Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Który bezlusterkowiec ?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: Który bezlusterkowiec ?

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Ja polece, jak niektorzy z kolegow ponizej, G3.
    Zalety:
    - cena
    - wbudowany wizjer
    - ruchomy (a nie tylko uchylny) i dotykowy wyswietlacz.
    Wady:
    - ciut wiekszy od epl3 (ale duzo wygodniej sie go trzyma)
    - brak stabilizacji w body

GX1 to jak dla mnie srednio udany model - za cene wyzsza od G3 nie oferuje prawie nic a wymaga jeszcze dodatkowo zakupu wizjera. Co do szkiel - zastanow sie jakiego typu zdjecia robisz najczesciej (zerknij na statystyki) i podejmij decyzje na tej podstawie. 45/1.8 to swietna portretowka ale jesli nie robisz tego typu zdjec to nie bardzo Ci sie przyda. 20/1.7 i 25/1.4 to swietne szkla - polecam w sumie oba. 20/1.7 troche mniejsze i bardziej uniwersalne ale rowniez wolniejsze, ze sporo wolniejszym AF i glosniejsze (wiec gorzej nadaje sie do filmow).

---------- Post dodany o 11:08 ---------- Poprzedni post był o 11:00 ----------

Jesli ktos nie flilmuje, robi zdjecia w RAW i jest w stanie przelknac gorsze niskie ISO to jest to faktycznie niezly pomysl. Roznica w cenie pokryje przynajmniej 45/1.8
    Punkty 1-3 w wyszczególnionych zaletach posiada G-2 Wady są takie same w obu tych aparatach , G1 nie posiada dotykowego ekranu. G-3 ma większą matrycę. G-1 ma najlepszą cenę.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar snuffi
    Mieszka w
    Poznan, Poland
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Dla mnie najlepszym pomysłem są jednak body Olympusa, dużo mniejsze, poręczniejsze no z IBIS
    E-M5/7-14/12-40/40-150/45/17/7,5samyang

| OlyJedi Awatar andronek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Ja kupiłem Gh2 z 14-42 i jestem zadowolony, w panasonicu bardzo chwalę sobie ekran dotykowy, bardzo fajny bajer. Doskwiera brak stabilizacji z moim heliosem.
    Przed zakupem zastanawiałem się co wybrać i trochę żałuję że nie kupiłem G3 i np GF2 z obiektywem 14mm ( na allegro nowy z 1550zł). Gh2 niestety nie da się wsadzić do kieszeni kurtki.
    To co proponuje Janeczek jest niegłupie G1 najlepiej z 14-45 a do filmów np GF2 z 14 no i zostanie jeszcze na 25. Może też być wariacja z jakimś olympusem, będzie stabilizacja w body.
    Pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

To też dodam od siebie, że z Panasa najlepszy wybór (cena/możliwości) to w tej chwili G1/G2. G3 to już okrojona wersja poprzedników. Wg mnie wszystkie obiektywy (panasonic czy olympus) działają lepiej na korpusach panasonica. Nie wiem jak jest w nowszych modelach olympusa ale w starszych cały czas słychać pracę przysłony obiektywów.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

45/1.8 to swietna portretowka ale jesli nie robisz tego typu zdjec to nie bardzo Ci sie przyda.
    Tu się nie zgodzę.
    45/1.8 jest trochę za szeroki do bliskich portretów. Bardziej nadaje się do robienia popiersia, a w przypadku dziecka nawet całej sylwetki.
    Poza tym nadaje się też do zbliżeń architektury, czy krajobrazu, a maksymalna przesłona 1.8 pozwala lepiej odseparować temat zdjęcia od tła.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Tu się nie zgodzę.
    45/1.8 jest trochę za szeroki do bliskich portretów. Bardziej nadaje się do robienia popiersia, a w przypadku dziecka nawet całej sylwetki.
    Poza tym nadaje się też do zbliżeń architektury, czy krajobrazu, a maksymalna przesłona 1.8 pozwala lepiej odseparować temat zdjęcia od tła.
    Pełna zgoda, jeśli "paszportowy" portret, to najwyżej w kadrze poziomym. W sumie zasada jest prosta, nie bliżej niż metr od modelki, a lepiej półtora.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez opiotr Zobacz posta
    To też dodam od siebie, że z Panasa najlepszy wybór (cena/możliwości) to w tej chwili G1/G2. G3 to już okrojona wersja poprzedników. Wg mnie wszystkie obiektywy (panasonic czy olympus) działają lepiej na korpusach panasonica. Nie wiem jak jest w nowszych modelach olympusa ale w starszych cały czas słychać pracę przysłony obiektywów.
    Okrojony to on moze jest ale tylko zewnetrznie (troche mniejszy grip i mniej kontrolek) ale matryce ma zdecydowanie lepsza - jest tez nieco szybszy. Mnie G3 odpowiada jednak bardziej wielkosciowo (miesci sie z nalesnikiem do kieszeniu kurtki albo futeralu na Olympusa) a brak kontrolek nie doskwiera az tak bardzo. W sumie gdyby dalo sie przedefinowac REC to nic wiecej bym nie potrzebowal

---------- Post dodany o 19:56 ---------- Poprzedni post był o 19:52 ----------

Tu się nie zgodzę.
    Co masz na mysli piszac "za szeroki"? Z ok. 1-1,5 m twarz wypelnia zaly kadr. Faktem jest ze 75/1.8 bedzie latwiej takie zdjecia zrobic ale 45 w pomieszczeniach jest IMHO wygodniejszy

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Co masz na mysli piszac "za szeroki"? Z ok. 1-1,5 m twarz wypelnia zaly kadr. Faktem jest ze 75/1.8 bedzie latwiej takie zdjecia zrobic ale 45 w pomieszczeniach jest IMHO wygodniejszy
    Właśnie żeby wypełnić samą twarzą kadr musiałem podchodzić za blisko jak dla mnie.
    Lepiej mi się on sprawdza przy właśnie popiersiach, niż samej buzi. Dlatego myślę, że ten obiektyw ma więcej zastosowań niż portret rozumiany przez samą twarz.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Właśnie żeby wypełnić samą twarzą kadr musiałem podchodzić za blisko jak dla mnie.
    Lepiej mi się on sprawdza przy właśnie popiersiach, niż samej buzi. Dlatego myślę, że ten obiektyw ma więcej zastosowań niż portret rozumiany przez samą twarz.
    Zgadzam sie ze zbyt zawezilem potencjalne zastosowania - zwlaszcza z body ze stabilizacja moze sie swietnie spisac w wielu sytuacjach gdzie jasne, krotkie tele bedzie przydatne

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria

Polecam G2
    Świetny grip, wszystkie ważne ustawienia na przyciskach/przełącznikach na zewnątrz, bardzo dobry elektroniczny wizjer, dotykowy ekran.
    Minusem jest brak stabilizacji w puszce.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	G2 i EPL-1.jpg
Wyświetleń:	135
Rozmiar:	171,1 KB
ID:	64379  
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra