Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Wątek: GPS w EXIFIE czyli geotagowanie zdjęć.

| OlyJedi Awatar yac
    Mieszka w
    k/3M
    Siła reputacji
    289
    Moja galeria

Odp: GPS w EXIFIE czyli geotagowanie zdjęć.

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Mnie się też podoba .
    Proszę o radę mam nokię E-52, wybieram sie na foto-wyprawę z pokonywaniem sporych odległości codziennie , zamiast spisywania jakie zdjęcia są skąd jak miałbym niby zebrać GPS i zdjęcia do kupy razem. Jestem laikiem, nie bardzo wiem co i jak po kolei zrobić.
    Podejrzewam że włączony gps w telefonie pożre szybko baterię, druga rzecz to nie jestem pewien czy pomiar z tel. będzie w miarę dokładny. Chyba najtańszy data logger będzie skuteczniejszy
    np taki: http://allegro.pl/rejestrator-trasy-...321239899.html
    Jacek

| OlyJedi Awatar daszek
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Ja używam pancerniaka Panasonica z gps. Długo łapie fiksa, ale jak złapie to identyfikuje nazwy.

Mam też gps garmina, ręczniaka. Na 2xAA trzyma ok. 16-18 godzin, czyli zapisuje cały dzienny track.
    Następnie odpalam garminowy free BaseCamp i klikając na ślad wybieram Oznacz zdjęcia geotagami.
    Geotagi są dopasowywane na podstawie daty, godziny, więc trzeba sprawdzić datę w aparacie.

Geotagowanie to świetna rzecz, szczególnie na wyciecze, w grupie, gdzie nie ma czasu na opisywanie zdjęcia na kartce.
    zdroofko
    Daszek ______________________________________________OM-D E-M5 7,5 12 12-50 45 60 40-150__Instagram

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria

Ponieważ, nabyłem jako aparat podręczny TG-1 to chciałbym poinformować, że posiada bardzo szybko
    ustalający pozycję odbiornik GPS oraz kompas i wysokościomierz. To wszystko jest ładnie zapisane
    w EXIFIE. GPS sprawdzony-pokazuje dokładnie to co Garmin. Kompas pokazuje kierunek patrzenia obiektywu
    i ma około 5 stopni odchyłki od magnetycznego. To wszystko jest pokazywane dokładni na mapach Google.
    Problem geotagowania jest rozwiązany.

Pozdrawiam.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Polecam program GpicSync.
    Otaguje się zdjęcia przy posiadaniu ścieżki w formacie gpx.
    Pracuje z RAWami, można wprowadzić korektę czasu. Oraz co istotne program jest darmowy.
    http://code.google.com/p/gpicsync/
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    171
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hadan Zobacz posta
    Ponieważ, nabyłem jako aparat podręczny TG-1 to chciałbym poinformować, że posiada bardzo szybko
    ustalający pozycję odbiornik GPS oraz kompas i wysokościomierz. To wszystko jest ładnie zapisane
    w EXIFIE. GPS sprawdzony-pokazuje dokładnie to co Garmin. Kompas pokazuje kierunek patrzenia obiektywu
    i ma około 5 stopni odchyłki od magnetycznego. To wszystko jest pokazywane dokładni na mapach Google.
    Problem geotagowania jest rozwiązany.
    Pięknie! Skoro Olympus potrafi to ja proszę taką funkcjonalność w którymś z przyszłych Penów. Czy ten włączony GPS zżera baterię w jakiś zauważalnie zastraszający sposób?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Pięknie! Skoro Olympus potrafi to ja proszę taką funkcjonalność w którymś z przyszłych Penów. Czy ten włączony GPS zżera baterię w jakiś zauważalnie zastraszający sposób?
    Nie zauważyłem dużo szybszego zużycia baterii, ponieważ po zrobieniu fotek wyłączam GPS.

Pozdrawiam