Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 82

Wątek: Czy z takim zestawem porywać się na fotografie ślubną?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Odp: Czy z takim zestawem porywać się na fotografie ślubną?

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Można by sprawdzić te RAWy o ile autor wątku zgodziłby się udostępnić i przesłać na PW link do nich.
    Jestes pewny??A co powiesz drugiemu,piątemu,jedenastemu w takiej sytuacji??Niech zrobi na tyle dobrze na ile potrafi.To bedzie jego praca i jego potem zroszona.Nie neguje,pojedynczych porad jesli pokaze wynik jaki uzyskal.Jednak tzw. odwalenie czarnej roboty to juz nie moj kierunek pomocy.Ale robcie jak uwazacie.Tylko tak samo potraktujcie nastepnych trzydziestu kilku z takim problemem.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kaammiil Zobacz posta
    wiem że praktyka i sporo wiedzy do ogarnięcia przede mną, a sprzetu nie mam zamiaru zmienić bo nie chce i mnie nie stać.
    powyciągam z tych zdjęć co potrafię i bede budował swój warsztat dalej, trudne początki ale to chyba reguła jak sie z czymś startuje.
    Super post i postawa. Gratulacje!
    Ja wychodzę z założenia, że trzeba robić fotki tym co się aktualnie ma w ręcę. Nawet z szajsowatych fotek z E52 (brak zuma, AF) jestem bardzo zadowolony bo akurat tylko nią mogłem szybko złapać ujęcie.
    Dramat - przepraszam za szczerość - młodych polega na tym, że dzisiaj każdy, kto ma D5100 w kicie dokupuje SB-600 i jest weselnym fotografem... ZA STÓWKĘ.
    Tak mi ostatnio doniesiono: D5100, kit, bez lampy!, 10 odbitek i 1000 szt. na DVD.

Ja bym zrobił tak (tak na przyszłość): iso 800, f/4 (w 4/3,m/43), 1-30-50, lampa w górę, korekcja na lampie +2/3EV, tryb M.
    Jeśli jesteśmy przy lampie to z FL-600R nie umknie ci żaden kadr

Pozdrawiam i gratuluję odwagi. Dzisiaj na pl-forach za dużo lepsze zdjęcia mieszają z błotem.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Dramat - przepraszam za szczerość - młodych polega na tym, że dzisiaj każdy, kto ma D5100 w kicie dokupuje SB-600 i jest weselnym fotografem... ZA STÓWKĘ.
    Jaki dramat? Chcą mieć takie zdjęcia, to mają. Gdyby nie znajomy z lustrzanką w kicie, pewnie mieliby fotki robione komórką przez ciotkę. Uwierz, jest wielu ludzi, którzy mają w d... profesjonalnego fotografa na ślubie. Kompletnie nie czują takiej potrzeby. Z drugiej strony są i tacy, którzy dokładnie wiedzą, jakiego sprzętu używają profesjonaliści, obserwują galerie w necie, a nawet szukają porad na forach ślubnych. Oni na pewno zapłacą więcej, niż stówkę, i to nie byle komu.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    BRZÓZA
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Chetnie wysłucham podpowiedzi dotyczących obróbki, ni mam zamiaru wysługiwac sie kolegami przy tych rawach wole sam popracowac nad tym, co to za lampa fl 600? pytam bo szukam lamy do 330

---------- Post dodany o 08:26 ---------- Poprzedni post był o 08:16 ----------

poczytałem o lampie i zaciekawiło mie to swialtło led ciekawe jak to sie sprawdza w działaniu i jakie efekty daje.
    (M10, Samyang 7,5mm, 40-150mm, E-330, 35mm)

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Chetnie wysłucham podpowiedzi dotyczących obróbki, ni mam zamiaru wysługiwac sie kolegami przy tych rawach wole sam popracowac nad tym, co to za lampa fl 600? pytam bo szukam lamy do 330

---------- Post dodany o 08:26 ---------- Poprzedni post był o 08:16 ----------

poczytałem o lampie i zaciekawiło mie to swialtło led ciekawe jak to sie sprawdza w działaniu i jakie efekty daje.
    Chcesz podpowiedzi, a nie wysługiwania się kolegami. Ok, ale aby to miało skutek, wstaw jednego trudnego rawa do publicznego dostępu. i każdy kto będzie chciał pomóc, wywoła i opisze jk to zrobił.
    Jeden p[przykład, a Ty będziesz miał materiał i pomoc do pracy nad pozostałymi.
    ...
    Lampa Metz 58 AF1 (ma już swego następcę) posiada dwa palniki. Główny palnik podniesiony do góry używasz do odbicia światła i doświetlenia drugiego planu, a palnikiem pomocniczym doświetlasz twarze.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi
    Mieszka w
    BRZÓZA
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

dopiero wieczorm bede miał mozliwosc wstawienia rawu

---------- Post dodany o 09:50 ---------- Poprzedni post był o 09:43 ----------

ten Metz bedzie lepszy niż FL 50 lub 600?

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Czy z takim zestawem porywać się na fotografie ślubną: E1 14-54mm 35mm 40-150 starszy lampa 50tka + E330.?
    A pytanie powstało ponieważ kumpel prosi mnie o to bym sfotografował jego ślub i wesele.
    Tak, można się porywać.
    E-1 plus 14-54 plus FL50 - jak najbardziej
    E330 plus 14-54 plus FL50 - też, jedynie trzeba sprawdzić jak w E330 wygląda szybkość zapisu fotek na kratę, w E300 miałem tak, że nie można było zrobić szybko zdjęcia po zdjęciu, bo trwał zapis - w E-1 tego nie ma.

Ograniczeniem mogą być ciemne kościoły.

Fotki z lampą musisz robić w trybie M, bo w innym, automatycznym, wyjdą ci takie jajka jakie właśnie uzyskałeś w swoich fotkach w kościele (niedoświetlone). W fotkach z wesela ustawiłeś tryb M i od razu jest lepiej.

Jak ustawić tryb M? Przy tak statycznych zdjęciach jak w kościele (czy urzędzie SC) wystarczy 1/30 sek (ruch zamrozi lampa). Przysłonę w 14-54 ustaw na f=4, ISO ustaw tak aby w zastanym świetle drugi plan nie wychodził zbyt ciemny, zazwyczaj wystarcza ISO=400. Lampę ustaw w tryb auto TTL.
    Do lampy dokup tzw bracket i kabelek TTL do połączenia z body. Palnik 75 stopni w górę i tzw. kartonik za błyśnikiem (ja tak robię nawet w kościele co ma sufit na 30 metrach). FL50 ma dużą moc, więc błyśnie wystarczająco, co najwyżej trzeba mieć na zapas komplet dodatkowych akumulatorów (jak zauważysz, że lampa się dłużej ładuje).

I jeszcze jedna uwaga odnośnie barwy światła zastanego - jeśli jest dużo żarówek i świetlówek, to na lampę załóż pomarańczowy/bursztynowy filtr, albo zaopatrz się Adobe LR4 do obróbki (gradientowa i lokalna zmiana WB).

PS
    Ostatnio robiłem ślub LX5 z FL50 vs. E-3/14-54/FL50 - odbitki A4 do odróżnienia jedynie po rozkładzie GO.
    W powiększeniach 1:1 na monitorze oczywiście widać różnice jakościowe.

Jedyna wada używania LX5 jest tak, że gawiedź weselna z lustrzankami nie czuje respektu i się za dużo wychyla, jak miałem rezerwowe body z nałożonym 35-100 to skutecznie powstrzymywało ich z wyciąganiem swoich lustrzanek z toreb i plecaków

PPS
    Jeśli chodzi o pracę z lampą, to bardzo podobają mi się efekty z NEX i lampy na wprost. Naprawdę bardzo dobrze dobierany jest balans doświetlenia pierwszego i drugiego planu. Widać Sony dopieściło minoltowskie ADI. Niestety piętą achillesową NEX'a (ja mam wersję 3) jest słaby AF - stosunkowo dużo pomyłek.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 4.06.12 o 12:09

| OlyJedi
    Mieszka w
    BRZÓZA
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Dzieki za konkret, bardzo pomocne wskazówki.

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Tak, można się porywać.
    E-1 plus 14-54 plus FL50 - jak najbardziej
    E330 plus 14-54 plus FL50 - też, jedynie trzeba sprawdzić jak w E330 wygląda szybkość zapisu fotek na kratę, w E300 miałem tak, że nie można było zrobić szybko zdjęcia po zdjęciu, bo trwał zapis - w E-1 tego nie ma.

Ograniczeniem mogą być ciemne kościoły.

Fotki z lampą musisz robić w trybie M, bo w innym, automatycznym, wyjdą ci takie jajka jakie właśnie uzyskałeś w swoich fotkach w kościele (niedoświetlone). W fotkach z wesela ustawiłeś tryb M i od razu jest lepiej.

Jak ustawić tryb M? Przy tak statycznych zdjęciach jak w kościele (czy urzędzie SC) wystarczy 1/30 sek (ruch zamrozi lampa). Przysłonę w 14-54 ustaw na f=4, ISO ustaw tak aby w zastanym świetle drugi plan nie wychodził zbyt ciemny, zazwyczaj wystarcza ISO=400. Lampę ustaw w tryb auto TTL.
    Do lampy dokup tzw bracket i kabelek TTL do połączenia z body. Palnik 75 stopni w górę i tzw. kartonik za błyśnikiem (ja tak robię nawet w kościele co ma sufit na 30 metrach). FL50 ma dużą moc, więc błyśnie wystarczająco, co najwyżej trzeba mieć na zapas komplet dodatkowych akumulatorów (jak zauważysz, że lampa się dłużej ładuje).

I jeszcze jedna uwaga odnośnie barwy światła zastanego - jeśli jest dużo żarówek i świetlówek, to na lampę załóż pomarańczowy/bursztynowy filtr, albo zaopatrz się Adobe LR4 do obróbki (gradientowa i lokalna zmiana WB).

PS
    Ostatnio robiłem ślub LX5 z FL50 vs. E-3/14-54/FL50 - odbitki A4 do odróżnienia jedynie po rozkładzie GO.
    W powiększeniach 1:1 na monitorze oczywiście widać różnice jakościowe.

Jedyna wada używania LX5 jest tak, że gawiedź weselna z lustrzankami nie czuje respektu i się za dużo wychyla, jak miałem rezerwowe body z nałożonym 35-100 to skutecznie powstrzymywało ich z wyciąganiem swoich lustrzanek z toreb i plecaków

PPS
    Jeśli chodzi o pracę z lampą, to bardzo podobają mi się efekty z NEX i lampy na wprost. Naprawdę bardzo dobrze dobierany jest balans doświetlenia pierwszego i drugiego planu. Widać Sony dopieściło minoltowskie ADI. Niestety piętą achillesową NEX'a (ja mam wersję 3) jest słaby AF - stosunkowo dużo pomyłek.

---------- Post dodany o 10:15 ---------- Poprzedni post był o 10:11 ----------

co daje zastosowanie bracketu i kabeleka TTL ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

co daje zastosowanie bracketu i kabeleka TTL ?
    1. Odsunięcie lampy od osi obiektywu.
    2. Kartonik z tyłu lampy jest zawsze z tyłu lampy i kieruje część światła do przodu (z góry) niezależnie od orientacji kadru (poziomy/pionowy).
    3. Szybciej zmieniasz położenie lampy przy zmianie orientacji kadru poziomy/pionowy. Do zmiany orientacji lampy używasz tylko bracketa (nie dotykasz lampy). Najdroższe modele bracketów zmieniają same położenie lampy przy obrocie aparatu
    4. Dla orientacji pionowej kadru lampa też jest nad aparatem.

PS
    Najprostszy barcket to około 150zł, kabelek TTL około 70zł.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 4.06.12 o 12:38

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Jestes pewny??A co powiesz drugiemu,piątemu,jedenastemu w takiej sytuacji??Niech zrobi na tyle dobrze na ile potrafi.To bedzie jego praca i jego potem zroszona.Nie neguje,pojedynczych porad jesli pokaze wynik jaki uzyskal.Jednak tzw. odwalenie czarnej roboty to juz nie moj kierunek pomocy.Ale robcie jak uwazacie.Tylko tak samo potraktujcie nastepnych trzydziestu kilku z takim problemem.
    Wiem o co Ci chodzi, ale nie radzę drugiemu, piątemu jedenastemu by robił i się nie przejmował, bo ktoś za niego poprawi. Stwierdziłem jedynie, że w tej konkretnej sytuacji można spróbować coś poradzić w temacie tych kilku zamieszczonych zdjęć. Chyba nie sądziłeś, że chciałbym wziąć na siebie obróbkę całego materiału? Poradę czy wskazówkę, która dostaje się na forum można aproksymować na pozostałe zdjęcia. Przy tym jestem pewny, że więcej można poradzić komuś na podstawie RAW-ów, niż zamieszczonych, zmniejszonych JPG-ów.

Myślę, że jesteśmy zgodni co jednego, że nad warsztatem trzeba pracować (czemu wyraz dałeś w poprzednich postach). A dzięki, konkretnym poradom do tych kilku kadrów może się to okazać krokiem naprzód, a być może podbudować nieco morale. Nie zmieni to oczywiście faktu, że sam materiał w wielu miejscach można było zrobić lepiej od samego początku.