Strona 10 z 17 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 168

Wątek: Plastyka obrazu

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Odp: Plastyka obrazu

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Najwyraźniej jedna osoba nie zrozumiała, w ogóle.. nic a nic. Przykre to.

T.
    To chyba jak ze sztuką jedni patrzą na obraz i widzą słoneczniki inni widzą coś więcej
    To ja napiszę przewrotnie, to że wielu nie widzi, i nie potrafi określić to nie znaczy że tego nie ma , ale jak jest to i tak co z tego
    Jeśli jest ta plastyka, to jak dla mnie np. te zdjęcia mają chyba sporo cech tego niemierzalnego zjawiska ( co ciekawe nie wszystkie z małą GO)
    http://flickrhivemind.net/User/mariu...ki/Interesting
    pozdr
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz

darkelf
    Gość

Cytat Zamieszczone przez tomek s Zobacz posta
    To chyba jak ze sztuką jedni patrzą na obraz i widzą słoneczniki inni widzą coś więcej
    To ja napiszę przewrotnie, to że wielu nie widzi, i nie potrafi określić to nie znaczy że tego nie ma , ale jak jest to i tak co z tego
    Jeśli jest ta plastyka, to jak dla mnie np. te zdjęcia mają chyba sporo cech tego niemierzalnego zjawiska ( co ciekawe nie wszystkie z małą GO)
    http://flickrhivemind.net/User/mariusz janiszewski/Interesting
    pozdr
    Są czarno białe i mają winietkę.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Pojęcie plastyki składa się z wielu aspektów. Na pewno GO jest jedną z ważniejszych kwestii, ale można tu wskazać też np. sposób oddawania rozmycia nieostrości (niech będzie to ten nieszczęsny bokeh), samą ostrość obiektywu, wpływ powłok antyodblaskowych, ich rodzaju, bądź ich brak, sama konstrukcja obiektywu - ilość soczewek, powstawanie wewnętrznych blików, transmisja barw, oddanie mikrokontrastów, rodzaj matrycy aparat, jej wielkość, konstrukcja, itp., itd.
    O, no to jesteśmy o krok bliżej wyjaśnienia tego wyimaginowanego zjawiska, jakim jest plastyka. "Wiemy" już, że to suma pewnych cech konstrukcyjnych obiektywu i matrycy, a raczej ich wpływu na to, w jaki sposób zarejestrują obraz. Rodzi się tylko pytanie: czy lepsza plastyka jest wtedy, gdy wszystkie te cechy zbliżają się do podręcznikowej doskonałości, czy też na odwrót - lepsza plastyka jest wtedy, gdy oglądamy zdjęcie przez pryzmat niedoskonałości obiektywu/matrycy? A może niektóre cechy powinny być jak najlepsze, a inne niekoniecznie...?

I podstawowa sprawa: mówimy o plastyce obiektywu, czy o plastyce obrazu?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Załatwiłem to za Ciebie , dostał tak ze dwa razy więcej...
    Dzięki, niech mu na zdrowie wyjdzie
    The question is, who cares?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

O drugi nie zrozumial. Kto nastepny?

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    O, no to jesteśmy o krok bliżej wyjaśnienia tego wyimaginowanego zjawiska, jakim jest plastyka. "Wiemy" już, że to suma pewnych cech konstrukcyjnych obiektywu i matrycy, a raczej ich wpływu na to, w jaki sposób zarejestrują obraz. Rodzi się tylko pytanie: czy lepsza plastyka jest wtedy, gdy wszystkie te cechy zbliżają się do podręcznikowej doskonałości, czy też na odwrót - lepsza plastyka jest wtedy, gdy oglądamy zdjęcie przez pryzmat niedoskonałości obiektywu/matrycy? A może niektóre cechy powinny być jak najlepsze, a inne niekoniecznie...?

I podstawowa sprawa: mówimy o plastyce obiektywu, czy o plastyce obrazu?

To może zlikwidować licea plastyczne bo uczą wyimaginowanej twórczości.... A plastyka obejdzie się bez matryc, i obiektywów... Plastyka to nie tylko fotografia, choć zasady są te same....Pooglądaj starych mistrzów fotografii sobie zanim zaczniesz się doktoryzować... Sorry, bez urazy , to tylko rzeczowa wymiana zdań.

---------- Post dodany o 22:02 ---------- Poprzedni post był o 21:59 ----------

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Dzięki, niech mu na zdrowie wyjdzie
    Dzięki, wyszło. Właśnie łykam tabletki i mam do soboty wolne od lekarza...
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Sorry, bez urazy , to tylko rzeczowa wymiana zdań.
    Żeby była rzeczowa, to musiałbyś używać w pełni definiowalnych pojęć.

Ja nie podważam istnienia plastyki jako przedmiotu szkolnego, kierunku studiów czy dziedziny sztuki. Powątpiewam jedynie w istnienie plastyki obiektywu.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Dzięki, wyszło. Właśnie łykam tabletki i mam do soboty wolne od lekarza...
    Współczuję.

Tak czytam i czytam o tej plastyce i z ciekawości wpisałem googlach "plastyka obrazu". Wyszły mi linki do prawie wszystkich forów foto. Trochę przejrzałem i wyszło mi, że wszyscy poszukują plastyki obrazu jak mitycznego punktu g. Najbardziej spodobał mi się jeden wpis z forum Pentaxa:
    U mnie z plastyka obrazu jest jak z kobiecymi piersiami, nie jestem specjalistą wiec nie dyskryminuje żadnej.
    The question is, who cares?

darkelf
    Gość

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Współczuję.

Tak czytam i czytam o tej plastyce i z ciekawości wpisałem googlach "plastyka obrazu". Wyszły mi linki do prawie wszystkich forów foto. Trochę przejrzałem i wyszło mi, że wszyscy poszukują plastyki obrazu jak mitycznego punktu g. Najbardziej spodobał mi się jeden wpis z forum Pentaxa:
    Po wpisaniu na google powinieneś się zgodzić z tym, że termin jest niedefiniowalny. Wklejałem linki do audiofilii, oni też "to czują chociaż nie da się opisać".

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Żeby była rzeczowa, to musiałbyś używać w pełni definiowalnych pojęć.

Ja nie podważam istnienia plastyki jako przedmiotu szkolnego, kierunku studiów czy dziedziny sztuki. Powątpiewam jedynie w istnienie plastyki obiektywu.
    Aaaaaa widzisz kurde . To Ty w złym wątku piszesz, ten traktuje o plastyce obrazu a nie jak u Ciebie plastyce obiektywu... Gdzie, zgodzę się z Tobą, że to bzdura.
    No i wszystko jasne... Wyszło na moje, że im więcej plastyku w obiektywie tym więcej plastyki w obrazie....Nie wiem czy czytałeś o tym wcześniej...?
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA