchomego wizjera to nie zdarzyla mi sie jeszcze sytuacja kiedy bylby bardziej uzyteczny niz ruchomy ekran. Wada dokladanego wizjera jest rowniez to ze jest dokladany czyli nie pasuje do bryly aparatu, mozna o nim zapomniec, zgubic - pomijajac juz fakt ze kosztuje tyle co dodatkowy obiektyw (np. 45/1. i ze blokuje stopke

Jd
    Gość

Cena wizjera i to pasującego tylko do GX1 to około 950 zł + koszty wysyłki . GX1+14-42 z serii X+wizjer to ~4.300 zł . Dołożysz troche i masz albo Olka OM-D albo Nex-7 . Te aparaty to półka wyzej i przynajmniej port wolny , nie zgubisz wizjera ani nie bedzie wystawał i zawadzał. Miałem DMV-LVF1 do GF2 . Nie dośc ,że zawadzał to jeszcze trzeba go było zakładać , zdejmować, chować i do tego był lipny.
    Ostatnio edytowane przez Jd ; 8.06.12 o 15:53