Strona 9 z 17 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 168

Wątek: Plastyka obrazu

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Odp: Plastyka obrazu

Może sobie pomyślicie "głupek z tego Thomasso", ale.. myślę, że mówienie o plastyce zdjęcia jest jak najbardziej zasadne.
    Tyle, że jest to IMHO pojęcie tak szerokie, i takoż szeroko i różnorodnie rozumiane przez różnych ludzi, że trudno wyznaczyć tu konkretne granice, a także o niej dyskutować.
    Myślę, że jedynie ignoranci i ludzie pozbawieni zmysłu estetyki mówią "plastyka" myśląc li jedynie o głębi ostrości.
    Pojęcie plastyki składa się z wielu aspektów. Na pewno GO jest jedną z ważniejszych kwestii, ale można tu wskazać też np. sposób oddawania rozmycia nieostrości (niech będzie to ten nieszczęsny bokeh), samą ostrość obiektywu, wpływ powłok antyodblaskowych, ich rodzaju, bądź ich brak, sama konstrukcja obiektywu - ilość soczewek, powstawanie wewnętrznych blików, transmisja barw, oddanie mikrokontrastów, rodzaj matrycy aparat, jej wielkość, konstrukcja, itp., itd. Myślę też, że w epoce fotografii analogowej dużą rolę odgrywał też rodzaj nośnika - negatywu i pozytywu, a także warsztat jaki towarzyszył obróbce filmu - sam proces. Te ostatnie w technice cyfrowej straciły na znaczeniu, choć z drugiej strony twórcy dostali fantastyczne narzędzie, które ogranicza w zasadzie proces twórczy powstawania fotografi tylko do wyobraźni i znajomości tego co można uzyskać za pomocą oprogramowania. A można wiele, baaardzo wiele jak sami zapewne wiecie.
    Zatem w sensie ogólnym, gadki o plastyce zdjęcia są jak najbardziej na miejscu, bo jest to cos po prostu, co sprawia, że nad jednym zdjęciem zatrzymujemy się na dłużej i zapada nam w pamięć, a nad innymi szybko przechodzimy do porządku dziennego. I nie mówię tu o treści, a o samej prezentacji, sposobie przekazania tej treści. Może samo określenie nie jest idealne, ba, bawet mylące, ale jest jak najbardziej na miejscu.

Tomek
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Może sobie pomyślicie "głupek z tego Thomasso", ale.. myślę, że mówienie o plastyce zdjęcia jest jak najbardziej zasadne.
    Tyle, że jest to IMHO pojęcie tak szerokie, i takoż szeroko i różnorodnie rozumiane przez różnych ludzi, że trudno wyznaczyć tu konkretne granice, a także o niej dyskutować.
    Myślę, że jedynie ignoranci i ludzie pozbawieni zmysłu estetyki mówią "plastyka" myśląc li jedynie o głębi ostrości.
    Pojęcie plastyki składa się z wielu aspektów. Na pewno GO jest jedną z ważniejszych kwestii, ale można tu wskazać też np. sposób oddawania rozmycia nieostrości (niech będzie to ten nieszczęsny bokeh), samą ostrość obiektywu, wpływ powłok antyodblaskowych, ich rodzaju, bądź ich brak, sama konstrukcja obiektywu - ilość soczewek, powstawanie wewnętrznych blików, transmisja barw, oddanie mikrokontrastów, rodzaj matrycy aparat, jej wielkość, konstrukcja, itp., itd. Myślę też, że w epoce fotografii analogowej dużą rolę odgrywał też rodzaj nośnika - negatywu i pozytywu, a także warsztat jaki towarzyszył obróbce filmu - sam proces. Te ostatnie w technice cyfrowej straciły na znaczeniu, choć z drugiej strony twórcy dostali fantastyczne narzędzie, które ogranicza w zasadzie proces twórczy powstawania fotografi tylko do wyobraźni i znajomości tego co można uzyskać za pomocą oprogramowania. A można wiele, baaardzo wiele jak sami zapewne wiecie.
    Zatem w sensie ogólnym, gadki o plastyce zdjęcia są jak najbardziej na miejscu, bo jest to cos po prostu, co sprawia, że nad jednym zdjęciem zatrzymujemy się na dłużej i zapada nam w pamięć, a nad innymi szybko przechodzimy do porządku dziennego. I nie mówię tu o treści, a o samej prezentacji, sposobie przekazania tej treści. Może samo określenie nie jest idealne, ba, bawet mylące, ale jest jak najbardziej na miejscu.

Tomek

noooooooooooooo!!! wreszcie ktoś normalny...Brawo!
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    a z plastyką są same problemy
    Zgadzam się w całej rozciągłości. Mój Paweł też ma problemy z plastyką i jej generalnie nie lubi.
    The question is, who cares?

darkelf
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Pojęcie plastyki składa się z wielu aspektów. Na pewno GO jest jedną z ważniejszych kwestii, ale można tu wskazać też np. sposób oddawania rozmycia nieostrości (niech będzie to ten nieszczęsny bokeh), samą ostrość obiektywu, wpływ powłok antyodblaskowych, ich rodzaju, bądź ich brak, sama konstrukcja obiektywu - ilość soczewek, powstawanie wewnętrznych blików, transmisja barw, oddanie mikrokontrastów, rodzaj matrycy aparat, jej wielkość, konstrukcja, itp., itd. Myślę też, że w epoce fotografii analogowej dużą rolę odgrywał też rodzaj nośnika - negatywu i pozytywu,
    Może podsumuję Twoją wypowiedź:
    - plastyka to nie tylko GO, ale to głównie GO
    - oprócz GO to też bokeh
    - czy wspominałem już o GO?
    - nie nie wspominałem, to jeszcze plastyka to GO
    - poza tym ważne jakim sprzętem
    - jakim sprzętem i jakim sprzętem, bo obiektyw i matryca albo nawet pozytyw negatyw
    - i jeszcze GO

powiem jeszcze, że oprócz "plastyki obrazu" podobnie definiuje się równie idiotyczną "nagośc zakrytą" (nie mylić z prawidłowym terminem "implied nude")

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    To ja to wyjaśnię.:
    Plastyka obrazu zależy od tego z jakiego plastyku wykonany jest obiektyw czy body, im więcej plastykowych soczewek tym więcej plastyki...
    Mój E-30 (body) jest wykonany z plastyku to ja jestem plastyk, choć moje prace nie spełniają kryterium "plastyki obrazu" ponieważ obiektyw (12-60) jest wykonany z metalu a soczewki są szklane.! Noo, to by było na tyle. Czy jest jeszcze gdzieś inny fajny wątek???
    Jak na razie plusa dać Ci nie mogę
    The question is, who cares?

Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

ja też nie, ale nie będę dożarty i minusa też nie dam....
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Jak na razie plusa dać Ci nie mogę
    Załatwiłem to za Ciebie , dostał tak ze dwa razy więcej...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

darkelf
    Gość

- popatrz jaka piękna plastyka na tych zdjęciach!
    - aha!!! a gdzie to widać?
    - no bo robione obiektywem który ma piękną plastykę!
    - aha! a co to znaczy?
    - że ten obiektyw robi plastyczne zdjęcia!
    - aha!! a czemu one sa plastyczne?
    - bo są robione obiektywem z dobrą plastyką!
    - aha!!!

Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

to do APZta

---------- Post dodany o 21:17 ---------- Poprzedni post był o 21:15 ----------

Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    - popatrz jaka piękna plastyka na tych zdjęciach!
    - aha!!! a gdzie to widać?
    - no bo robione obiektywem który ma piękną plastykę!
    - aha! a co to znaczy?
    - że ten obiektyw robi plastyczne zdjęcia!
    - aha!! a czemu one sa plastyczne?
    - bo są robione obiektywem z dobrą plastyką!
    - aha!!!
    Już wyżej napisałem o ilości plastyku w obiektywie.... Ale.... szacun, ująłeś to bardziej ... powiedziałbym............... plastycznie

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Najwyraźniej jedna osoba nie zrozumiała, w ogóle.. nic a nic. Przykre to.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.