Faajne! Odjechane ale fajne. Jak tyś to zrobił??
Faajne! Odjechane ale fajne. Jak tyś to zrobił??
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Za Saboorem, kolorki totalnie zakręcone, szczególnie twarz dziewczynki - marsjanka czy co?
Koledzy IR-owcy, wstawcie raz fotę prosto z aparatu i po obróbce, tak dla porównania...
Ok. wrzucę Jozina przed i po u siebie w wątku.
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Saboor (i Sikor Jr) jest w nieco lepszej sytuacji, gdyż przy 665 nm aparat ma jeszcze chęć dokonać własnego balansu bieli, więc zdjęcia z puszki są w miarę strawne, a przy okazji mają nieco więcej informacji o kolorze, co daje trochę więcej możliwości przy mieszaniu kanałów. W przypadku 715 nm (czyli to moje), aparat odmawia wykonania balansu bieli, więc JPEG z puszki jest wysoce nieciekawy - w zależności od ustawionego BB w kelvinach, obraz jest od niebieskiego po pomarańczowy. Ja wywołuję RAWy, ustawiając szarość pipetą, zależnie od fantazji i pomysłu na gotowy obraz, albo na zielenie, albo na coś, co w naturze jest szare - w tym przypadku na rzeźbę. Dalsza obróbka to przeniesienie kanałów - zawartość niebieskiego idzie do czerwonego, a czerwonego wchodzi do niebieskiego. W przypadku tego zdjęcia doszło jeszcze mocne podniesienie nasycenia tych resztek kolorów, jakie ocalały po przejściu przez filtr IR w czasie fotografowania, oraz troszkę suwaczka Hue.
Pierwsze od lewej - prosto z puszki, drugie - wywołane z RAWa i trzecie - gotowe.
Długa droga, ale efekt strasznie fajny!
edit: burzy się balans przy 715nm? Bez obiektywu na dobrze naświetloną trawę też?
Ostatnio edytowane przez Saboor ; 5.05.12 o 15:54
Ostatnio edytowane przez Saboor ; 5.05.12 o 17:12
No to już naprawdę dziwne! A jesteś pewien, że filtr AA jest rzeczywiście zdjęty?
Bo takie jazdy miałem przy e3 z filtrem nakręcanym i filtrem blokującym przed matrycą.
---------- Post dodany o 19:59 ---------- Poprzedni post był o 19:54 ----------
Musi być coś, co sprawia że aparat nie jest w stanie ogarnąć jasności "wzorca bieli"