Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 82

Wątek: Czy z takim zestawem porywać się na fotografie ślubną?

| OlyJedi Awatar Bzyku
    Mieszka w
    Stary Sącz/małopolska
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria

Odp: Czy z takim zestawem porywać się na fotografie ślubną?

Caymer "robił" śluby E-330, i to z powodzeniem. Co do zestawu - Koledzy napisali już chyba wszystko. Potrenuj i naprzód! Powodzenia.

| OlyJedi
    Mieszka w
    BRZÓZA
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

wielkie dzieki za wszystkie wskazówki. kościół jest średnio doświetlony jak dopisze pogoda (26-05-2012) to może być całkiem widno bo ma ogromne okna.
    na pewno potrenuje i spróbuje przetestować kościół.

efekty jak nie będzie wstydu też wrzucę na forum.

tek ze do dzieła
    (M10, Samyang 7,5mm, 40-150mm, E-330, 35mm)

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

Do ślubów używam (nadal) E-1 z 12-60, fishem i lampami oraz 510 z 50mm do zastanego na czarnobiałe zdjęcia jak się da.
    Dawniej sądziłem, że to sprzęt jest największym problemem w tego typu przedsięwzięciach, teraz już tak nie myślę.
    Do produkcji albumów A4 i zdjęć hd na telewizor taki sprzęt nie ogranicza gdy potrafi się wykorzystać jego zalety.
    Co więcej ze 2 tygodnie temu fotografowałem imprezę przedślubną i miło się zaskoczyłem. Knajpa oświetlona dwoma czy trzema "burdelówkami" 40W a oprócz tego wirujące wszędzie lasery.
    Pomyślałem "przeje*ane" i kilkanaście ujęć zrobiłem samyangiem 8mm - wiadomo: najszybszy i najcelniejszy AF na świecie
    Zapiąłem jednak 12-60 i po powrocie do domu szok (wiadomo, ekranik w E1 nie nadaje się do oceny zdjęć): w takich warunkach prawie wszystkie zdjęcia trafione -oczywiście iso 400 i cały czas lampy.

Centus
    Gość

Cytat Zamieszczone przez wulf Zobacz posta
    Do ślubów używam (nadal) E-1 z 12-60, fishem i lampami oraz 510 z 50mm do zastanego na czarnobiałe zdjęcia jak się da.
    Dawniej sądziłem, że to sprzęt jest największym problemem w tego typu przedsięwzięciach, teraz już tak nie myślę.
    Do produkcji albumów A4 i zdjęć hd na telewizor taki sprzęt nie ogranicza gdy potrafi się wykorzystać jego zalety.
    Co więcej ze 2 tygodnie temu fotografowałem imprezę przedślubną i miło się zaskoczyłem. Knajpa oświetlona dwoma czy trzema "burdelówkami" 40W a oprócz tego wirujące wszędzie lasery.
    Pomyślałem "przeje*ane" i kilkanaście ujęć zrobiłem samyangiem 8mm - wiadomo: najszybszy i najcelniejszy AF na świecie
    Zapiąłem jednak 12-60 i po powrocie do domu szok (wiadomo, ekranik w E1 nie nadaje się do oceny zdjęć): w takich warunkach prawie wszystkie zdjęcia trafione -oczywiście iso 400 i cały czas lampy.
    dzieki kolego , ja co prawda slubow nie robie , ale czesto ostatnio jestem w sytuacjach gdzie swiatla brakuje , swoim postem dodales mi odwagi oraz uswiadomiles zeby nie przejmowac sie tak bardzo sprzetem a bardziej skupic sie jak wycisnac z niego 110% mocy

przyznam sie ze do niedawna , nie wychodzilem po za ISO 800 w E-3 i jeszcze bolala mnie od tego glowa , a dzisiaj jak musze siegam po ISO 1600 i uwaga ... 3200
    zdalem sobie sprawe ze samo wysokie ISO nie jest takim problemem , problem rodzi sie tam, gdzie nie ma swiatla i sa ciemne tla , natomiast jak doswietlic ISO 1600 albo nawet 3200 i pozniej troszke powalczyc w obrobce to da sie przezyc , czasami ratunkiem jest tez konwersja na b&w , ale lepiej miec chociaz takie zdjecia niz nie miec wcale

| OlyJedi
    Mieszka w
    BRZÓZA
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

wulf dzięki za rzeczową wypowiedz, tak jak poprzednikowi dodałeś mi wiary w to że stary sprzęt nie jest skazany na porache.

idę popstrykać bo muszę trenować przy słabym świetle.
    (M10, Samyang 7,5mm, 40-150mm, E-330, 35mm)

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wulf Zobacz posta
    Co jeszcze raz potwierdza wersje, że istotne jest kto trzyma aparat .

Centus
    Gość

jest cos pocieszajacego w tych slowach

ja ostatnio motam sie pomiedzy zmiana sprzetu a jeszcze lepszym wykorzystaniem tego co mam i jak zwykle drugi wariant zaczyna zwyciezac

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Wariant rozwoju umiejętności daje większą świadomość potrzeb w perspektywie ewentualnych zmian sprzętu .

Centus
    Gość

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Wariant rozwoju umiejętności daje większą świadomość potrzeb w perspektywie ewentualnych zmian sprzętu .
    mowil ktos Tobie ze madrze prawisz ?

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

Nie będę ściemniał, że posiadany zestaw jest szczytem marzeń. Tak wyszło i już. Gdybym zajmował się głównie kotletem byłby to inny sprzęt.
    Zresztą nie ukrywam, że niebawem częściowo poddam się canonizacji.
    Tak czy siak, to tylko narzędzia. Oczywiście efekt jest w dużej mierze zdeterminowany przez możliwości użytego sprzętu. Albo się to przyjmuje i wykorzystuje to co jest albo na siłę forsuje się nowe trendy i mody a później jest płacz i zgrzytanie zębów.