zrobilem test.
moim zdaniem przebiegl w miare ok.
zrobilem test.
moim zdaniem przebiegl w miare ok.
A co to za monitor? I jak bardzo zdjęcia się różnią?
Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.
sprawdź też jak masz ustawione w aparacie parametry jasności wyświetlania na monitorku bo nie chce mi się wierzyć, że jest tak ogromna różnica w prezentacji naświetlonych zdjęć, zobacz na histogram zapisanego zdjęcia o ile są takie możliwości. Pozdrawiam.
Jakies Daewoo mam go od czasu pierwszego kompa (166MMX <lol>)
Zdiecia ogladane w aparacie i na monitorze roznia sie dosc znacznie.
w aparacie jest duzo jasniej i nasycenie barw jest duzo wieksze
Hm, to sprawdz jak masz ustawione wyswietlanie w aparacie (tak jak zauwazyl Wiejo). A jak monitor to klasyczna "żarówa" to raczej nie spodziewalbym sie, ze bedzie poprawnie odzwierciedlal barwy, zwlaszcza jak ma tyle lat.
podam wam linka do mojego albumu na gmail (ktory wlasnie zalozylem)
sa tam 2 wersje zdiec obrobione i nie zepsute (tyle ze u mnie sa one wyswietlane bardzoi kiepsko)
moj album
Wiem na czym polega twój problem.
U mnie na laptoku fotki wyświetlane są prawidłowo kolory sa wiernie odwzorowane, brakuje im ostrości chodzi mi o 2 pierwsze fotki z robakami.
Ponieważ od lat siedzę w elektronice, naprawiałem również telewizory a monitory to takie telewizory tylko bez tunera telewizyjnego.
Jak stwierdziłeś masz stary monitor daewoo, niestety muszę ciebie zmartwić że czeka Ciebie jego wymiana.
Objawy zużycia mogą być następujące, brak jasności jeśli podkręcisz jasność na max obraz może być jak mydło, podkręcenie nasycenia kolorów może też powodowac przesycenie zwłaszcza czerwonego.Brak ostrości na wyświetlanym obrazie.
Obraz wpada w dominante któregoś z kolorów najczęściej czrerwieni.
Sprawdż jeszcze połączenie monitora z komputerem.
Naprawa jest raczej nieopłacalna.
K woli informacji, żaden monitor lcd nie da takiego odwzorowania barw jak stary kineskopowy monitor koniecznie z lampą sony trinitron.
Żaden szanujący się grafik nie będzie pracował na monitorze LCD a raczej wyświetlaczu LCD bo do jakości monitorów kineskopowych z lampą trinitron to im dużo brakuje jak i do wierności odawania barw, i jeszcze jedno, podłączaj taki monitor przez przewód R,G,B a nie komponent bo bardzo psuje kolory i wprowadza dodatkowe zakłócenia.
Na allegro taki monitor można kupić za śmieszne pieniądze 19" lub 21", im większy tym lepszy.
Pozdro
Tu jest link na allegro do pierwszego znalezionego monitora:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=201659209
Jeśli zależy Ci na jakości wyświetlanego obrazu to tylko monitor CRT z kinolem Sony trinitron i żaden inny,
Jeśli twoje zdjęcia są kiepskie to znaczy że nie byłeś dostatecznie blisko.
E500 + ED14-42 + ED40-150 + CFII1GB+CFIII8GB+Hama polaryzacja kołowa
A poza tym to zielony w fotografii.
Ciekawa teoria - czym ją poparłeś? Pracuję już jakieś 3 lata na LCD, jednego używam w domu - nie będę robić kryptoreklamy - formowy jak i ten w domu wiernie oddają barwy.Zamieszczone przez Olymp
2 pierwsze nie roznia sie niczym od 2 ostatnich pooza tym ze byly podkrecone w programie graficznym...U mnie na laptoku fotki wyświetlane są prawidłowo kolory sa wiernie odwzorowane, brakuje im ostrości chodzi mi o 2 pierwsze fotki z robakami.
Przypomnialo mi sie jeszcze ze ogladane na monitorze skany z negatywu wychodza dosyc przyzwoicie tylko zdiecia zgrane z aparatu wychodza kiepsko.
Mozecie mi powiedziec jak u was wygladaja 2 ostatnie zdiecia z mojego albumu?
Są ciemne, pozostałe są jasne.