Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Sp 510 UZ - 3 naprawy i ...?

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Warunki gwarancji na produkty, których dystrybutorem jest Olympus Polska są w pełni zgodne z przepisami prawa. Nie sądzę by zaistniała konieczność podejmowania bardziej drastycznych środków. Już przy tej naprawie należało wnioskować o wymianę tego egzemplarza na nowy i taki wniosek zostałby prawdopodobnie pozytywnie rozpatrzony, a wymiana na nowy może nastąpić bez jakiegokolwiek przymusu, czy straszenia przepisami prawa.
    Olympus Polska bardzo przyjaźnie podchodzi do swoich klientów i załatwia reklamacje w przewidywalnym i akceptowalnym terminie.

Wybór modelu aparatu był nietrafiony i trudno winić w tym przypadku producenta. Każdy kompakt z tak dużym zoomem nie jest rewelacyjnym rozwiązaniem przy fotografowaniu w pomieszczeniach i niedostatecznym oświetleniu, ale reklamowe sztuczki marketingowców powodują, że nieświadomy klient wybiera długi zoom i wielką rozdzielczość do typowo rodzinnych fotek i nie zwraca uwagi na kąt widzenia obiektywu, czy wielkość matrycy. Kupując aparat jakiejkolwiek firmy o takich parametrach byłabyś niezadowolona.

Szczęściem w nieszczęściu jest fakt, że tym źle wybranym i pechowym egzemplarzem jest Olympus, a nie np. Nikon, który nie przyjmuje przesyłek gwarancyjnych na swój koszt i żąda zapłaty za transport do serwisu wraz z ubezpieczeniem przesyłki, a gwarancja jest tylko 12-miesięczna.

Bądź dobrej myśli. Może tym razem otrzymasz nowy i bezawaryjny egzemplarz.

Krzysiek1902 ma chyba trochę pozostałości z socjalizmu. W komunie też walczono i rozwiązywano z powodzeniem problemy, których w innych systemach nie było.

Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar krzysiek1902
    Mieszka w
    SŁUPSK
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Właśnie odebrałem nowiutką ładowarkę. Wymienili na nową bo nie opłaciło się naprawiać, sprzedawca dalej stał przy swoim (twierdzi że przy zakupie należy określić ewentualną reklamację czy będę korzystał z paragonu czy z gwarancjii ) ale wydał mi nową z nową gwarancją. Oni zawsze chcą na swoją korzyść, ale widocznie podpowiedzieli że nie ma racji.
    Ps. teraz idę z reklamacją na adidasy, które kupiłem pod koniec maja-będzie następna wymiana. I tak całe życie! Ja żyję z reklamacji.

A wracając do fotografii do kupiłem kartę XD 1GB typ H olympus (orginalna)za 82,99 zł. Będzie dużo miejsca na foty.
    Narazie pusto.

Laureat konkursu VIRTUAL PHOTO RALLY 2006/zdobywca dwóch nagród.

Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dorjan
    Warunki gwarancji na produkty, których dystrybutorem jest Olympus Polska są w pełni zgodne z przepisami prawa. Nie sądzę by zaistniała konieczność podejmowania bardziej drastycznych środków. Już przy tej naprawie należało wnioskować o wymianę tego egzemplarza na nowy i taki wniosek zostałby prawdopodobnie pozytywnie rozpatrzony, a wymiana na nowy może nastąpić bez jakiegokolwiek przymusu, czy straszenia przepisami prawa.
    Olympus Polska bardzo przyjaźnie podchodzi do swoich klientów i załatwia reklamacje w przewidywalnym i akceptowalnym terminie.

Wybór modelu aparatu był nietrafiony i trudno winić w tym przypadku producenta. Każdy kompakt z tak dużym zoomem nie jest rewelacyjnym rozwiązaniem przy fotografowaniu w pomieszczeniach i niedostatecznym oświetleniu, ale reklamowe sztuczki marketingowców powodują, że nieświadomy klient wybiera długi zoom i wielką rozdzielczość do typowo rodzinnych fotek i nie zwraca uwagi na kąt widzenia obiektywu, czy wielkość matrycy. Kupując aparat jakiejkolwiek firmy o takich parametrach byłabyś niezadowolona.

Szczęściem w nieszczęściu jest fakt, że tym źle wybranym i pechowym egzemplarzem jest Olympus, a nie np. Nikon, który nie przyjmuje przesyłek gwarancyjnych na swój koszt i żąda zapłaty za transport do serwisu wraz z ubezpieczeniem przesyłki, a gwarancja jest tylko 12-miesięczna.

Bądź dobrej myśli. Może tym razem otrzymasz nowy i bezawaryjny egzemplarz.

Krzysiek1902 ma chyba trochę pozostałości z socjalizmu. W komunie też walczono i rozwiązywano z powodzeniem problemy, których w innych systemach nie było.

Pozdrawiam.
    Dorjan,
    niestety twoje dobre słowa o Olympusie "Olympus Polska bardzo przyjaźnie podchodzi do swoich klientów i załatwia reklamacje w przewidywalnym i akceptowalnym terminie." nie sprawdziły sie w moim przypadku.
    Aktualnie sytaucja wygląda tak:
    wyslałam aparat do naprawy 1 czerwca (piątek), do serwisu trafił 4 czerwca. Więc zadzwoniłam wczoraj(po 2 tygodniach) , zeby doweidziec sie co się dzieje. okazuje sie że aparat został wyslany do Czech dopiero 14 czerwca (nie potrafią powiedzieć dlaczego leżał u nich 10 dni bez niczego). Więc obecnie aparat jest w serwisie w Czechach i trzeba czekać. Zgłaszajac ta naprawę wnisokowałam o wymianę tego wadliwego egzemplarza na nowy, ale powiedziano mi że to dopiero po czwartej naprawie. Więc niestety nie jest tak dobrze jak piszesz.

Zgadzam się natomiast z twoimi slowami o złym wyborze przeze mnie aparatu, rzeczywiście dalam się ponieść reklamie, a powinnam skorzystać z profesjonalnej porady. Więc teraz o nią proszę: jaki będzie dla mnie (amatorki) najlepszy aparat do typowo rodzinnych fotek?
    buniaa

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Buniaa1, myśl bardziej optymistycznie. Nie otrzymałaś w okresie 14 dni negatywnej odpowiedzi z Olympusa, więc reklamacja została uwzględniona i otrzymasz sprawny aparat. Decyzja o sposobie załatwienia reklamacji będzie należała do serwisu i wcale nie jest wykluczone, że nie otrzymasz nowego egzemplarza.

Twój Olympus SP-510 to zaawansowany cyfrak zbierający sporo pochwał na różnych forach foto. W rodzinno-pamiątkowej fotografii niekoniecznie się sprawdza ze względu na brak szerokiego kąta (38-380mm), a tak długa ogniskowa bez optycznej stabilizacji jest czasami bezużyteczna. Sprawność AF przy takim obiektywie i niedostatecznym oświetleniu również nie jest rewelacyjna.
    Wybór nowego cyfraka do fotografii pamiątkowo-rodzinnej zależy od naszych preferencji i oczekiwań. Trudno poradzić konkretny model.

Podpowiem czego Ja oczekiwałbym od małego kompaktu.
    1. Matryca 1/1,8" do 2/3" z akceptowalnym ISO-400.
    2. Obiektyw o 3-5x zoomie optycznym i zaczynającym się od ekwiwalentu 28mm.
    3. Zapis plików w formacie RAW (mało istotne dla początkujących)
    4. Możliwość ustawień manualnych (AV, TV, M)
    5. Sprawny AF z przynajmniej 5-7 polami pomiarowami.
    6. Dodatkowy optyczno-elektroniczny celownik.
    7. Duży wyświetlacz LCD (2,5") ale o rozdzielczości powyżej 200 tys. pikseli.
    8. Szybkie USB 2,0 HiSpeed.
    9. Możliwość kręcenia filmików w rozdzielczości 640x480-30kl/s do pojemności karty.

Inne parametry jak rozdzielczość matrycy, czy stabilizacja optyczna to drugorzędne cechy. Wystarczy z powodzeniem 6mpx, a przy krótkim zoomie można obyć się bez stabilizacji.
    Znalezienie modelu spełniającego wszystkie powyższe kryteria jest raczej niemożliwe i przedstawienie takich wymagań w sklepie wywoła u sprzedawcy konsternację. Dla mnie ważne jest 6 pierwszych punktów wyliczanki, ale można je zmodyfikować w/g własnych preferencji. Kupiłem kiedyś córce Canona S70 i pomimo upływu 2,5 roku jest to nadal świetny aparacik.
    Z obecnie dostępnych modeli mogę polecić Fuji F31, F40, Canona S80, ale zależy to od kwoty przeznaczonej na zakup.

Pozdrawiam

Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziekuję za rady odonośnie aparatu.
    Po kilku telefonach dowiedziałam się że mój aparat powienien dzisiaj do mnie przyjechać. Nie nowy tylko stary naprawiony. Więc nie osiągnęłam tego co chciałam.

A co do Sp 510 UZ to mam tylko jedno pytanie: jeśli nie jest on do rodzinno-pamiątkowej fotografii to do jakiej? Chodzi mi o to jakie zdjęcia robione nim wychodzą dobrze?
    buniaa

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dorjan
    Podpowiem czego Ja oczekiwałbym od małego kompaktu.
    1. Matryca 1/1,8" do 2/3" z akceptowalnym ISO-400.
    2. Obiektyw o 3-5x zoomie optycznym i zaczynającym się od ekwiwalentu 28mm.
    3. Zapis plików w formacie RAW (mało istotne dla początkujących)
    4. Możliwość ustawień manualnych (AV, TV, M)
    5. Sprawny AF z przynajmniej 5-7 polami pomiarowami.
    6. Dodatkowy optyczno-elektroniczny celownik.
    7. Duży wyświetlacz LCD (2,5") ale o rozdzielczości powyżej 200 tys. pikseli.
    8. Szybkie USB 2,0 HiSpeed.
    9. Możliwość kręcenia filmików w rozdzielczości 640x480-30kl/s do pojemności karty.
    Do krecenia filmow jest kamera! Zamiast tego przydalaby sie goraca stopka do lampy zewnetrznej (szkoda ze olek tak rzadko je montuje), moze jeszcze laser do AF (podobno skuteczniejszy niz zwykla lampka).
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez buniaa1

A co do Sp 510 UZ to mam tylko jedno pytanie: jeśli nie jest on do rodzinno-pamiątkowej fotografii to do jakiej? Chodzi mi o to jakie zdjęcia robione nim wychodzą dobrze?
    SP-510UZ nadaje się do rodzinno-pamiątkowej fotografii, ale nie jest w tym najlepszy. Jeżeli będziemy pamiętać o jego właściwościach zawsze zrobimy poprawne zdjęcie.

Decydując się na tak uniwersalny aparat jesteśmy skazani na wady 10x zoomu bez stabilizacji, maleńki rozmiar matrycy i szumy już od ISO-100. W zastosowanym obiektywie brakuje szerokiego kąta, a na zakresie krótkiej ogniskowej beczkowate zniekształcenia są wyraźne. Musimy również przywyknąć do aberracji chromatycznej.
    Najlepsze efekty i jakość odwzorowania osiągniemy na ISO-50, a to niestety najczęściej za mało przy słabszym oświetleniu i konieczny jest wówczas statyw.

Aparat doskonale nadaje się do fotografowania odległych obiektów, detali architektonicznych, płochliwych zwierząt, czy fotek makro. Zaawansowany jest także tryb filmowy z pełną rozdzielczością VGA. Obiektyw jest jasny i najlepiej spisuje się na pełnym otworze. Możliwość zapisywania plików RAW to jedna z zalet pozwalająca na łatwiejszą obróbkę zrobionych fotek.
    SP-510UZ posiada również tryby manualne i bardziej zaawansowany użytkownik potrafi to docenić i wykorzystać.