Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: Panasonic 100-300 czy Olympus 75-300?

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    Panas jaśniejszy, Olek mniejszy i lżejszy, różnice nie są powalające. Jakość zdjęć podobna. Dobrą stabilizację masz w korpusie więc ta w Panasie nie ma większego znaczenia. Ja wybrałem Olka, był też tańszy. Wybór należy do Ciebie, nie wiesz? - rzuć monetą i tak dobrze trafisz
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Panas jaśniejszy, Olek mniejszy i lżejszy, różnice nie są powalające. Jakość zdjęć podobna. Dobrą stabilizację masz w korpusie więc ta w Panasie nie ma większego znaczenia. Ja wybrałem Olka, był też tańszy. Wybór należy do Ciebie, nie wiesz? - rzuć monetą i tak dobrze trafisz
    W czym problem, jak sie nie da wybrać zawsze mozna oddać nerkę i wymienić wynagrodzenie na Lumix-a 100-400. Jest wybór. (Od wczoraj).
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Toruniu
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Witam
    Ja też łamię sobie głowę który obiektyw wybrać. Ponieważ nie mam wolnych 11000 złotych muszę się zadowolić którymś z omawianych obiektywów. Przeczytałem wszystko co było napisane na ten temat ale opinie są podzielone. Czy ktoś może używał któregoś z obiektywów z EM-1 ? Chętnie poznam opinie jak sprawują się jeśli chodzi o AF.
    OM-1

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Maciej44 Zobacz posta
    Witam
    Ja też łamię sobie głowę który obiektyw wybrać. Ponieważ nie mam wolnych 11000 złotych muszę się zadowolić którymś z omawianych obiektywów. Przeczytałem wszystko co było napisane na ten temat ale opinie są podzielone. Czy ktoś może używał któregoś z obiektywów z EM-1 ? Chętnie poznam opinie jak sprawują się jeśli chodzi o AF.
    Dla siebie wziąłbym lumix-a 100-300, z powodu jego własnej stabilizacji. Jakościowo i pod względem światła są podobne.

Z M1 można spróbować tak że ZD 70-300. Będzie wolniej, ale przy niezłym egzemplarzu może być lepiej.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 15.10.16 o 17:10
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Lumix ze względu na stabilizację.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Dla siebie wziąłbym lumix-a 100-300, z powodu jego własnej stabilizacji. Jakościowo i pod względem światła są podobne.

Z M1 można spróbować tak że ZD 70-300. Będzie wolniej, ale przy niezłym egzemplarzu może być lepiej.
    możesz rozwinąć pojęcie "niezłym egzemplarzu"
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    możesz rozwinąć pojęcie "niezłym egzemplarzu"
    W czasie gdy były one w powszechniejszym użyciu czytałem o różnicach ostrości między połówkami obrazu w niektórych egzemplarzach. Przestrzeliłbym i obejrzał choćby dużego jpg na np. tablecie przed zakupem.

Bodzip pisał, że z penami Af dzała w akceptowalny sposób. To z M1 powinien działać lepiej i celnie.

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    W czasie gdy były one w powszechniejszym użyciu czytałem o różnicach ostrości między połówkami obrazu w niektórych egzemplarzach. Przestrzeliłbym i obejrzał choćby dużego jpg na np. tablecie przed zakupem.

Bodzip pisał, że z penami Af dzała w akceptowalny sposób. To z M1 powinien działać lepiej i celnie.
    hmmm, ja gdzieś czytałem, że są ludzie którzy widzieli wielką stopę i yeti, sam natomiast nie widziałem i z rezerwą podchodzę do takich "niusów"
    miałeś kilka tych szkieł ? widziałeś różnice między nimi ? tak powstają obiegowe opinie krążące po necie
    Ostatnio edytowane przez viruuss ; 15.10.16 o 19:14
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    hmmm, ja gdzieś czytałem, że są ludzie którzy widzieli wielką stopę i yeti, sam natomiast nie widziałem i z rezerwą podchodzę do takich "niusów"
    miałeś kilka tych szkieł ? widziałeś różnice między nimi ? tak powstają obiegowe opinie krążące po necie

Znam dwóch obecnych użytkowników tego szkła na forumie Bodzip-a i helmuth-a, zapytaj może, będziesz miał relacje z pierwszej ręki... Jak ja.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 15.10.16 o 20:18

Awatar alcha
    Mieszka w
    w podróży
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Hej wszystkim, jestem tu nowa i chciałam się przywitać

Przy okazji chciałam się zpytać, które tele wziąć? Skłaniam się ku Panasonicowi, bo jaśniejszy, ale może ktoś ma doświadczenia z nimi dwoma, jakieś porównanie, opinie użytkowników obu szkieł? Będę wdzięczna za kilka słów Zależy mi zwłaszcza o opiniach na temat działania AF, czy w Panasonicu jest bardzo cichy i szybki?