no to pozostaje ślęczenie w LR i mozolne wklepywanie ręczne namiarów...myślę ze żaden producent nie wprowadzi tego typu udogodnień w lustrzankach...
no to pozostaje ślęczenie w LR i mozolne wklepywanie ręczne namiarów...myślę ze żaden producent nie wprowadzi tego typu udogodnień w lustrzankach...
AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)
no tak... Ale przecież skoro mogę sam tagować to zdjęcie zrobione w Zoo otaguję jako miejsce, gdzie Białe niedźwiedzie spotykają się z pingwinami - pewnie w połowie drogi gdzieś czyli rejon równika
---------- Post dodany o 23:17 ---------- Poprzedni post był o 23:12 ----------
a55 ma
http://www.video.banzaj.pl/film/6920/sony-slt-a-55---test-systemu-oznaczania-gps/
pewnie ktoś też ma. Nikon i Pentax na pewno mają moduły
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12913&pentax-o-gps1-geotagowanie-i-latwiejsza-astrofotografia
pytanie tylko czy ma się ochotę chodzić z kolejnym elementem w sankach ;0
mi by sie nie chciało![]()
Niekoniecznie. W sumie takie ręczne wklepywanie to absurd, jak się ma komórkę z Androidem albo jakąkolwiek zapisującą ślad GPS. Jeżeli ustawić godzinę w aparacie poprawnie (tak samo jak w komórce) to można z automatu wpisać geotagi w exif zdjęć, używając odpowiedniego softu, np. GeoSetter
Jeszcze jest kwestia szybkości łapania fixa przez moduł gps. Miałem małpkę sony i gps działał dość niemrawo pomimo wspomagania bieżącą informacją o pozycji satelitów. W efekcie większość zdjęć nie miało geotaga.
Choć funkcja fajna zwłaszcza jak się podróżuje. Teraz mi jej trochę brakuje w E-PL3.
Tak, moduł w komórce zawsze będzie miał przewagę dzięki korzystaniu z BTSów do wstępnej lokalizacji. To samo zresztą w przypadku używania nawigacji samochodowych - tam gdzie klasyczny odbiornik (pomiędzy blokami, w lesie) każe czekać kilkadziesiąt sekund (czasem dłużej) na złapanie fixa, GPS w komórce robi to natychmiast.
W aparatach Panasonika zasilanie GPS jest podtrzymywane po wyłączeniu aparatu. Fixa mamy błyskawicznie ale za to akumulator szybciej się kończy.
Geotagowanie to przede wszystkim dodatek do dokumentacji. Na pewno dużym ułatwieniem w zbieraniu informacji geograficznych jest zaszycie odpowiedniego modułu w aparacie lub dodaniu go na sankach. Jednak jeśli nie jest to dokumentacja związana, np. z rejestracją zmiany krajobrazu, czyli niewymagająca precyzji pomiaru, to można użyć dowolnego odbiornika umożliwiającego zgranie logów GPS i związania ich ze zdjęciami w operacji, która opisał wyżej Karol.
Z pewnością trzeba przemyśleć publikacje tych dodatkowych informacji razem ze zdjęciami. EXIF przechowuje ich co raz więcej, a powiązanie tego z innymi dostępnymi informacjami w sieci daje trudne do przewidzenia skutki, choćby nasze intencje były jak najbardziej nieskalane. Jedyna metoda to minimalizowanie tego co wydostaje się z naszych komputerów oprócz naszej głównej działalności.
Z GPS jest tylko chyba jeden problem, który może mieć tutaj wpływ na jakość geotagowania. Jego precyzja czasami może być myląca, zwłaszcza w głębokich dolinach, w mieście, w kompleksach wysokich budowli, czy w gęstym lesie. Sygnał potrafi odbić się od zboczy czy zostać zniekształcony przez gęstą roślinność. Oczywiście, odbiornik coś odczyta, ale precyzja zapisanej pozycji pozwala co najwyżej na określenie rejonu o promieniu od kilkudziesięciu do kilkuset metrów. Producenci, chociażby nawigacji samochodowych, starają się niwelować ten problem przez przybliżanie pozycji do najbliższej ulicy. Chcąc to najprościej opisać, działa to podobnie jak przyciąganie do prowadnic w programach graficznych.
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
Karol mnie natchnął na takową czynność.
Dzisiaj wieczorkiem wrzucę do wątku zdjęcia z wycieczki w okolicach Szymbarku + mapa na Google maps z pliku jaki powstał na komórce z Androidem - "Moje trasy" (my tracks). Programik pozwala robić znaczniki w ciekawych miejscach, i chyba to skoreluję ze zdjęciami kopanek ropy naftowej.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||