Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 82

Wątek: Czy z takim zestawem porywać się na fotografie ślubną?

Centus
    Gość

Odp: Czy z takim zestawem porywać się na fotografie ślubną?

Cytat Zamieszczone przez kaammiil Zobacz posta
    właśnie szukałem po materiałach jakie mi pod rękę podeszły i przypomniałem sobie o takiej podpórce (stabilizatorze na szyj oparty na brzuchu), taka stabilizacja i FL-50 powinno pomóc w ujęciach w słabym oświetleniu.
    niby tak , ale pamietaj ze postacie beda sie poruszaly , moze sie wiec okazac ze zeby zamrozic ruch bedziesz potrzebowal wyzszego ISO albo dopalenia lampa , a z lampa duzo zalezy jakie sa mozliwosci zeby odbic swiatlo a nie walic tylko na wprost

ja bym poszedl gdzies i popstrykal cos cwiczebnie , powiem ze sprzet jaki posiadasz napewno nie ulatwi pracy , obiektyw jaki posiadasz ma zmienne swiatlo i przy waskim koncu moze byc ciezko , niestety jest gigantyczna roznica pomiedzy 2.8 a 2.0 , doswiadczylem tego na jednym z ostatnich koncertow i nie chcac psuc zdjec lampa , calosc zrobilem obiektywem ZD 50 2 Makro , zoomowalem nogami , ustawilem sie pod sciana i mialem pewnosc ze w nic nie wleze

a dlaczego lepiej zebys pocwiczyl , robiac takie zdjecia i wiedzac ze bedziesz jednyny jaki robi fotki , poczujesz odpowiedzialnosc i emocje , to nie bedzie ulatwialo pracy , bo bedziesz walczyl ze sprzetem , a dodatkowo walczyl ze soba , zeby strach Cie nie sparalizowal i zebys myslal o robocie o tym jakich emocji szukac , jak radzic sobie ze sprzetem

jak troszke pocwiczysz to zobaczysz ze po pierwsze poczujesz sie pewniej , a po drugie wyrobisz sobie pewne nawyki i np zmiane punktu AF zrobisz bez odrywania wzroku od wizjera w ulamek sekundy

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

Jeśli kościół będzie bardzo jasny, z jasnymi ścianami i sklepieniem - przynajmniej jak na kościół - nie za wysokim, możesz próbować z ISO800 plus lampa. Powinno dać radę, ale trzeba pilnować prawidłowego naświetlenia, bo późniejsze wyciąganie podczas obróbki rawów zaszkodzi. Przy jasnym kościele szum nie będzie nawet strasznie gryzł w oczy. Ja na pierwszy ślub poszedłem z E-500+14-45/3,5-5,6+Metz 48 AF-1. To był urząd stanu cywilnego, jasny, z jasnymi ścianami. Lampa w sufit i hajda do przodu.
    Potem, już sporo później z E-3+14-54+FL50R miałem ślub w mega jasnym kościele garnizonowym w Radomiu przy pięknej letniej pogodzie. No, cudo normalnie. Lampa była zbędna i używałem jej tylko dla regulowania kontrastu. ISO 1250 w zupełności starczyło.
    Na weselu jest dużo trudniej. Jeśli będziesz chciał mieć rozsądnie doświetlone zdjęcia, to raczej poniżej ISO800 nie zejdziesz, do tego lampa w sufit oczywiście. Możesz próbować zejść z czułością, będziesz wtedy więcej z lampy kopał. Byle tylko nie trafiło Ci się tak jak mi kiedyś w Chrzanowie, gdzie ogromna sala weselna kończyła się dopiero dachem pięć metrów nad ziemią (jak nie lepiej), podczas imprezy ciemno (jedynie światła typowo imprezowe) a do dyspozycji tylko ściany.
    Na koniec odrobina pocieszenia. Dawno temu, zanim jeszcze pomyślałem, że będę zdjęcia na ślubach robił, mojej żony siostra poprosiła mnie o zrobienie garści zdjęć podczas jej ślubu. E-500+14-45+40-150 (wersje z metalowymi bagnetami), lampy brak. Lustro miałem dokładnie 3 tygodnie. Kościół nie za jasny, ale do przeżycia. ISO 800, później ciągnięte jeszcze przy wywoływaniu rawów. Wiadomo, szału nie było, osobiście do tych zdjęć wolę nie wracać, ale nie narzekali i wciąż spotykamy się w miłej atmosferze.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Zrobiłem niejeden ślub gorszym zestawem i wszyscy byli szczęśliwi, ale jeśli sam w siebie nie uwierzysz, to nic z tego nie będzie.

Centus
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    Na koniec odrobina pocieszenia. Dawno temu, zanim jeszcze pomyślałem, że będę zdjęcia na ślubach robił, mojej żony siostra poprosiła mnie o zrobienie garści zdjęć podczas jej ślubu. E-500+14-45+40-150 (wersje z metalowymi bagnetami), lampy brak. Lustro miałem dokładnie 3 tygodnie. Kościół nie za jasny, ale do przeżycia. ISO 800, później ciągnięte jeszcze przy wywoływaniu rawów. Wiadomo, szału nie było, osobiście do tych zdjęć wolę nie wracać, ale nie narzekali i wciąż spotykamy się w miłej atmosferze.
    poprostu masz talent wrodzony i tyle

zwrociles uwage na bardzo istotna sprawe , wysokie ISO nie jest problemem jezeli bedzie jasne tlo albo jezeli to wysokie ISO dobrze doswietlimy , bo kaszka i gigantyczne ziarno pojawi sie na ciemnym tle i tam gdzie mocno brakuje swiatla , oraz tam gdzie na sile bedziemy ciagneli cienie

ja balem sie wysokiego ISO jak ognia , az zrobilem zdjecia koszykowki bez lampy na ISO 3200 , swiatla bylo tak w miare a musialem zamrozic ruch i utrzymac ZD 50-200 , wiec mysle sobie , lepsze ISO 3200 i dobre zdjecia , niz ISO 800 i zdjecia poruszone i do kosza

wiec moja rada jest wlasnie taka , z dwojga zlego lepiej miec zdjecia z duzym ziarnem niz poruszone

pamietam jak kupilem FL-50R , zaczalem eksperymentowac w domu , mam jasne sciany i wlaczylem ISO 1600 i dopalilem zdjecie lampa (swiatlo odbite od sufitu) i nagle odkrylem ameryke , ISO 1600 bylo mniej ziarniste kiedy zostalo dobrze doswietlone

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Myśmy w niedzielę przechodzili komunię od młodego. Zamówiony przez katechetkę fotograf ("ale ten pan zawsze na komunii zdjęcia robi") miał E-620. Obiektyw albo 14-54, albo 12-60 miał zapięty (pewności nie mam bo wstyd było w trakcie mszy za nim łazić). Do tego lampa, ale też bez jakiegoś szału.
    Kościół do najjaśniejszych nie należy. Zdjęcia głównie statyczne (wiadomo msza) i ustawiane. Jakie będą, hmm, okaże się za 2 tygodnie.
    Ja pstryknąłem parę swoją 520-ką z kitowym obiektywem. Do domowego albumu wystarczy
    The question is, who cares?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Centus Zobacz posta
    poprostu masz talent wrodzony i tyle
    Raczej wrodzone skłonności do łykania wrzątku i srania kostkami lodu.

Facet nie napisał nic o kościele, jasny czy ciemny, sali. Wiadomo, że można gorszym zestawem, tylko jeszcze kwestia - jak to będzie wyglądać. W ostateczności, na sali ruch zamrozi lampą. Po prostu tło będzie miał maziajowate. To wymaga jednak chwili eksperymentowania z parametrami. W kościele, jak się uprze, też da radę. Na wprost walić nie musi, ale biała karta, palnik w górę i można rzeźbić. Ciężko jednak podać na tacy receptę, gdy nie wiadomo jakie są składniki (garnki to za mało).
    Ja z E-1+14-54+lampa bym ryzykował. Prawdopodobnie
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Dokładnie jak piszecie. Nie ma recepty. Ja bym pewnie do E-500 podłączył jeszcze jakiegoś ręcznego Zuiko 50 .

Traktując to amatorsko, to tak naprawdę kwestia codziennych doświadczeń, czy też przetrenowania sobie pewnych rzeczy na ten jeden raz. Wiadomo, że nie ma szans by potraktować to w pełni zawodowo, ale jeśli takie "zlecenie" podziała na ambicje to efekty mogą być całkiem dobre. Nie można przy tym dać gwarancji, że trening czy ogólnie mówiąc doświadczenie, sprawdzi się w jakieś bardzo ekstremalnej sytuacji, która się przydarzy.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Myśmy w niedzielę przechodzili komunię od młodego. Zamówiony przez katechetkę fotograf ("ale ten pan zawsze na komunii zdjęcia robi") miał E-620. Obiektyw albo 14-54, albo 12-60 miał zapięty (pewności nie mam bo wstyd było w trakcie mszy za nim łazić). Do tego lampa, ale też bez jakiegoś szału.
    Kościół do najjaśniejszych nie należy. Zdjęcia głównie statyczne (wiadomo msza) i ustawiane. Jakie będą, hmm, okaże się za 2 tygodnie.
    Ja pstryknąłem parę swoją 520-ką z kitowym obiektywem. Do domowego albumu wystarczy
    Witam !

ZD 14-54 i ZD 12-60 to bardzo dobre obiektywy.
    E-620 + zewnetrzna lampa dla statycznych ujec bez problemu
    poradzi sobie.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    ZD 14-54 i ZD 12-60 to bardzo dobre obiektywy.
    E-620 + zewnetrzna lampa dla statycznych ujec bez problemu
    poradzi sobie.
    Ja wiem, że to są dobre obiektywy Niemniej z oceną pracy poczekam do momentu, gdy zobaczę efekty. Ciekawe, czy zgodzi się zgrać RAW-y?
    The question is, who cares?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kaammiil Zobacz posta
    Czy z takim zestawem porywać się na fotografie ślubną: E1 14-54mm 35mm 40-150 starszy lampa 50tka + E330.?
    A pytanie powstało ponieważ kumpel prosi mnie o to bym sfotografował jego ślub i wesele.
    Jeżeli nie masz doświadczenia i daru do pstrykania będziesz najsłabszym ogniwem tego zestawu. Jeden z najlepszych albumów ślubnych jaki widziałem u moich znajomych powstał sprzętem E-1 + ZD 14-54 + FL-50. Rafrog (nasz klubowicz) z powodzeniem fotografował śluby E-330. Oczywiście sprzęt, który masz to nie jest zestaw na komercyjne fotografowanie ślubów w dzisiejszych czasach, niemniej można zrobić tym bardzo dobry reportaż.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook