Witam serdecznie
Aparat mi nie reaguje na pilota [ebay made in china "For Olympus"].
Druga i wiele ciekawsza rzecz, to fochy na wężyk spustowy [JJC]. Jak mu się zachce to zadziała...zwykle mu się nie chce.
Poproszę o jakieś sugestie?
Witam serdecznie
Aparat mi nie reaguje na pilota [ebay made in china "For Olympus"].
Druga i wiele ciekawsza rzecz, to fochy na wężyk spustowy [JJC]. Jak mu się zachce to zadziała...zwykle mu się nie chce.
Poproszę o jakieś sugestie?
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant
Ustawiłeś w menu? Jest tam opcja odpalania przez pilota (guzik od góry i bliżej ekranu )
Cześć!
Co do pierwszej kwestii to zapytam: czy chcąc użyć pilota włączyłeś opcję wyzwalania migawki właśnie za pomocą pilota? (pewnie tak wale warto wykluczyć najprostsze przyczyny)
Poza tym pilotem musisz celować w odbiornik sygnału który znajduje się z przodu korpusu. Dodatkowo za instrukcją:
Gdyna odbiornik zdalnego sterowania pada silne światło np. bezpośrednie światło słoneczne, światło jarzeniowe
albo w pobliżu znajdują się urządzenia emitujące fale elektryczne lub radiowe, pole odbioru sygnału może być
zawężone.
tak, oczywiście.
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant
RGS mnie uprzedził...![]()
Domyślam się, że pilot nie zadziałał ani razu?
Tak pilot nie zadziałał, dzisiaj zakupiłem nową bateryjkę i też nic. Kolega zamówił mi od Chińczyków kolejny, żeby sprawdzić. Mam tylko obawy, czy to przypadkiem nie problem z korpusem![]()
― Ted Grant
Sprawdź czy pilot w ogóle działa, wciskając jego przycisk i obserwując diodę nadawczą pilota przez aparat w lv. Na lcd powinno być widoczne miganie (tak samo możesz sprawdzać wszelkie piloty na podczerwień).
W moim pilocie (JJC bodajże) bateria dość szybko padła... Coby sprawdzić czy wogóle pilot wysyła jakiś sygnał proponuje taką ciekawą metodę. Jeśli masz telefon z aparatem (najprościej) lub jakikolwiek aparat ale nie lustrzankę skieruj pilota w stronę obiektywu i na wyświetlaczu lcd (oczywiście aparat załączony) podczas naciskania guzików na pilocie powinno być widać jak zapala się dioda odpowiedzialna za wysyłanie sygnału.
Cholera trochę to enigmatycznie napisałem
Hehe teraz któs,mnie uprzedził![]()
Niestety nie widzę aby dioda pilocika reagowała.
― Ted Grant